The Tick - Josefin Arnell in Het Oog

THE TICK. Foto: Peter Cox
THE TICK. Foto: Peter Cox
THE TICK. Foto: Peter Cox
Josefin Arnell met de prijs
tentoonstelling

The Tick Josefin Arnell in Het Oog

10/11/2018 - 22/03/2020
winnaar van de Theodora Niemeijer Prijs 2018

The Tick is een sculptuur van de Zweedse kunstenaar Josefin Arnell. Arnells teek is een gigantisch, gemuteerd monsterlijk insect. Met The Tick zet zij de lijn van haar meest recente werk voort, waarin dit insect centraal staat. Teken zijn dragers van allerlei virussen waarvoor mensen bevattelijk zijn, zoals het Lyme virus, de bekendste soort van de borrelia virussen. Borrelia virussen kunnen het menselijke zenuwstelsel ernstig beschadigen. Door de opwarming van de aarde is ook in de afgelopen jaren het aantal teken in onze natuur drastisch toegenomen. Omdat de winters niet meer koud genoeg zijn, kunnen de teken – tegen elkaar aan, onder beschutting van de bladeren - de winterperiode overleven en in de lente- en zomerperiode als een epidemie uitwaaieren.

In The Tick speelt Arnell met de metafoor van wereldwijde ecologische bedreigingen, zoals de opwarming van de aarde, die de balans tussen de socio-politieke relatie enerzijds en natuur, menselijkheid en economie anderzijds veranderen. Dit horror scenario wordt door dit insect onderstreept – het is groot, gemuteerd en kan door aanraking geactiveerd worden. 

Winnaar Theodora Niemeijer Prijs 2018

Josefin Arnell is de winnaar van de Theodora Niemeijer Prijs 2018,  een beeldende kunstprijs speciaal voor beginnende, vrouwelijke kunstenaars. De prijs wordt eenmaal per twee jaar toegekend aan de kunstenaar die het beste projectvoorstel maakt voor de ruimte van Het Oog, de ovale buitenpatio in het museum. De Theodora Niemeijer Prijs is de enige Nederlandse prijs specifiek voor vrouwelijke kunstenaars. De prijs werd in 2012 geïntroduceerd door de Stichting Niemeijer Fonds en het Van Abbemuseum, omdat vrouwelijke kunstenaars nog steeds in de minderheid zijn in tentoonstellingen en museale collecties.

De jury van deze editie van de Theodora Niemeijer Prijs wordt geïnspireerd door de wereld die Arnell creëert. Zij worden gefascineerd door de spanning tussen speels- en jeugdigheid aan de ene kant, en de duistere, donkere op angst gebaseerde kant in Arnells werk. Deze ambigue charme prikkelt de verbeelding.

Josefin Arnell

Josefin Arnell (1984) woont en werkt in Amsterdam. Zij heeft gestudeerd aan het Beckmans College of Design in Stockholm en het Sandberg Instituut in Amsterdam. In 2015/2016 nam zij deel aan het tweejarig residency programma van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten Amsterdam.

Met speciale dank aan

Roos Gijsen
Erasmus Scherjon
Travis Broussard


The Tick bestaat uit :

Geweest

Mede mogelijk gemaakt door

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage