Studie in Zwarte Moderniteit - Iris Kensmil

Iris Kensmil, Study in Black Modernity, 2015-2017. Photo Peter Cox
Iris Kensmil, Study in Black Modernity, 2015-2017. Photo Peter Cox
Iris Kensmil, Study in Black Modernity, 2015-2017. Photo Peter Cox
Iris Kensmil, Study in Black Modernity, 2015-2017. Photo Peter Cox
tentoonstelling

Studie in Zwarte Moderniteit Iris Kensmil

11/04/2017 - 28/05/2017
Conservator: Annie Fletcher

Nederlands kunstenaar Iris Kensmil heeft een nieuw werk gemaakt voor de collectie van het Van Abbemuseum. Kensmil combineert abstracte patronen, klassieke portretkunst en verwijzingen naar muziek, politiek en literatuur die met haar positie als Zwarte kunstenaar te maken hebben.

De installatie bevat een aantal publicaties van sleutelfiguren binnen wat Kensmil de Zwarte Moderniteit noemt. Deze boeken kun je in onze bibliotheek inzien. In de installatie worden de boeken vergezeld van een serie tekeningen, groot en klein, die reflecteren op de historische positie van het Zwarte subject binnen de emancipatorische politiek, kunstgeschiedenis, hiphop en de anti-racistische en Black Lives Matter-protesten die recentelijk meer zichtbaarheid en invloed hebben gekregen. Voor Kensmil heeft haar schilderstijl en het gebruik van portretkunst een specifieke functie. Door deze werken in het Europese kunstmuseum te brengen geeft ze Zwarte individuen, die een belangrijke historische rol hebben, hun plaats in de kunstgeschiedenis.

Becoming More

Kensmil is uitgenodigd om haar werk te presenteren in het kader van Becoming More. Becoming More is een tiendaags publieksprogramma met lezingen, performances, screenings, opdrachten, discussies en maaltijden en vindt plaats in het Van Abbemuseum. Kensmil is, samen met anderen, ook als co-auteur betrokken bij de ontwikkeling van Becoming More. Zij heeft het programma voor de opening op donderdag 18 mei (lezing Gloria Wekker) en het programma Over ervaringen en keuzes van vrijdag 19 mei samengesteld.

Uitgaande van gebeurtenissen die tot nu toe weinig in de belangstelling stonden en door opdrachten te verstrekken voor nieuwe kunstwerken aan veelbelovende kunstenaars in Nederland neemt het Van Abbe als katalysator voor verandering, deel aan een bredere maatschappelijk dialoog. 

Iris Kensmil

Iris Kensmil (1970) is een Nederlandse kunstenaar van Surinaamse afkomst. In haar werk gebruikt zij diverse media, waaronder schilderen, tekenen en installaties. In haar werk onderzoekt ze hedendaagse opvattingen over het beeld en artistieke strategieën, die ze uitwerkt in een Europese schilder- en tekenstijl. Voor haar werk put ze uit verwaarloosde geschiedenissen, die werden uitgesloten door de klassieke westerse canon, om aan Zwarte personen een plaats in de kunstgeschiedenis te geven. Voor Kensmil heeft kunst de mogelijkheid om alternatieve geschiedenissen te genereren en om verandering teweeg te brengen.

Werk van Iris Kensmil is opgenomen in vele openbare collecties, zoals het Van Abbemuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam, Gemeentemuseum Den Haag, Contemporary Art Museum Moengo Suriname, Museum Jan Cunen Oss. Zij wordt vertegenwoordigd door Dieten-Office, Amsterdam.
Recente solo- en groepstentoonstellingen zijn onder andere: Club Solo, Breda (2015), Shifting Colours Tropenmuseum Amsterdam (2014), Contemporary Art Museum Moengo, Suriname (2013), How Far How Near, De wereld in het Stedelijk, Stedelijk Museum Amsterdam (2014), Out of History, Amsterdams Museum (2013), Time, Trade, Travel, SMBA, Amsterdam & Nubuku Foundation Accra Ghana (2012), Mutualism, Co-Prosperity, Chicago, Monumentalisme, Stedelijk Museum Amsterdam (2010).

Mede mogelijk gemaakt door

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage