Symposium 25 jaar Vrienden Van Abbemuseum - Kunst ontmoet wetenschap

Foto: Boudewijn Bollmann, Multisensory Museum opening 2019

Symposium 25 jaar Vrienden Van Abbemuseum Kunst ontmoet wetenschap

16/11/2019

Zaterdag 16 november 2019 willen wij vieren dat de vereniging Vrienden Van Abbemuseum vijfentwintig jaar bestaat. Dat is een bijzonder moment, zowel voor de leden van de vereniging, het museum als voor al diegenen die het Van Abbemuseum een warm hart toedragen.

Wij vieren dit jubileum die dag met een symposium in het auditorium van het Van Abbemuseum. Het thema van die dag is ‘Kunst ontmoet wetenschap’.

Zowel in de wetenschap als in de beeldende kunst kan men verschillende zienswijzen en methoden onderscheiden. Daarom nodigen wij twee wetenschappers uit die vanuit hun eigen wetenschappelijke discipline het thema van de dag bespreken, Raymond van Ee, hoogleraar perceptie en cognitie in Nijmegen en Leuven en Liesje Mommer, hoogleraar ecologie in Wageningen. Daarnaast zijn er twee inleiders die vanuit hun onderzoekskwaliteiten de creativiteit voorop willen stellen Peter Delpeut, cineast en auteur en Willem Fermont, geoloog en paleontoloog. En als mediair een wetenschapper die beide gebieden kan verbinden, Godelieve Spaas, sociaal ondernemer.

Deze vijf sprekers zijn gevraagd een stelling te formuleren over het vraagstuk hoe zij binnen hun discipline verbindingen kunnen creëren met de beeldende kunst. Aan hen wordt gevraagd een zoektocht te initiëren naar die relatie, naar de spanning, de overeenkomsten en toepassingen en hoe deze combinatie kan bijdragen aan een mogelijke maatschappelijke vernieuwing. Daarna, in een gezamenlijk forumgesprek zullen de vijf persoonlijke visies bijeenkomen en als uitgangspunt dienen voor een dialoog.

Het programma

11.45u Ontvangst met lunch in Museumcafé Karel1

12.30u openingswoord door Piet van Bragt, initiator van dit symposium, Stefan de Bever, voorzitter van de vrienden en Charles Esche, directeur Van Abbemuseum

12.45u inleiding door drie sprekers

13.45u koffie/thee pauze

14.15u inleiding door twee sprekers

15.00u forumgesprek met gespreksleider Piet van Bragt

15.30u aanbieden cadeau van de vrienden aan het Van Abbemuseum

15.45u feestelijke afsluiting met een drankje en een hapje in het Museumcafé Karel1

16.45u einde.

Deelname aan dit symposium is uitsluitend voor vrienden, de kosten zijn €10,-. Aanmelden kan tot 1 november 2019 via dit formulier.

De sprekers

Raymond van Ee
Is hoogleraar perceptie en cognitie aan de universiteiten van Nijmegen en Leuven en onderzoekt bij Philips hersenfuncties die kunnen bijdragen aan het begrijpen van de waargenomen wereld. Illusoire perceptie, alsmede het verschijnsel licht en de invloed op gezondheidsfactoren spelen daarin een rol. Perceptie, waarneming, waarin de functie van licht niet te vermijden valt, geeft onverwachte mogelijkheden om het element kunst hierin te betrekken.

Liesje Mommer
Is hoogleraar ecologie in Wageningen. Zij heeft prestigieuze persoonlijke onderzoeksbeurzen verworven (VENI and VIDI van De Nederlandse onderzoeksfinancier NWO). Ze is associate editor van een belangrijk tijdschrift in haar onderzoeksveld: Journal of Ecology. en zij publiceert in vooraanstaande vakbladen. Kenmerkend voor haar stijl is dat haar bevindingen terecht komen in een breed werkveld: van ecologie, tot plantkunde, tot agronomie en bodemkunde.

Godelieve Spaas
Is lector Sustainable Strategy and Innovation en is verbonden aan de Avantis Hogeschool te Breda en 's-Hertogenbosch. Zij is een sociaal ondernemer die nieuwe manieren van organiseren en ondernemen onderzoekt, beschrijft, ontwerpt en implementeert. Ze werkt aan ondernemende organisatiedynamieken die bijdragen aan het welzijn van velen in harmonie met de aarde. Dat kan alleen door economie, samenleving en natuur weer met elkaar te verbinden in de manier waarop we leven, werken en ondernemen.

Willem Fermont
Is geoloog en paleontoloog. Na een carrière in verschillende gebieden van geologie en paleontologie werd hij hoofd onderzoek van het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. Het verschijnsel dromen fascineert hem. Hij doet daar in internationaal verband onderzoek naar, waarbij onder andere neurologische, maar ook evolutionaire aspecten van het vraagstuk zijn aandacht hebben. Daarnaast wil hij zijn onderzoek zichtbaar maken als beeldend kunstenaar.

Peter Delpeut
Is cineast en auteur. Hij maakt films in vele genres: found footage (Lyrisch Nitraat; Diva dolorosa), documentaire (In Loving Memory; Immer Fernweh) en speelfilm (The Forbidden Quest; Felice... Felice...). Hij schrijft romans (Het vergeten seizoen; Kruisverhoor), essays over kunst (Pleidooi voor het treuzelen) en reisverhalen (De grote bocht; In de woestijn fiets je niet). Tussen 1988 en 1995 was hij conservator en adjunct-directeur van het Nederlanders Filmmuseum (nu Eye). In 2018 verscheen zijn roman ln het zwart van de spiegel, waarin de hoofdpersoon, een filmmaker met een geheimzinnige oogkwaal, onderzoek doet naar de Franse schilder Claude Lorrain en de naar hem vernoemde Claudespiegel. In 2019 werkte hij mee aan het fotoboek Grid Corrections van Gerco de Ruijter.