Programma

Photo: Stefanie De Winter
Photo: Stefanie De Winter
tentoonstelling

Tracking Frank Stella

Registreren van kijkprofielen door middel van eye-tracking
09/02/2019 - 07/04/2019
kijken naar kunst door eye-tracking brillen 

In februari 2019 wordt een bijzonder wetenschappelijk experiment uitgevoerd in het Van Abbemuseum rond het werk van kunstenaar Frank Stella. Met behulp van eye-tracking brillen, wordt de beleving van Stella's werk in kaart gebracht en wordt een wijdverbreide interpretatie van de getoonde werken getoetst. Stella vatte de directheid van zijn werk bondig samen in zijn beroemde uitspraak: ‘what you see, is what you see.’ Deze letterlijkheid is lang beschouwd als één van de onderscheidende kenmerken van Westerse moderne kunst; een kunst die probeerde het kunstwerk tot zijn essentie terug te brengen door geen verwijzingen meer te bevatten naar iets dat het niet is. Een schilderij is geen ‘venster’, maar louter een object. Deze ‘puurheid’ benadrukken was hetgeen waarnaar de moderne kunstenaar zocht.

Enkele onderzoekers van de KU Leuven zullen in samenwerking met het Van Abbemuseum een grootschalig praktijkonderzoek doen waarin zij kijkprofielen van tentoonstellingsbezoekers zullen bestuderen. Het publiek mag ditmaal letterlijk een kijkje nemen in de keuken van dit wetenschappelijk kunsthistorisch onderzoek. Het experiment vindt plaats tussen 12 en 28 februari 2019. Aanmelden om deel te nemen aan het experiment kan door te mailen naar trackingfrankstella@gmail.com. Later de proefopstelling komen bekijken kan ook van 1 maart tot en met 7 april.

In dit stadium kunnen we niet meer prijsgeven over de uiteindelijke aanpak en doeleinden van het onderzoek omdat dit de studie te veel zou beïnvloeden. In maart 2019 wordt er daarom een symposium georganiseerd waar we meer uitleg zullen geven en zal een eerste indruk van de onderzoeksresultaten worden getoond. De exacte data en sprekers worden hier spoedig gepubliceerd. ​

Om deel te kunnen nemen, moet u 18 jaar of ouder zijn; normaal of gecorrigeerd-naar-normaal zicht hebben; geen kleurenblindheid hebben.

Home

Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann
Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann