Programma

tentoonstelling

Storeroom

Door Taus Makhacheva
22/09/2018 - 27/01/2019

Taus Makhacheva onderzoekt de betekenis van kunst en cultuur in tijden van grote verandering. Ze is geïnteresseerd in de manier waarop verschillende culturen en tradities op elkaar reageren. Op kritische maar ook humoristische wijze stelt ze heersende opvattingen over kunst en cultuur ter discussie. In de tentoonstelling Storeroom staan de kunstwerken van het P.S. Gamzatova Dagestan Museum of Fine Arts centraal: uit de collectie van het museum liet ze 68 kunstwerken kopiëren om ze te gebruiken in een aantal performances. De bekendste is de video Tightrope (2015) waarin Rasul Abakarov, vertegenwoordiger van de vijfde generatie in een familie van koorddansers, de kunstwerken in de indrukwekkende hooglanden van de Kaukasus met gevaar voor eigen leven over een ravijn van de ene bergtop naar de andere draagt. 

Het Van Abbemuseum kocht samen met het M HKA in Antwerpen de kunstwerken aan: Storeroom is een tijdelijk onderkomen voor de verzameling en de verhalen die Makhacheva rond de werken creëerde. Zo is er het verhaal van Maria Korkmasova en Khamisat Abdulaeva, twee medewerksters van het P.S. Gamzatova Dagestan Museum of Fine Arts, die de diefstal van een schilderij van Alexander Rodchenko verhinderden. In de video Super Taus (Untitled 2) 2016 gaat Makhacheva’s alter ego ‘Super Taus’ op zoek naar een geschikte plek in een instituut of in de openbare ruimte voor haar monument voor deze heldhaftige vrouwen. Door de verhalen te verbinden met elementen uit de rijke Russische en Kaukasische circustraditie laadt ze deze op met nieuwe energie en betekenis.

Op zaterdag 24 november vindt er een performance plaats, gevolgd door een gesprek met Taus Makhacheva en als gast Rasul Abakarov, de koorddanser en heldhaftige hoofdrolspeler uit de video Tightrope. Meer informatie hierover volgt snel.

Taus Makhacheva

Taus Makhacheva (1983, Moskou, Rusland) woont en werkt in Makhachkala (Dagestan) en Moskou. Ze studeerde af met een BA Fine Art van Goldsmiths, Londen in 2007 en een MFA van het Royal College of Art, Londen in 2013. Haar werk was te zien in de Biënnale van Liverpool, Manifesta, de Biënnale van Riga in 2018, de Biënnale van Venetië  in 2017, de Biënnale van Shanghai in 2016, Moskou Biënnale in zowel 2015 als 2011; Kiev Biënnale in 2015; Biënnale van Sharjah in 2013. Makhacheva won de prijs "Toekomst van Europa", het Museum van Hedendaagse Kunst, Leipzig, 2014 en de "New Generation - Innovation" -prijs in hedendaagse kunst in 2012.Curator: Christiane Berndes


Storeroom bestaat uit:

Geweest

Partners

Home

Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann
Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann