To Acquire a Life Boat - Activism, art and man-made earthquakes - Finissage The Intimate Earthquake Archive

activiteiten

To Acquire a Life Boat - Activism, art and man-made earthquakes Finissage The Intimate Earthquake Archive

30/04/2017
Lezing en discussie

Tijd: 14:00 - 16:00. Locatie: leslokaal.

- Welkomstwoord;
- Lezing/performance Circling the Mountain door Sissel Marie Tonn in Het Oog;
- Rondetafelgesprek, met sprekers Bea Blokhuis, Christoph Brunner, Sissel Marie Tonn en bezoekers;
- Mogelijkheid om The Intimate Earthquake Archive te bezoeken (laatste kans!);
- Borrel.
RSVP: graag even aanmelden wanneer je naar de finissage komt

FINISSAGE

In haar werk The Intimate Earthquake Archive onderzoekt Sissel Marie Tonn alternatieve mogelijkheden om een niet-natuurlijke aardbeving te 'archiveren' door de openbare seismische data van het KNMI te vertalen naar een tastbare compositie. Op deze wijze creëert ze een 'archief' dat museumbezoekers kunnen ervaren met hun lichamen.Voor de finissage van The Intimate Earthquake Archive heeft Sissel activist Bea Blokhuis uitgenodigd voor een discussie. Filosoof Christoph Brunner treedt op als moderator.

Bea Blokhuis is docent en activist en woont in Delfzijl, Groningen. Hier is ze in aanraking gekomen met verscheidene aardbevingen veroorzaakt door gaswinning, wat geleid heeft tot Bea's vaak komische en creatieve acties tegen de NAM. Zij heeft bijvoorbeeld het gaswinningsbedrijf herhaaldelijk verzocht om haar van een reddingsboot te voorzien, aangezien haar huis dichtbij de dijken ligt. Bea drijft de spot met het systeem van schadeclaims, door een specifieke focus te leggen op de absurditeit van bureaucratie en de twijfelachtige dataverzamelingsprocedures van het gaswinningsbedrijf.

Sissel Tonn en Bea Blokhuis bespreken deze middag de creatieve mogelijkheden van zowel activisme als kunst. Tevens zal het gaan over de ondoordringbaarheid van de systemen die voor een destructieve exploitatie van de aarde zorgen, alsmede de menselijke en niet-menselijke gevolgen van deze exploitatie. Het werk van Christoph Brunner is gebaseerd op een kruisbestuiving tussen onderzoek, creatie en activisme. Vanuit deze drie perspectieven, het activistische, het politieke en het artistieke, hopen ze een discussie op gang te brengen over lokale, nationale en globale uitdagingen van deze niet-natuurlijke geologische fenomenen.

Sprekers:

Christoph Brunner

Christoph Brunner is assistent professor voor culturele theorie bij Leuphana Universiteit Lüneburg. Hij werkt aan de raakvlakken tussen kunst, filosofie en activisme, met een specifieke focus op opkomende collectiviteit en technopolitiek. Samen met Yvonne Volkart organiseerde hij het symposium 'Ecologies of Existence' in 2016. Voor hij naar het noorden van Duitsland kwam, werkte hij bij de Zurich University of Arts en studeerde hij in Montreal en Londen. Hij is lid van het SenseLab in Montreal en startte het ArchipelagoLab for Transversal Practices in Leuphana.

Bea Blokhuis

Bea Blokhuis is docent bij het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Sinds 1992 leeft ze in Delfzijl, waar ze in aanraking kwam met verscheidene aardbevingen die veroorzaakt werden door gaswinning. Deze aardbevingen beschadigden haar huis, zodat de constructie verstevigd moest worden om te voorkomen dat het huis zou instorten tijdens een grote beving. Haar negatieve ervaringen met het schadeheffingsprotocol van de NAM en de weigering van NAM om haar huis 'aardbevingsbestendig' te maken, heeft geleid tot haar activistische benadering tot de NAM en aanverwante organisaties. Ze vestigt de aandacht op de schade aan de mentale gezondheid die veroorzaakt wordt door het voortzetten van gaswinning. Dit doet ze door middel van speelse acties met een serieuze ondertoon, en door kritische vragen te stellen aan geleerden en wetenschappers.

Sissel Marie Tonn

Sissel Marie Tonn is een Deense kunstenaar die momenteel in Den Haag woont. Ze schrijft en werkt met multimedia-installaties en textiel. Haar processuele benadering wordt gedreven door een grote mate van nieuwsgierigheid en de mogelijkheid bruggen tussen verschillende velden te slaan. Haar werk draait om een interesse in structuren van aandacht en perceptie binnen ecologieën die subtiele of grote veranderingen ondergaan. Binnen dit discours verkent haar werk deze (vaak door mensen veroorzaakte) veranderingen in het milieu. Ze verplaatst hiermee het publieke debat naar de epistemologische kwesties die deze gebeurtenissen verbindt met het lichaam en het vermogen van het lichaam om aanwezigheid te voelen. Ze voltooide een master in Artistic Research aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag in 2015 en is in 2017 resident van de Jan van Eyck Akademie te Maastricht.

To Acquire a Life Boat - Activism, art and man-made earthquakes is onderdeel van :

Mede mogelijk gemaakt door