Programma

Hadassah Emmerich, Commitments, 2005. Collection Hunting
Lynda Benglis. Gilgit, 1970. Collection Hunting
Pilvi Takala, Players, 2010 (video). Collection Hunting
Vanuithier shows HR
tentoonstelling

The Collectors Show

onderdeel van VANUIT HIER - OUT OF HERE
03/09/2011 - 29/01/2012

In het kader van het jubileumjaar heeft het museum tien verzamelaars die nauw bij het Van Abbemuseum betrokken zijn uitgenodigd hun persoonlijke...

Conservatoren: Christiane Berndes, Charles Esche

Het Van Abbemuseum heeft zijn positie als internationaal gerenommeerd museum voor hedendaagse kunst kunnen handhaven en uitbreiden mede dankzij de betrokkenheid van de Stichting Promotors Van Abbemuseum. Opgericht in 1989 heeft deze groep van bedrijven en ondernemers uit de regio van Eindhoven zich ontwikkeld tot een onmisbare steun voor de kunst in het algemeen en het Van Abbemuseum in het bijzonder. Hun enthousiasme voor de kunst is een inspirerend voorbeeld. Het mecenaat is geenszins nieuw en speelt een rol van cruciale betekenis in de ontstaansgeschiedenis van de kunsten, kunstcollecties en presentatieplaatsen. Het was sigarenfabrikant Henri van Abbe, zelf enthousiast verzamelaar van eigentijdse kunst, die in 1936 de gemeente Eindhoven een museumgebouw, inclusief een exploitatie- en aankoopbudget schonk. Hiermee werd het Van Abbemuseum een van de instellingen in Nederland die tot stand kwamen dankzij een privé-initiatief. Zesentwintig werken uit Van Abbe’s privéverzameling kregen een plaats in de collectie van het museum, waarvan een aantal als proloog in The Collectors Show wordt opgenomen.

Met The Collectors Show waardeert en verdiept het museum de bijzondere relatie tussen de stad en zijn regionale mecenassen. Met name diegenen die hun betrokkenheid bij de kunsten tonen door zelf te verzamelen worden in deze tentoonstelling voor het voetlicht gebracht. In The Collectors Show delen tien verzamelaars, vaak voor het eerst, dierbare werken uit hun privécollecties met de buitenwereld. In hun verzamelingen bevinden zich werken van belangrijke ‘klassieke’ internationale kunstenaars als Francis Picabia, Lee Lozano, Lynda Benglis en Paul McCarthy, maar ook van jongere talenten als Yael Bartana, Ryan Gander, Moyna Flannigan en Marc Bijl.

 

Interviews

In speciaal voor de tentoonstelling opgenomen interviews lichten ze toe wat kunst in het algemeen en deze aankopen in het bijzonder voor hen betekenen. Hun getuigenissen verhalen over de veelzijdige wijze waarop kunstwerken kunnen beroeren, hoe zij het persoonlijke contact met de kunstenaars beleven en waarom zij een bijzondere en langdurige verbintenis met de kunst en het Van Abbemuseum zijn aangegaan.

 

Persoonlijke keuzes

Museumdirecteur Charles Esche en conservator Christiane Berndes reageren in de toren van het museum met een eigen selectie van kunstwerken uit de privécollecties op de zeer persoonlijke keuzes van deze verzamelaars. Met deze werken leggen zij dwarsverbanden tussen kunstobjecten, eigenaars en kunststromingen. Sommige verzamelaars blijken gegrepen door een specifieke stroming, anderen vinden in de kunst een uniek inzicht of onverwachte verbeelding van thema’s die zij in hun dagelijkse beroepspraktijk tegenkomen.

Verzamelaar Gerard Meulensteen is een zeer actief ondersteuner van de kunst in Eindhoven, onder meer door de realisatie van het Meulensteen Art Centre. Bovendien opende hij een eigen museum, het Danubiana, Meulensteen Art Museum, in Bratislava en bouwde daar onder andere een verzameling Slowaakse kunst op. Andrea Davina is een van de jongste verzamelaars en een van de weinige verzamelende vrouwen binnen de Stichting Promotors Van Abbemuseum. Haar collectie is klein maar bijzonder. Ze is geïnteresseerd in kunst die haar aan het denken zet en die haar nieuwe inzichten geeft. Ze ondersteunt graag jongere kunstenaars. Harm en Floor Haak zijn beiden werkzaam als medisch specialist. Hun betrokkenheid bij het welzijn van mensen van welke cultuur dan ook brengen ze dagelijks in hun werk tot uitdrukking. Die betrokkenheid zien we terug in de keuzes voor hun collectie.

 

Tentoonstellingsontwerp Piet Hein Eek

De internationaal bekende en in Eindhoven werkende ontwerper Piet Hein Eek is verantwoordelijk voor het ruimtelijk ontwerp van de tentoonstelling. Hij nam de uitdaging aan een passende entourage voor de kunstwerken in de toren van het museum te ontwerpen. Het Van Abbemuseum heeft hem uitgenodigd vanwege zijn betrokkenheid bij en vernieuwende bijdrage aan het culturele klimaat in de stad en zijn unieke kijk op kunst. Eek streeft ernaar om middels de door hem ontworpen inrichting de werken maximaal tot hun recht te laten komen waarbij de presentatie dienende is zonder zijn eigenheid te verliezen. Ontwerpen van Eek zijn eerlijk in zowel termen van materiaal als techniek; je ziet bij hem hoe de dingen in elkaar zitten.

 

Verzamelingen

Collectie Andrea Davina, Collectie Harm en Floor Haak, Collectie Hunting, Collectie Inge en Philip van den Hurk, Collectie Geert en Tanya Hurks, Collectie Harrie Kolen, Collectie Meulensteen, Collectie Vescom, Collectie Vinken en een andere privécollectie.

 

Kunstenaars

Karel Appel, Yael Bartana, Lynda Benglis, John Bock, Christian Boltanski, Daniel Buren, Marc Bijl, Bill Copley, Corneille, Matthew Day Jackson, René Daniëls, Jan De Cock, Jimmie Durham, Hadassah Emmerich, Rudolf Fila, Moyna Flannigan, Michel Francois, Ryan Gander, Barbara Hepworth, Charline von Heyl, Emre Hüner, Viera Kraicova, Jozef Jankovic, Lee Lozano, Cristina Lucas, Loretta Lux, Paul McCarthy, Avi Mograbi, Olivier Mosset, Otobong Nkanga, Simon Periton, Francis Picabia, Bojan Sarcevic, Julian Schnabel, Kazuo Shiraga, Praneet Soi, Thomas Struth, Peter Struycken, Pilvi Takala, Liam Tickner, Kiro Urdin, Rebecca Warren.

VANUIT HIER – OUT OF HERE

The Collectors Show is een van de drie tentoonstellingen die deel uitmaken van VANUIT HIER – OUT OF HERE. In het kader van het 75-jarig bestaan van het Van Abbemuseum belichten deze tentoonstellingen de directe en waardevolle relatie van het museum met kunstenaars, kunstliefhebbers en de eigen regio. Daarnaast laten ze zien hoe de stad Eindhoven al decennialang (inter)nationale kunstenaars inspireert.


The Collectors Show is onderdeel van:

Mede mogelijk gemaakt door

Home