Programma

The Way Beyond Art, zaaloverzicht 2017, foto Peter Cox
The Way Beyond Art, zaaloverzicht 2017, foto Peter Cox
The Way Beyond Art, zaaloverzicht 2017, foto Peter Cox
The Way Beyond Art, zaaloverzicht 2017, foto Peter Cox
The Way Beyond Art, zaaloverzicht 2017, foto Peter Cox
The Way Beyond Art, zaaloverzicht 2017, foto Peter Cox
The Way Beyond Art, zaaloverzicht 2017, foto Peter Cox
Nilbar Güres, Headstanding Totem, 2014. foto Peter Cox
Thomas Schütte, United Enemies - A Play in ten Scenes, 1994. Foto Peter Cox
Iris Kensmil, Angela Davis #2, 2015. Foto Peter Cox
Anselm Kiefer, Varus, 1976. Foto Peter Cox
John Körmeling, Zaans Huis, 2004. Foto Peter Cox
tentoonstelling

The Way Beyond Art

01/07/2017 - 03/01/2021
collectie Van Abbemuseum
Conservator(en): Christiane Berndes, Charles Esche, Steven ten Thije

In de periode 2017 – 2021 organiseert het Van Abbemuseum een serie tentoonstellingen en projecten met de eigen collectie in het Collectiegebouw. De tentoonstelling The Way Beyond Art in het grote zalencircuit op de tweede verdieping is hier onderdeel van. Je vindt hier werken van onder meer Chto Delat, Corneille, Dan Flavin, Nilbar Güres, Iris Kensmil, Anselm Kiefer, John Körmeling, Taus Makhacheva, Füsun Onur, Dan Peterman, Thomas Schütte en Franz Erhard Walther.

Aan de hand van drie thema's - Land, Thuis en Werk - tonen we kunstwerken waarmee we nieuwe perspectieven op onze hedendaagse wereld ontwikkelen. Ze worden getoond in een bijzondere setting, vormgegeven door Can & Asli Altay (Future Anecdotes Istanbul). De setting geeft alternatieven voor het traditionele model van de 'white cube' (witte kubus) en biedt meer mogelijkheden om kunst in relatie tot een ruimte en in relatie tot lichaam en geest te ervaren. 

Kunst als motor voor verandering

De kunstwerken in de tentoonstelling stellen vragen aan de orde die voor iedereen herkenbaar en belangrijk zijn. In wat voor land of maatschappij willen we leven? Welke rol spelen vrijheid, identiteit en duurzaamheid in ons denken over de toekomst? In de tentoonstelling onderzoeken we hoe we het museum en de kunstwerken kunnen gebruiken om deze vragen met elkaar te delen. De experimentele vormgeving van de tentoonstelling doorbreekt het traditionele model van de witte kubus en opent op speelse wijze nieuwe mogelijkheden om kunst te ervaren.

De titel The Way Beyond Art is ontleend aan een boek uit 1947 van Alexander Dorner, museumdirecteur in Hannover in de jaren dertig van de vorige eeuw. In dit boek beschrijft hij hoe de overweldigende veranderlijkheid van de wereld niet alleen tot uitdrukking wordt gebracht in kunst en wetenschap, maar daaraan ook ten grondslag ligt. Voor Dorner is kunst geen spiegel die reflecteert, maar een motor die aanzet tot verandering. 

Daarop verder bouwend is deze collectietentoonstelling een manier om de wereld te begrijpen en te veranderen. We hebben voor de thema’s Land, Thuis en Werk gekozen omdat ze de kern van ons dagelijks leven vormen en voor ons allemaal, overal op de wereld, van belang zijn.

Dynamiek in de tentoonstelling

Regelmatig brengen we in de tentoonstelling veranderingen aan, samen met bezoekers en groepen die vanuit een eigen perspectief scherpte toevoegen aan de tentoongestelde thematiek.

Vormgeving tentoonstelling

Can & Asli Altay (Future Anecdotes Istanbul).

 

Andere tentoonstellingen en projecten in het Collectiegebouw

The Making of Modern Art
Werksalon

Koop tickets

Nieuwe tekeningen van Dan Perjovschi

De tekeningen van de Roemeense kunstenaar Dan Perjovschi (1965, Sibiu) zijn een vaste aanwezigheid in het Van Abbemuseum. Onlangs heeft Perjovschi een nieuw stuk muur in het trappenhuis van het collectiegebouw onder handen genomen.

Perjovschi’s werk is een commentaar op alle denkbare politieke, economische en artistieke onderwerpen. Zijn werk is humoristisch en scherp en slaagt er vaak in om op treffende wijze menselijk gedrag en menselijke kwetsbaarheid, zinloze ambitie en de samentrekkingen van de mondiale (kunst)wereld bloot te leggen. De fysieke ruimte die hij voor tentoonstellingen krijgt, bepaalt de uitkomst van zijn installaties.

Nu te zien: Zwischenlandshaften III

Kunstenaars duo Van Doorn & Nabuurs maakten een filmwerk geïnspireerd op Mike Kelley’s Morgue (1999). De film bestaat uit een indringende monoloog over het werk en zijn bijzondere ontstaansgeschiedenis. Morgue is een serie van 39 collages en maakt deel uit van installatie Categorical Imperative & Morgue (1999), een werk uit de collectie van het Van Abbemuseum.

Zwischenlandschaften III (2018, 28 minuten) wordt van 15 t/m 21 maart 2019 vertoond in het auditorium van het Van Abbemuseum. Vanaf 24 maart maakt de film onderdeel uit van de doorlopende collectiepresentatie The Way Beyond Art. Wisselend zullen steeds twee of drie collages uit de serie Morgue bij de film worden getoond.

 


The Way Beyond Art bestaat uit:

Geweest

Mede mogelijk gemaakt door

Home

Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann
Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann