The Way Beyond Art
The Way Beyond Art
In de periode 2017 – 2021 organiseert het Van Abbemuseum een serie tentoonstellingen en projecten met de eigen collectie in het Collectiegebouw. De tentoonstelling The Way Beyond Art in het grote zalencircuit op de tweede verdieping is hier onderdeel van. Je vindt hier werken van onder meer Chto Delat, Corneille, Dan Flavin, Nilbar Güres, Iris Kensmil, Anselm Kiefer, John Körmeling, Taus Makhacheva, Füsun Onur, Dan Peterman, Thomas Schütte en Franz Erhard Walther.
Aan de hand van drie thema's - Land, Thuis en Werk - tonen we kunstwerken waarmee we nieuwe perspectieven op onze hedendaagse wereld ontwikkelen. Ze worden getoond in een bijzondere setting, vormgegeven door Can & Asli Altay (Future Anecdotes Istanbul). De setting geeft alternatieven voor het traditionele model van de 'white cube' (witte kubus) en biedt meer mogelijkheden om kunst in relatie tot een ruimte en in relatie tot lichaam en geest te ervaren.
Kunst als motor voor verandering
De kunstwerken in de tentoonstelling stellen vragen aan de orde die voor iedereen herkenbaar en belangrijk zijn. In wat voor land of maatschappij willen we leven? Welke rol spelen vrijheid, identiteit en duurzaamheid in ons denken over de toekomst? In de tentoonstelling onderzoeken we hoe we het museum en de kunstwerken kunnen gebruiken om deze vragen met elkaar te delen. De experimentele vormgeving van de tentoonstelling doorbreekt het traditionele model van de witte kubus en opent op speelse wijze nieuwe mogelijkheden om kunst te ervaren.
De titel The Way Beyond Art is ontleend aan een boek uit 1947 van Alexander Dorner, museumdirecteur in Hannover in de jaren dertig van de vorige eeuw. In dit boek beschrijft hij hoe de overweldigende veranderlijkheid van de wereld niet alleen tot uitdrukking wordt gebracht in kunst en wetenschap, maar daaraan ook ten grondslag ligt. Voor Dorner is kunst geen spiegel die reflecteert, maar een motor die aanzet tot verandering.
Daarop verder bouwend is deze collectietentoonstelling een manier om de wereld te begrijpen en te veranderen. We hebben voor de thema’s Land, Thuis en Werk gekozen omdat ze de kern van ons dagelijks leven vormen en voor ons allemaal, overal op de wereld, van belang zijn.
Vormgeving tentoonstelling
Can & Asli Altay (Future Anecdotes Istanbul).
Dynamiek in de tentoonstelling
Regelmatig brengen we in de tentoonstelling veranderingen aan, samen met bezoekers en groepen die vanuit een eigen perspectief scherpte toevoegen aan de tentoongestelde thematiek.
Nu te zien: Politisch (nr. 36, 1. Werksatz) van Franz Erhard Walter
Kunstenaar Franz Erhard Walther maakte in de jaren zestig 58 objecten van stof die samen een werkset vormen. De objecten zijn pas ‘af’ als ze door de bezoeker ‘onder handen worden genomen’. Zelf het effect van de stofsculpturen ervaren? Neem dan deel aan de uitvoering van het werk Politisch (nr. 36, 1. Werksatz), een object voor vier deelnemers. Het bestaat uit twee kleden in de vorm van een kruis. Het ene kleed heeft lange banen, het andere korte. Het verschil in afstand beïnvloedt de interactie tussen de deelnemers. Politisch (nr. 36, 1. Werksatz) zal regelmatig worden uitgevoerd, maar niet op vaste tijden. Er zeker van zijn dat het werk te zien is? Dan is het mogelijk om een afspraak te maken door te mailen naar info@vanabbemuseum.nl o.v.v. Walther.
Sinds april: nieuwe tekeningen van Dan Perjovschi
De tekeningen van de Roemeense kunstenaar Dan Perjovschi (1965, Sibiu) zijn een vaste aanwezigheid in het Van Abbemuseum. In april heeft Perjovschi een nieuw stuk muur in het trappenhuis van het collectiegebouw onder handen genomen.
Perjovschi’s werk is een commentaar op alle denkbare politieke, economische en artistieke onderwerpen. Zijn werk is humoristisch en scherp en slaagt er vaak in om op treffende wijze menselijk gedrag en menselijke kwetsbaarheid, zinloze ambitie en de samentrekkingen van de mondiale (kunst)wereld bloot te leggen. De fysieke ruimte die hij voor tentoonstellingen krijgt, bepaalt de uitkomst van zijn installaties.
Sinds maart: Zwischenlandshaften III
Kunstenaars duo Van Doorn & Nabuurs maakten een filmwerk geïnspireerd op Mike Kelley’s Morgue (1999). De film bestaat uit een indringende monoloog over het werk en zijn bijzondere ontstaansgeschiedenis. Morgue is een serie van 39 collages en maakt deel uit van installatie Categorical Imperative & Morgue (1999), een werk uit de collectie van het Van Abbemuseum.
