Return to Rightful Owner - Eva Olthof

tentoonstelling

Return to Rightful Owner Eva Olthof

04/09/2016 - 06/01/2017
bibliotheektentoonstelling

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondag 4 september om 15.00 uur.

Dit project is in samenwerking tussen het Van Abbemuseum en Onomatopee www.onomatopee.net
In de nieuwe installatie Return to Rightful Owner laat Eva Olthof bezoekers nadenken over de dunne lijn tussen privacy van lezen en publieke ruimte van een bibliotheek. Ze verweeft ideologisch geladen teksten op façades van bibliotheken met een politiek van vergeten, onthouden en citeren. Het startpunt van de installatie en het gelijknamige boek is de geladen politieke geschiedenis van de Amerika-Gedenkbibliothek (AGB) in Berlijn. Deze bibliotheek was de eerste “open access public library” in Amerikaanse stijl, opgericht in de jaren vijftig van de vorige eeuw als cadeau voor de inwoners van West-Berlijn. Hier werden voor het eerst verschillende soorten literatuur beschikbaar gemaakt voor alle lagen van de bevolking. De ligging vlak tegen de grens met Oost-Berlijn had als doel om ook de inwoners van het Russische deel van de stad aan te trekken. De installatie legt een link tussen herinneringen aan de AGB en het individu en stelt vragen over de status van privacy en vrijheid vandaag de dag. 

Nieuwe installatie

De nieuwe installatie verbindt Eva Olthofs observaties gemaakt tijdens een onderzoekreis in 2015 naar een aantal publieke bibliotheken in de Verenigde Staten (Boston, Baltimore, Washington D.C. en Detroit) met materiaal uit haar boek Return to Rightful Owner. In de Verenigde Staten zijn deze vaak monumentale bibliotheekgebouwen veelal voorzien van gevelteksten die refereren aan de totstandkoming van de Amerikaanse rechtsstaat en democratie. Beloftes van vrije toegang tot kennis en informatie, letterlijk af te lezen van de façades van de bibliotheken, staan haaks op recente gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Edward Snowden wordt weggezet als een verrader voor het delen van informatie die dezelfde Amerikaanse democratie betreft. Deze bibliotheken vormden inspiratiebronnen voor de AGB, die dezelfde ideologische beloftes implementeerde in West-Berlijn.

De publicatie

Het boek Return to Rightful Owner is ontstaan tijdens een werkperiode van Olthof in Künstlerhaus Bethanien in Berlijn in 2013-2014. Een brief, gevonden in de archieven van de AGB, vormt de aanleiding voor het boek. In deze brief beschrijft een man de politieke en persoonlijke gebeurtenissen tussen 1954 en 2000 die hem ervan weerhielden het boek te  retourneren. Samen met vijf andere teksten en een serie foto’s gemaakt door Olthof, vormt deze brief de centrale spil in Return to Rightful Owner.

Het boek is te koop in de museumshop.

Eva Olthof

Eva Olthof (1983, Nijmegen) werkt sinds 2010 aan publicaties, installaties en performances waarin zij de geschiedenis van specifieke locaties en gebeurtenissen onderzoekt. Ze verzamelt verschillende soorten beelden en teksten via veldwerk, archiefwerk en fotografie, om deze vervolgens te herschikken tot nieuwe constellatie. In het selectieproces spelen serendipiteit, ambiguïteit en ironie een belangrijke rol. Olthof woont en werkt in Rotterdam en is afgestudeerd aan het Dutch Art Institute te Arnhem. Ze werkte als artist in residence bij CRAC Valparaíso, Chili en bij Cemeti Art House in Yogyakarta, Indonesië. Momenteel is ze bezig met een vervolgproject in Yogyakarta; een radioproject op de vulkaan Merapi.

Curatoren

Kris Dittel / Onomatopee.

Openingstijden

De tentoonstelling vindt plaats in de bibliotheek, deze is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur. Weekends gesloten. De bibliotheek is gratis toegankelijk.

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage