Screening en debat White Cube - Renzo Martens en CATPC

Film still from White Cube, Renzo Martens. Copyright © Human Activities, 2020.
CATPC members (from left) Olele Mulela Mabamba, Huguette Kilembi, Mbuku Kimpala, Jeremie Mabiala, Jean Kawata, Irene Kanga, Ced’art Tamasala and Matthieu Kasiama (still from White Cube, Renzo Martens).
Film still from White Cube, Renzo Martens. Copyright © Human Activities, 2020.
activiteiten

Screening en debat White Cube Renzo Martens en CATPC

14/04/2021
18:30
Online screening van de film White Cube met aansluitend een gesprek tussen Renzo Martens, Ced'Art Tamasala (CATPC) en Charles Esche (Van Abbemuseum).

Op woensdagavond 14 april om 18:30 uur vindt een online screening plaats van de film White Cube met aansluitend een gesprek tussen Renzo Martens, Ced'Art Tamasala (CATPC) en Charles Esche (Van Abbemuseum).  Dit event is in het kader van de wereldwijde lancering van White Cube door vijftien toonaangevende kunstinstellingen.

White Cube

In de film 'White Cube', geregisseerd door Renzo Martens in samenwerking met CATPC (Cercle d'Art des Travailleurs de Plantation Congolaise), zien we hoe Congolese plantagearbeiders een nieuw precedent scheppen: ze coöpteren met succes het concept van de 'white cube’, om op die manier hun land terug kunnen te kopen van internationale plantagebedrijven. Zo kunnen ze het land veiligstellen voor toekomstige generaties. De film gaat dieper in op het idee dat musea wel degelijk gedekoloniseerd en inclusief kunnen worden, mits de opbrengsten rondom het museum terugvloeien naar de plantagearbeiders wier arbeid destijds de basis van deze instellingen financierde - en in sommige gevallen nog steeds financiert. Tijdens een speciale lancering gedurende vier weken wordt de film dagelijks geprojecteerd op de witte muren van de White Cube in Lusanga, in de Democratische Republiek Congo, op het gebouw dat zo prominent voorkomt in de film.

Wereldwijde lancering

Tijdens de wereldwijde museumlancering (24 maart - 24 april) nemen vijftien toonaangevende kunstinstellingen vanuit vier continenten deel aan het evenement, bestaande uit een reeks vertoningen en debatten die gaan over de implicaties van het project. De deelnemende instellingen omvatten het National Museum (Kinshasa), KW Institute for Contemporary Art (Berlijn), SCCA (Tamale), African Artists’ Foundation (Lagos), V-A-C (Moskou), Wiels (Brussel), ICA (Londen), Mori Art Museum (Tokio), Picha (Lubumbashi), MPavilion (Melbourne), Museum MACAN (Jakarta), White Cube (Lusanga), Sharjah Art Foundation, The Africa Institute (Sharjah) en het Van Abbemuseum (Eindhoven).

Hoe kun je deelnemen?

Ga op 14 april om 18:30 uur naar vanabbemuseum.nl/whitecube en kijk en luister naar de film en het debat. Deelname is gratis.

White Cube huren

In de periode van 24 maart tot en met 24 april is het ook mogelijk de film White Cube online te huren voor €4,19.