Symposium 30 jaar Heinekenprijs voor de Kunst - De toekomst van kunstmecenaat - een serie vergezichten

Symposium 30 jaar Heinekenprijs voor de Kunst De toekomst van kunstmecenaat - een serie vergezichten

20/09/2018

Op 20 september organiseren Van Abbemuseum en stichting Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst een symposium in het kader van de tentoonstelling 30 jaar Heinekenprijs voor de Kunst. De geschiedenis en de toekomst van de Heinekenprijs worden op deze dag wordt in het bredere landschap van kunstmecenaat geplaatst. Welke mogelijkheden en uitdagingen zijn er voor publiek-private samenwerkingen? Hoe stellen verzamelaars zich op als nieuwe mecenas; en welke rol krijgt de prijs door deze ontwikkelingen? Deze en andere vragen staan centraal tijdens presentaties en discussies met experts uit het veld waarin we nadenken over de komende 30 jaar kunstmecenaat en publiek-privaat partnerschap.

Toen de prijs in 1988 – 30 jaar geleden - voor het eerst werd uitgereikt aan de schilder Toon Verhoef was kunstmecenaat  heel anders dan nu. Begrippen als ‘crowdfunding’ bestonden nog niet, en internet stond nog in zijn kinderschoenen. De kunstwereld was provinciaals vergeleken met de globalisering nu. Ook de kunst veranderde van objectgericht naar procesgericht, waarbij het eindproduct niet altijd materieel is. Met deze grote bewegingen in het achterhoofd willen we denkbeeldige lijnen naar de toekomst trekken en nadenken over hoe de prille initiatieven nu over 30 jaar mogelijk de norm zijn.

Aansluitende sprekers zijn Fusien Verloop (LVW sponsoring en fondsenwerving), Renée Steenbergen (auteur, onderzoeker mecenaat), Andrea Davina (voorzitter Theodora Niemeyerprijs, verzamelaar), Nienke van der Wal (directeur en grondlegger Young Collectors Circle), Amy Binding (Independent Collectors) en Barbara Visser (kunstenaar, Heinekenprijs-laureaat 2008)

Het programma

13.00- 13.45 Fusien Verloop (LVW sponsoring en fondsenwerving): sponsoring, beschermheerschap en filantropie
13.45-14.00 Renée Steenbergen (onderzoeker mecenaat, auteur en curator): de geschiedenis van de kunstprijs
14.00-14.30 Andrea Davina (voorzitter Theodora Niemeyerprijs, verzamelaar): filantropie: wat is het belang van de prijs als methode?
14.30-14.45 Nienke van der Wal (directeur en grondlegger van Young Collectors Circle): reflecterend op de rol van de hedendaagse verzamelaar
14.45-15.15 Amy Binding (Independent Collectors): over het ondersteunen van samenwerkingsprojecten en nieuwe houdingen ten aanzien van verzamelen: de kunstpraktijk in verandering.
15.15-16.00 Pauze
16.00-16.15 Barbara Visser (kunstenaar en laureaat Heinekenprijs 2008): het belang van filantropie voor de kunstenaar
16.15-17.00 Discussie en conclusies
17.00-18.30 Afsluitende borrel

DR. A.H. HEINEKENPRIJS VOOR DE KUNST

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst bestaat sinds 1988. De laureaat ontvangt €100.000, waarvan de helft is bestemd voor een publicatie en/of een tentoonstelling. Het prijzengeld wordt gefinancierd door de Dr. A.H. Heineken Stichting voor de Kunst.

Alfred Heineken stelde de naar hem vernoemde prijs in als een erkenning en aanmoediging van in Nederland wonend en werkend toptalent in de kunsten. In het internationale landschap van kunstprijzen is het een grote prijs. Samen met vijf grote prijzen voor wetenschap wordt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst eens in de twee jaar uitgereikt. De laureaten worden geselecteerd door jury’s die zijn samengesteld uit leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). In het geval van de kunstprijs wordt de jury aangevuld met experts uit de internationale kunstensector.

Het symposium is gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum.

Symposium 30 jaar Heinekenprijs voor de Kunst is onderdeel van :

Partners