Programma

Zig-zag, Zigzag
Schoorsteen in de Wolken
tentoonstelling

René Daniëls

Laureaat Cultuurprijs Noord-Brabant
15/06/2019 - 15/09/2019

Eind augustus ontvangt kunstenaar René Daniëls (Eindhoven 1950) de Cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. De jury wil René Daniëls eren voor zijn rijke oeuvre, maar zeker ook voor de aanhoudende invloed van zijn werk op jonge generaties kunstenaars.

Intieme presentatie 

Het Van Abbemuseum viert dit door in aanloop naar de uitreiking een kleine selectie uit zijn oeuvre te tonen. Te zien zijn werken van 1984 tot heden. Het betreft schilderijen uit de collectie van het museum, aangevuld met recent werk en werken van de Stichting René Daniëls. In vitrines worden notitieboeken, foto’s en catalogi getoond.

Vlinderdasje

René Daniels werd internationaal bekend in de jaren tachtig, toen de expressieve schilderkunst hoogtij vierde. Zijn werk onderscheidt zich door de bijzondere manier waarop hij speelt met woorden en beelden, waardoor meerdere betekenislagen ontstaan. Een bekend thema is de tentoonstellingsruimte, die hij transformeert tot zandloper of vlinderdasje.

Comeback

In 1987, juist op het moment dat Daniëls internationaal grote bekendheid kreeg, werd hij getroffen door een hersenbloeding. Het bleef enige jaren stil rond hem, totdat hij eind jaren negentig opnieuw naar buiten trad. Aanvankelijk met tekeningen, maar vanaf 2006 ook met werken op doek. In 2012 organiseerde het Van Abbe een grote tentoonstelling van zijn werk die ook in Reina Sofia in Madrid te zien was. Onlangs nog was een groot overzicht te zien in Wiels, Brussel en MAMCO, Genève. 

Innige band

René Daniëls (Eindhoven 1950) woont en werkt in Eindhoven. Het Van Abbemuseum organiseerde sinds 1978 diverse tentoonstellingen van het werk van Daniëls en heeft werken van Daniëls in zijn collectie. Bovendien beheert het museum sinds begin jaren negentig de werken van de Stichting René Daniëls.

Homepage