Supertoll! - Tijs Rooijakkers in Het Oog
Supertoll! Tijs Rooijakkers in Het Oog
Tijs Rooijakkers
Tijs Rooijakkers (1975) maakt voornamelijk ruimtelijke installaties die ook wel omschreven worden als schetsen in de ruimte. Ze vormen vaak een reactie op de fysieke locatie of context waarbinnen hij werkt. Met Supertoll! wil hij een brug slaan tussen het museum en de stad, tussen kunst en urban culture en tussen bewoners en hun leefomgeving. De kunstenaar vertelt: ‘’De tol staat symbool voor de wil, kracht en passie van de mens. Als een tol eenmaal draait, overstijgt hij de zwaartekracht.’’
Net als het Van Abbemuseum vindt Rooijakkers het betrekken van het publiek, zichtbaarheid en samenwerking belangrijk. Zijn project Supertoll! in Het Oog bevindt zich in een deel van het museum dat voor iedereen gratis toegankelijk is.
Samenwerking met Fresku
Voor Supertoll! wilde Rooijakkers graag met Fresku samenwerken omdat beiden met hun werk anderen willen inspireren. In dit kunstwerk versterken de vloeiende taal van de rap en het dynamische beeld van de gebogen planken en de tol elkaar. De thematiek van je eigen kracht, je flow vinden en vanuit die flow werk maken, zit diep in beider werk geworteld.
Fresku
Roy Michael Reymound (1986), beter bekend als Fresku, is een rapper afkomstig uit de Eindhovense wijk Woensel-West. Fresku zette in Nederland een hele nieuwe beweging in gang: de ‘emo-rap’. Waar hiphop veelal gaat over opscheppen en dissen (brag 'n boost), toont Fresku zijn kwetsbare kanten en zijn angsten. Hij is een verhalenverteller en zoekt hiervoor naar nieuwe vormen, die zijn boodschap overbrengen. Fresku werd onlangs bekroond tot beste hiphop artiest van Nederland.
De wijk in
Na de presentatie in Het Oog verplaatst het project zich naar de Eindhovense wijk Woensel-West. Onder de noemer Woensel Supertoll! gaat Rooijakkers hier, samen met Fresku, sociaal ontwerpcollectief Tante Netty en lokale buurt- en welzijnsorganisaties masterclasses en workshops organiseren. Zij nodigen buurtbewoners uit om hun eigen drijfveren, doelen en ambities te formuleren. Deze teksten worden vervolgens door Rooijakkers verwerkt in een aantal kunstwerken in de openbare ruimte van de wijk. Het einddoel is een permanent kunstwerk bij het nieuwe busstation in Eindhoven-Noord. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Trudo, Gemeente Eindhoven en Prins Bernhard Cultuurfonds / Buurtcultuurfonds 2018Brabant
Live meekijken in Het Oog
Klik hier om live mee te kijken... (beperkt beschikbaar)