The Making of Modern Art - Een verhaal over moderne kunst

The Making of Modern Art, foto Peter Cox
The Making of Modern Art, foto Peter Cox
Cubism And Abstract Art (Alfred H. Barr, 1936) & Pablo Picsso, Femme en verte, 1909, collection Van Abbemuseum, photo Peter Cox.
The Making of Modern Art, foto Peter Cox
The Making of Modern Art, foto Peter Cox
The Making of Modern Art, foto Peter Cox
The Making of Modern Art, foto Peter Cox
The Making of Modern Art, foto Peter Cox
The Making of Modern Art, foto Peter Cox
The Making of Modern Art, foto Peter Cox
International Exhibition of Modern Art, painting 2026. From the installation International Exhibition of Modern Art, Brooklyn Museum 1926. Collection of the Museum of American Art.
Piet Mondriaan, Composition en blanc et noir II, 1930. Collection Van Abbemuseum, photo Peter Cox
tentoonstelling

The Making of Modern Art Een verhaal over moderne kunst

29/04/2017 - 13/06/2021
Conservatoren: Christiane Berndes, Charles Esche, Steven ten Thije
collectie Van Abbemuseum

In de periode 2017 – 2021 organiseert het Van Abbemuseum een serie tentoonstellingen en projecten met de eigen collectie. De tentoonstelling The Making of Modern Art op de begane grond van het collectiegebouw - ontwikkeld in samenwerking met het Museum of American Art, Berlijn - is hier onderdeel van. Deze presentatie integreert moderne meesterwerken uit de Van Abbe-collectie, zoals Mondriaan, Picasso, Sol LeWitt, Kandinsky en Leger, in een experimentele ‘making of’ van de klassieke canon van moderne kunst. In een serie bijzondere stijlkamers laat de tentoonstelling zien welke rol musea, uitzonderlijke verzamelaars en invloedrijke tentoonstellingen hebben gespeeld bij de formatie van de moderne canon, die ook de basis vormt voor de collectie van het Van Abbemuseum. De tentoonstelling maakt ook duidelijk op welke manier moderne kunst onderdeel is van de bredere moderne wereld met haar technologische vooruitgang, maar ook met haar duistere koloniale kanten. 

De acht zalen in de tentoonstelling zijn ingericht als verschillende stijlkamers waarin een setting uit een bepaalde tijd of van een bepaalde locatie is nagebouwd. Hierdoor krijgen bezoekers steeds een ander perspectief waarmee de logica en het ontstaan van het verhaal over de moderne kunst duidelijk wordt gemaakt. De tentoonstelling zorgt voor een frisse blik op moderne kunst.

In de collectiepresentatie zijn vijftien multizintuiglijke interventies te ervaren, waarmee kunst wordt vertaald naar verschillende zintuigen. Dit is onderdeel van het Multisensory Museum. Meer informatie over het Multisensory Museum vind je hier.


Noortje en Gisbert van de podcast Dat Kan Mijn Kleine Nichtje Ook brachten een bezoek aan de tentoonstelling The Making of Modern Art. In een podcast voor NPO Radio 1 en BNNVARA nemen ze je mee langs een aantal klassiekers uit onze collectietentoonstelling. In deze video krijg je alvast een klein voorproefje.

ANDERE TENTOONSTELLINGEN EN PROJECTEN IN HET COLLECTIEGEBOUW

The Way Beyond Art
Werksalon

Mede mogelijk gemaakt door

Partners

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage