Programma

Foto: Marcel de Buck
tentoonstelling

Radically Ours

10 jaar museumcollectie door de ogen van jongeren
18/04/2019 - 16/06/2019
Opening: 18/04/2019 15:00 door Marleen Hartjes (Artist, Speaker)
Conservatoren: Marleen Hartjes

Dit jaar vindt het Radically Mine project voor de 10e keer plaats! Dus dat betekent: tijd voor een feestje! Samen met 416 vmbo, havo en vwo leerlingen van 11 middelbare scholen worden er door de leerlingen eigen kunstwerken gemaakt geïnspireerd op kunstwerken uit de collectie van het Van Abbemuseum in Eindhoven. Na de gezamenlijke aftrap in het museum, gaan de leerlingen op school in de lessen aan de slag met de opdracht. Op donderdag 18 april wordt het project afgesloten met de opening van de tentoonstelling. Er wordt dan een selectie van kunstwerken van de leerlingen getoond in het Van Abbemuseum. 

Het thema

Dit jaar bestaat het Radically Mine project 10 jaar: dat vieren we met een grote overzichtstentoonstelling met kunstwerken uit de museumcollectie en een terugblik met kunstwerken van oud-deelnemers uit de afgelopen 10 jaar gepresenteerd op vier verdiepingen in de toren in de nieuwbouw van het museum. De kunstwerken van alle leerlingen geven een andere kijk op onze museumcollectie. Daarom is het thema van deze tentoonstelling: Meerstemmigheid. Dit is ook een thema dat terug komt in het werk van de Eindhovense kunstenaar Tijs Rooijakkers. Hij zal in het hart van de toren zijn project ‘Supertoll’ presenteren. Het werk startte ooit in het museum met teksten van rapper Fresku, vervolgens ging de tol verder naar de wijk Woensel om verhalen van bewoners te verzamelen en is nu weer terug in het museum.

Deelnemende scholen

Strabrecht College (Geldrop), Montessori College (Eindhoven), Augustinianum (Eindhoven), Jeroen Bosch College (Den Bosch), SUMMA Fashion (Eindhoven), De Berkenschutse (Heeze), Carolus Borremeus College (Helmond), Sint-Joris College (Eindhoven), Heerbeeck College (Best), Rythovius College (Eersel) en Were Di (Valkenswaard).

DOET JOUW SCHOOL VOLGEND JAAR OOK MEE? 

Wil je komend seizoen ook meedoen met jouw klas of school? Neem dan contact op m.hartjes@vanabbemuseum.nl voor meer info.

Inclusie

Het Van Abbemuseum vindt het belangrijk dat het museum toegankelijk en inclusief is voor iedereen, ongeacht eventuele beperkingen. Daarom nemen in dit project ook leerlingen deel uit het speciaal onderwijs. Creatief talent gaat namelijk over de grenzen van beperkingen heen. Het bewijs wordt geleverd door de leerlingen van De Berkenschutse, een onderwijsinstelling voor leerlingen met epilepsie, langdurig zieke leerlingen, zeer moeilijk lerende leerlingen, meervoudig gehandicapte leerlingen en leerlingen met autisme.

Selectie

Uit elke deelnemende klas worden een aantal kunstwerken geselecteerd voor de tentoonstelling in het Van Abbemuseum. Van alle deelnemende kunstwerken (dus ook van de werken die niet worden getoond in het museum) wordt een catalogus gemaakt. Iedere leerling krijgt een pagina met een korte tekst, een foto van het kunstwerk dat ze hebben gemaakt, de drie kunstwerken die ze gekozen hebben en een foto van henzelf.

Opening 

Op donderdag 18 april om 15.00 uur is de feestelijke opening van de tentoonstelling Radically Mine! in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

De tentoonstelling is te zien van 18 april t/m 16 juni.

GROTE RADICALLY MINE REÜNIE
Opening 10 jaar Radically Mine en tentoonstelling Tijs Rooijakkers:

Dit jaar is er ook een opening van de collectiepresentatie met een overzicht van 10 jaar Radically Mine (werktitel). Op 4 verdiepingen in de toren van collectiegebouw aan de hand van favoriete kunstwerken uit de collectie uit 10 jaar Radically Mine gekoppeld aan het werk en registraties van oud-deelnemers. In samenwerking met installatie van kunstenaar Tijs Rooijakkers. Informatie en de datum van deze opening volgt op een later moment.

Rondleidingen op zaterdag en zondag

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling worden er op zaterdag en zondag van 14.30-15.30 uur speciale gratis rondleidingen gegeven door junior rondleiders die zelf ook exposeren in deze tentoonstelling. Meer info en reserveren kan via de rondleidingen in het programmaoverzicht.

Jury- en publieksprijs

Alle deelnemers van Radically Mine 2019 dingen mee naar de Radically Mine! Award 2019. Tijdens de opening van de tentoonstelling op 18 april worden de drie winnaars van de juryprijs bekend gemaakt. In de jury zitten kunstenaars John Körmeling en Tijs Rooijakkers, en projectleider en curatoren Marleen Hartjes en Steven ten Thije. Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs. Vanaf 18 april kan iedereen online via www.rm19.vanabbe.nl zijn stem uitbrengen op hun favoriete kunstwerk. De winnaar wordt bekend gemaakt op zaterdag 15 juni. Daarnaast selecteert het museum tien leerlingen die een wildcard voor de Kunstbende ontvangen. Hiermee hebben ze rechtstreeks toegang tot de regiofinale van deze landelijke kunstwedstrijd voor jongerenjury zitten kunstenaars. 

Talentontwikkeling met Kunstbende

Het Van Abbemuseum en Kunstbende Noord-Brabant slaan wederom de handen ineen om deze jongeren hun talenten verder te laten ontwikkelen en een podium te bieden aan jong talent Kunstbende is dé landelijke wedstrijd voor jong creatief talent. Bij de selectie van de kunstwerken op de negen deelnemende scholen, ontvangen acht talentvolle leerlingen een wildcard. Hiermee krijgen zij direct toegang tot de Kunstbende regiofinale op zondag 28 april in de 013 in Tilburg. De kunstwerken van deze leerlingen zullen dat weekend tijdelijk uit de tentoonstelling worden gehaald.

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus. Deze is binnenkort online te bekijken. 

Partners

Home

Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann
Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann