Programma

activiteiten

Tightrope Performance

Vijfde-generatie Russische koorddanser
25/11/2018
14:00 - 15:30
Activiteit bij de tentoonstelling Storeroom
Als onderdeel van de tentoonstelling Storeroom balanceert de Russische artiest Rasul Abarakov op het koord in de museumzaal. Abarakov is een vijfde-generatie koorddanser, geboren in 1986 in Leningrad. Het traditionele Russische circus is heel verschillend van het Westerse theatercircus dat wij kennen. Door zijn persoonlijke verhalen te vertellen en zijn kunsten op het koord te laten zien geeft Abakarov ons een glimp van deze wereld van familietradities en cultureel erfgoed.

Na de performance krijgen sommige bezoekers (degenen die willen en durven!) de kans om zelf op het koord te lopen Deze performance met een klein workshop element is toegankelijk voor iedereen vanaf 8 jaar oud.

Over Rasul Abakarov

Afgestudeerd aan de Universiteit van Sint Petersburg in Cultuur en Kunst. Begon zijn creatieve reis in 1999. Reisde, al werkende, internationaal en heel Rusland rond. De eerste reis was met zijn vader naar Turkije. Daarna ging hij per jaar in vier verschillende landen op tournee, o.a. in Dubai, Duitsland, Koeweit, Zweden, Spanje, Taiwan, Qatar, China, Japan, Italië, Syrië, Griekenland, België.“Ik ben al de vijfde generatie van koorddansers in de familie. Althans, voor zover we weten—er kunnen ook nog meer dansenden voorouders zijn geweest. Volgens de familie geschiedenis traden mijn voorouders op op bruiloften en andere feesten, vaak in centraal Azië. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog waren vier jonge vrienden uit dorp Tzovkra aangenomen in het circus van Kiev. Helaas sneuvelden er twee aan het fron tijdens de oorlog. De andere twee, Yaraga Hajikurbanov en Rabadan Abakarov, overleefden. Zij begonnen beiden grote circus dynastieën. Al mijn familieleden—ooms, opa’s—waren allemaal koorddansers. Zij traden op in circussen in de hele wereld. Mijn grootvader kwam in 1969 bij het concertgebouw in Leningrad. Mijn vader heeft 20 jaar in diezelfde plek gewerkt. I ben geboren en getogen in St. Petersburg. Ik heb ook enkele jaren bij het concertgebouw gewerkt, en ook bij het circus en het theater, maar nu ben ik onafhankelijk artiest en treed ik op wanneer ik gevraagd word.”

Programma in het Engels en Nederlands (via een tolk)

Koop je ticket als je dit programma bij wilt wonen! Let op: dit is een supplement ticket van €5,- waarbij een drankje na de performance is inbegrepen maar je museum toegang niet. 

 

 

 


Tightrope Performance is onderdeel van:

Partners

Home

Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann
Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann