Programma

Foto: DSRS
workshop

The Department of Sexual Revolutions Studies: workshop

Workshop Cuck
09/11/2018
14:00
workshop over de revolutie van seksualiteit  

Week twee - Cuck

De term Cuck, afgeleid van Cuckold, is de afgelopen jaren toegenomen online populariteit, zowel als zoekterm voor pornografie, als een onrechtmatige belediging gebruikt tegen mensen die socialistische, feministische, antiracistische en pro-LGBT gevoelens bezaten. Maar cuckolding heeft een diepe en diverse geschiedenis in religie, literatuur en populaire cultuur die dateert van vóór het hedendaagse fascisme. Wat kunnen we leren van deze seksuele praktijk die ons zou kunnen helpen bij het confronteren van de wereldwijde opkomst van het recht van vandaag?


The Department of Seksual Revolutions Studies

The Department of Seksual Revolutions Studies is een samenwerking tussen het Van Abbemuseum en de Design Academy Eindhoven, geleid door Eimear Walshe als onderdeel van het Deviant Practice Research Programme. De afdeling is een nieuw leerplatform waarvoor geïnvesteerd is in kritisch onderzoek over het thema seksuele revolutie in kunst, design en visuele cultuur. Het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de vijf wekelijkse sessies in het Van Abbemuseum.

De combinatie van tussen de interesses en methodologieën van 'Queer Theory' en genderstudies, probeert ook de nadruk te leggen op de erfenis van seksuele revolutie buiten Europa en Amerika. In plaats van zich uitsluitend te richten op de liberalisering van attitudes rond seksuele praktijken, zal het kijken naar voorbeelden van antagonisme, transgressie, omkering en onderdrukking als momenten die macht en ongelijkheid blootleggen. De afdeling heeft een bijzondere interesse in strategieën die seksualiteit hanteren als een kracht voor sociale verandering, van 'geslachtsstaking' tot 'kiss-ins', hetzij door de kracht van de zichtbaarheid ervan, hetzij door de dreiging van afwezigheid. In elke sessie zullen we ons afvragen: hoe kunnen hedendaagse seksuele praktijken ons helpen om de relatie tussen seksualiteit en de samenleving van vandaag beter te begrijpen, inclusief zaken als politiek, huisvesting en technologie?

Elke vrijdag in november om 14.00 uur vinden de gesprekken plaats in verschillende ruimtes van het Van Abbemuseum. Bij aankomst kunt u bij de receptie informeren naar de routebeschrijving van elke sessie.

Home

Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann
Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann