Foto: DSRS

The Department of Sexual Revolutions Studies

Workshop Stapelbed
23/11/2018
workshop over de revolutie van seksualiteit

Week vier - Stapelbed

Wetten tegen zogenaamde 'onzedelijke handelingen', ontworpen om seks in het openbaar te voorkomen, laten seksualiteit grotendeels afhangen van de toegang tot privé eigendom. Ondertussen blijven zowel het huwelijk als wettelijke bescherming tegen seksueel geweld verbonden met de wetgeving inzake vrouwen en eigendommen. De gedeelde huiselijke ruimte functioneert daarom tegelijkertijd als een bewakingssysteem dat sociale normen versterkt en een privéhaven voor geweld van intieme partners. In publiek en privaat, van het bed tot de openbare toiletten, zullen we onderzoeken hoe architectuur, interieurmeubilair en andere ontworpen voorwerpen leerzame scripts worden voor seksuele activiteit.

The Department of Seksual Revolutions Studies

The Department of Seksual Revolutions Studies is een samenwerking tussen het Van Abbemuseum en de Design Academy Eindhoven, geleid door Eimear Walshe als onderdeel van het Deviant Practice Research Programme. De afdeling is een nieuw leerplatform waarvoor geïnvesteerd is in kritisch onderzoek over het thema seksuele revolutie in kunst, design en visuele cultuur. Het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de vijf wekelijkse sessies in het Van Abbemuseum.

De combinatie van tussen de interesses en methodologieën van 'Queer Theory' en genderstudies, probeert ook de nadruk te leggen op de erfenis van seksuele revolutie buiten Europa en Amerika. In plaats van zich uitsluitend te richten op de liberalisering van attitudes rond seksuele praktijken, zal het kijken naar voorbeelden van antagonisme, transgressie, omkering en onderdrukking als momenten die macht en ongelijkheid blootleggen. De afdeling heeft een bijzondere interesse in strategieën die seksualiteit hanteren als een kracht voor sociale verandering, van 'geslachtsstaking' tot 'kiss-ins', hetzij door de kracht van de zichtbaarheid ervan, hetzij door de dreiging van afwezigheid. In elke sessie zullen we ons afvragen: hoe kunnen hedendaagse seksuele praktijken ons helpen om de relatie tussen seksualiteit en de samenleving van vandaag beter te begrijpen, inclusief zaken als politiek, huisvesting en technologie?

Elke vrijdag in november om 14.00 uur vinden de gesprekken plaats in verschillende ruimtes van het Van Abbemuseum. Bij aankomst kunt u bij de receptie informeren naar de routebeschrijving van elke sessie.

Bezoekers in het Van Abbemuseum
Foto: Boudewijn Bollmann