Schildpad met Roos en Mes

schildpad voorzijde
schildpad achterzijde

Voor de kunstwerken waarmee zijn vader het huis opsiert heeft Luktor Nevel nooit aandacht gehad. Pas wanneer hij er op een dag spelenderwijs een beschadigt, worden hem de ogen voor de kunst geopend.

Het voorval werkt als een startschot op deze eenzelvige, door een hazenlip getekende jongen. Het is het begin van een ontdekkingstocht naar wie hij is, naar de waarde van vriendschap en uiteindelijk ook naar de kracht van de liefde. Daarbij zijn het steeds kunstwerken die hem tot wegwijzer dienen, kunstwerken die hij leert kennen met behulp van iedereen behalve zijn vader. Want om zichzelf op het spoor te komen moet Luktor Nevel zijn eigen kunst vinden, en die van zijn vader negeren of ontstijgen, en als het even kan zelfs ontmaskeren. Zo eindigt dit verhaal al net zo als het is begonnen: met een beschadiging - maar kinderspel is het dan allang niet meer.

Dit unieke boek is aantrekkelijk voor iedereen vanaf een jaar of dertien. Het is een boeiende vertelling over een jongen die zich een eigenzinnige weg naar de volwassenheid baant. Maar het is ook een avontuurlijke reis langs beroemde twintigste-eeuwse kunstenaars die op een hoogst originele wijze worden belicht. Schildpad met Roos en Mes is een spannend verhaal dat loopt als een trein, met de kunst als locomotief.

Cornel Bierens is kunstcriticus en schrijver. Eerder verschenen van hem onder meer Commissieleden!, over een kunstenaar die slechts werk wil maken dat niet als kunst wordt herkend, en Sex doet een weekje nex, over de vrije week van de directeur van het Centrum voor Mooie Uitwassen. Bierens publiceert regelmatig in NRC Handelsblad.

Schildpad met roos en mes
Auteur: Cornel Bierens
Van Abbemuseum 2003
ISBN 90-70149-86-9
Tekst: Nederlands
Vormgeving: Arlette Brouwers i.s.m. Caroline de Lint
Uitgever: NAI Publishers
272 pagina's, geïllustreerd, hardcover 
Prijs: €17,50

Bestel in onze webshop... (helaas tijdelijk uitverkocht)

 

NAi Uitgevers i.s.m. Vereniging Vrienden Van Abbemuseum

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage