The Intimate Earthquake Archive - Sissel Marie Tonn in Het Oog

Sissel Marie Tonn during installation of The Intimate Earthquake Archive, 2016. Photo Marcel de Buck
Construction of The Intimate Earthquake Archive, November 2016. Photo Peter Cox
Sissel Marie Tonn, winner Theodora Niemeijer prize 2016. Photo Ilse van Loon
tentoonstelling

The Intimate Earthquake Archive Sissel Marie Tonn in Het Oog

10/11/2016 - 30/04/2017

winnaar Theodora Niemeijer prijs 2016

Sissel Marie Tonn is de winnaar van de Theodora Niemeijer prijs 2016. Zij mag Het Oog een half jaar gebruiken als podium voor haar project The Intimate Earthquake Archive

The Intimate Earthquake Archive

The Intimate Earthquake Archive is een interactieve installatie waarin bezoekers de gemeten aardbevingen kunnen ervaren die in Groningen plaatsvonden als gevolg van de gasboringen. Sissel Marie Tonn heeft een archief aangelegd van de niet-natuurlijke aardbevingen in Groningen die geregistreerd zijn door het KNMI. Om mensen niet te overweldigen met deze enorme hoeveelheid data, wil ze een beving juist invoelbaar maken voor iedereen. In de installatie onderzoekt Tonn de relatie tussen natuurlijke fenomenen en menselijke ervaringen.

Toelichting en ervaring

Iedere zondag van 11 tot 17 uur is Sissel Marie Tonn in het museum aanwezig om een toelichting op haar project in Het Oog te geven. Je kunt dan ook zelf het effect ervaren van de installatie.

The Intimate Earthquake Archive bestaat uit een radiozender die de gesteentekernen in de installatie in interactieve zenders verandert. Als je het 'tactiele aardbevingsvest' draagt ontvang je via het vest de de data die door elk van van de gesteentekernen wordt verstuurd terwijl ze door de ruimte bewegen. Het vest heeft sensoren die een beving voelbaar maken. 

Omdat er elektromagnetische stroomstootjes naar het lichaam worden gestuurd is de toegang op eigen risico. Bezoekers met een pacemaker of een kwetsbare lichamelijke gesteldheid kunnen nadelige gevolgen ondervinden van elektromagnetische vibratie op het lichaam. 

Ben je lid van We Are Public? Dan is dit evenement gratis voor jou! Op vertoon van je We Are Public pas kan je je ticket ophalen bij de kassa.

Sissel Marie Tonn

Sissel Marie Tonn (1986) is een Deense kunstenaar die woont en werkt in Den Haag. Ze maakt multimedia installaties, tekent en schrijft. Ze wordt gedreven door nieuwsgierigheid en de mogelijkheid om relaties te leggen tussen verschillende vakgebieden.  In haar werk gaat het om de menselijke ‘aanwezigheid’ in gebieden waarin subtiele of ingrijpende veranderingen plaatsvinden. Ze onderzoekt deze ruimtelijke veranderingen, vaak veroorzaakt door mensen, verbindt ze met het lichaam en maakt ze invoelbaar. Tonn heeft in 2015 een master in Artistic Research afgerond aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.  Ze is de medeoprichter van het kunstenaarsinitiatief Platform for Thought in Motion samen met kunstenaar Jonathan Reus.

Electronica en geluidscompositie The Intimate Earthquake Archive

Marije Baalman, Jonathan Reus-Brodsky, Carsten Tonn-Petersen.

Met dank aan:

TNO, Geologische Dienst Nederland; Das Leben Am Haverkamp; Monser Naturstein en Augmented Instruments Laboratory at Queen Mary's University London.

Sissel Marie Tonn over haar voorstel Intimate Earthquake Archives

Finissage The Intimate Earthquake Archive

Met veel plezier nodigen we je uit voor de finissage van de tentoonstelling The Intimate Earthquake Archive van Sissel Marie Tonn op zondag 30 april 2017.

Tijd: 14:00 - 16:00. Locatie: leslokaal.

Programma:
- Welkomstwoord;
- Lezing/performance Circling the Mountain door Sissel Marie Tonn in Het Oog;
- Rondetafelgesprek, met sprekers Bea Blokhuis, Christoph Brunner, Sissel Marie Tonn en bezoekers;
- Mogelijkheid om The Intimate Earthquake Archive te bezoeken (laatste kans!);
- Borrel.

RSVP: graag even aanmelden wanneer je naar de finissage komt

Laat Groningen niet zakken

The Intimate Earthquake Archive geeft je de mogelijkheid de bevingen in Groningen te ervaren. Om de politiek bewust te maken van de urgentie van de gevolgen van de gasboringen is cabaretier Freek de Jonge, een geboren Groninger, de petitie ‘Laat Groningen Niet Zakken’ begonnen. Hij pleit onder meer voor een ’scheiding van gas en staat’, het versneld stoppen van de gaswinning, ruimhartige compensatie van schade en het opstellen van een Deltaplan voor de provincie Groningen. Onderteken ook deze petitie!

Theodora Niemeijer prijs

De Theodora Niemeijer prijs is in 2012 gelanceerd door Stichting Niemeijer Fonds en het Van Abbemuseum omdat vrouwen nog steeds sterk ondervertegenwoordigd zijn in tentoonstellingen en museale collecties. De prijs wordt eens per twee jaar uitgereikt aan een vrouwelijke beeldend kunstenaar die het beste projectvoorstel maakt voor Het Oog, een patio in het Van Abbe. Het is de enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars.

De Theodora Niemeijer prijs is een eerbetoon aan Theodora Niemeijer (1912-2004), een telg uit de bekende tabaksfabrikantenfamilie uit Groningen. Zij was een bijzondere persoonlijkheid met een grote passie voor beeldende kunst en riep in 1996 een eigen stichting in het leven om jonge kunstenaars te stimuleren. In 2004 is zij overleden maar Stichting Niemeijer Fonds is blijven bestaan.  

De jury van de Theodora Niemeijer prijs 2016 vond het interessant dat Tonns project veel kennisgebieden – technologie, natuur, wetenschap, data en visuele cultuur – op een heel consistente en verrassend intieme manier samenbrengt. Haar betrokkenheid met dit project voelt heel sterk en oprecht.


The Intimate Earthquake Archive bestaat uit :

Geweest

Mede mogelijk gemaakt door

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage