Programma

Simone van Dijken
Rachel Koolen
Kimberley Clark
OKC
evenement

subtrio

your-space
20/06/2009

Subtrio

RACHEL KOOLEN, JOSEPHA DE JONG EN SIMONE VAN DIJKEN

 

voorprogramma:

Ongemotiveerd Kunstenaars Collectief

(Nina de Wit, Karlijn de Groot,...

Opening: 20/06/2009 15:00
Conservatoren: Freek Lomme

Subtrio

RACHEL KOOLEN, JOSEPHA DE JONG EN SIMONE VAN DIJKEN

 

voorprogramma:

Ongemotiveerd Kunstenaars Collectief

(Nina de Wit, Karlijn de Groot, Liselotte de Groot, Lilia Scheerder)

 

Een programma van your-space/Van Abbemuseum

kanaalstraat 8

5611 CT Eindhoven

 

Opening

za 20/06-09, open vanaf 15:00,

presentaties/performances om 17:00

+ 2 tips van de dag:

15:00 opening 'A Task for Poetry #3' met Maria Barnas, Amaila Pica en Felix Weigand bij Onomatopee, tevens aan de kanaalstraat 8. 

16:00 opening Trioexpositie & nieuwe Plug In in het Van Abbemuseum (5 minuten lopen).

20 juni opent in het Van Abbemuseum de trioexpositie Jo Baer, Lynda Benglis en Jutta Koether. Deze triotentoonstelling belicht ieder individueel oeuvre, terwijl de bezoeker tegelijkertijd de potentiële verbanden tussen de posities van de kunstenaars kan verkennen. Baer, Benglis en Koether behandelen vanuit verschillende perspectieven bepaalde onderdelen uit de geschiedenis en de huidige praktijk van de schilderkunst.

         your-space, als platform ter bevordering van creatieve dynamiek, wil graag de dynamiek die het museum opwerpt breder delen en laten leven! Freek Lomme, curator van your-space, heeft drie jonge, getalenteerde kunstenaars 1 op 1 op een triokunstenaar gezet. Rachel Koolen, Josepha de Jong en Simone van Dijken zullen werk realiseren wat zich verhoudt tot het werk van respectievelijk Jo Baer, Lynda Benglis en Jutta Koether.

 

Onze 'sociale geschiedschrijving' is ze verankerd in ons dagelijks bewegen, zoals onze maatschappelijke structuren zijn geworteld in de verzuiling en onze gedragingen in die structuren. Rachel Koolen abstraheert en reflecteert op sociaalhistorische schema's. De door de schema's gedragen culturele verwachtingen brengt Rachel in disbalans door andere perspectieven te poneren in diverse media. In haar handen worden historische waarheden ter discussie gesteld, door ze beeldend te herpositioneren. Het beeld is een strategisch middel, ingezet in anticipatie op het voorgaande, zoals Jo Baer artistieke strategieën bespeelt om zeggingskracht te genereren, zonder zich te laten beperken door een heersend vertoog (discours).

 

Josepha de Jong is vooral bekend via haar rol in Kimberly Clark, een collectief waarmee ze zich, samen met Ellemieke Schoenmaker en Iris van Dongen, sterk manifesteert. Binnen dit collectief toont ze tevens haar eigen signatuur. Het werk van Josepha kenmerkt zich door een spel met het vrouwelijke, bevat signalen uit de popcultuur. Hiermee is ze geschikt om te anticiperen op Benglis, die het vrouwelijke en erotische ook bespeelt. Beide kunstenaars zijn bovenal ook sterk op schilderen geconcentreerd.

 

Simone van Dijken werkt met het formuleren in verschillende lagen: uitgesproken tekeningen, soms voorzien van tekst, gaan schijnbaar hand in hand met de muziek die ze maakt. Met Gam Bodenhausen vormt ze de band The Skills, waarbij noise, punk en improvisatie aanleunen tegen een kokette, tekstuele dynamiek. Vanuit het verlangen om beperkingen te elimineren strekt haar werk zich uit tot schrijven, digitale media en samenwerking, waarbij de attitude die aan het werk ten grondslag ligt dieper wroet dan de punkcultuur pur sang. Terwijl punk zich als onvermijdelijkheid karakteriseert in haar werk, benadert Simone van Dijken de wereld onderzoekend en kwetsbaar vanuit een nadrukkelijk artistieke ondertoon. Ook Jutta Koether beweegt zich in dit veld van performance, pop/punkcultuur en artistieke produktie op het platte vlak. In hoeverre kan de visuele kracht, die een cultstatus aanmerkt, in brede en diepe zin gedeeld worden?

 

SUBTRIO

Alle drie de kunstenaars sluiten aan bij de kunstenaars in de trioexpositie in het museum. Deze Subtrio expositie presenteert onderliggende dynamiek, die ze delen met de triokunstenaars of die in ieder van hen afzonderlijk sluimeren. De relatief klassieke presentatie in het museum, een presentatie van een specifieke artistieke productie en een specifiek cultureel klimaat, krijgt hiermee een dynamisch, brutale evenknie in your-space.

 

Het Ongemotiveerd Kunstenaars Collectief,

een jong collectief van een paar Eindhovense meiden presenteren zich krachtig op vele podia. Met combinaties van onder andere performance en fotografie brengen zij een eclectisch geheel van rolpatronen, stereotypen en campy manifestaties. Dit collectief zal zich laten inspireren door de overall thematiek van de trioexpositie.


subtrio is onderdeel van:

Home