The Otolith Group - Xenogenesis

tentoonstelling

The Otolith Group Xenogenesis

25/05/2019 - 18/08/2019
Conservator: Annie Fletcher
Vanaf 25 mei 2019 presenteert het Van Abbemuseum Xenogenesis, de eerste grootschalige tentoonstelling van The Otolith Group in Nederland. Xenogenesis omvat kunstwerken die zijn gemaakt tussen 2011 en 2018. De werken zijn te zien in de tien zalen van de oudbouw van het museum.

Xenogenesis is vernoemd naar Octavia E. Butlers beroemde Xenogenesis Trilogy, die bestaat uit Dawn, Adulthood Rites en Imago. Octavia E. Butler was een baanbrekende Afro-Amerikaanse sciencefictionschrijfster. Haar bekroonde romans gaan over thema’s als het uitsterven van de mens, rassenscheiding, planetaire transformatie, afgedwongen mutatie, vervreemding tussen generaties en gewijzigde verwantschap. Van haar eerste roman Patternmaster (1976) tot haar laatste roman Fledgling (2005) speelde Butler met de thema’s van de sciencefiction. Hierdoor transformeerde ze de culturele verbeelding van de toekomst voor generaties feministische denkers, kunstenaars en filosofen: van Donna Haraway tot Saidiya Hartman en van Denise Ferreira da Silva tot de Black Quantum Futurists. Butlers ficties van xenogenese, die worden verteld als processen van buitenstaander in wording of het worden van buitenstaander of vreemdeling in wording of het worden van vreemdeling, hebben de gedachtegang van het vroegere en huidige werk van The Otolith Group geïnspireerd en zullen dit blijven inspireren.

Het meeste recente werk in Xenogenesis, O Horizon (2018), werd door filmcurator Ed Halter uitgeroepen tot de nummer één in zijn ‘Best Of 2018’-lijst voor Artforum International: The Year In Review. De documentaire O Horizon gaat over het hedendaagse erfgoed van Visva-Bharati, de experimentele kunstacademie die in 1919 is opgericht door de bekende kunstenaar, dichter, componist, toneel- en romanschrijver Rabindranath Tagore in Santiniketan in de Indiase deelstaat West-Bengalen. ‘O Horizon’ is de landbouwkundige term voor de grond die het oppervlak van de aarde vormt. De nieuwe video van The Otolith Group combineert bodemkunde met dans, plantkunde en poëzie om zo een emotioneel kader voor het eigentijdse karakter van Tagore te schetsen.

 

 

Bestel de catalogus in onze webshop
62 p. softcover, €3,50

The Otolith Group

The Otolith Group is in 2002 in Londen opgericht door kunstenaars en theoretici Anjalika Sagar en Kodwo Eshun. De naam ‘Otolith’ komt van de calciumcarbonaatmicrokristallen in het middenoor die zorgen voor het menselijk vermogen om rechtop te staan en het evenwicht te bewaren in de aardse zwaartekracht.

Xenogenesis toont een dwarsdoorsnede van kunstwerken uit de periode 2011-2018.

De volgende werken zijn te zien: Anathema (2011), From Left to Night (2015), People to be Resembling (2012), O Horizon (2018), Statecraft (2014), In the Year of the Quiet Sun (2012), Medium Earth (2013), Who Does The Earth Think It Is (2013), Sovereign Sisters (2014) en The Third Part Of The Third Measure (2017).

Tentoonstellingsontwerp door Diogo Passarinho Studio

Filmoverzicht

Van te voren plannen welke films u wilt zien tijdens uw bezoek? Klik dan hier om naar het filmoverzicht te gaan.

In de pers over de tentoonstelling

Metropolis M, Vreemd wordingsproces 

De Groene Amsterdammer, De vanzelfsprekendheid waarmee mensen van kleur centraal staan, werkt bevrijdend

H ART, 'Hoop noch wanhoop'


The Otolith Group bestaat uit :

Geweest

Mede mogelijk gemaakt door

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage