Tricksters Tricked - (un)covering identity
Tricksters Tricked (un)covering identity
Wat winnen we en wat verliezen we in het constante spel van onderhandelen over identiteit? Wat wordt uitgelicht en wat wordt weggelaten? Wat is het meest geliefd aan het eind van het proces: het authentieke of het gecommuniceerde wezen? Is het eigenlijk wel mogelijk om over authenticiteit te spreken met al deze toegevoegde lagen?
Tricksters Tricked – (un)covering identity verkent vier niveaus van identiteitsrepresentatie: het zelf, de stad, de natie en het museum, met als doel de dualiteit in elk van deze niveaus te illustreren.
DE TENTOONSTELLING
In de toren van de nieuwbouw van het Van Abbemuseum onderzoekt Tricksters Tricked (un)covering identity de spanning tussen communicatie en manipulatie, tussen zuiver en kunstmatig. De bijdragen van deelnemers uit verschillende disciplines zorgen voor een uitgebreid en gelaagd beeld.
Elke verdieping van de toren richt zich op een van de vier niveaus: zelf, stad, natie en museum. De bezoeker krijgt een breed beeld van de vele mogelijke facetten van de (on)gevonden identiteit.
HET ZELF
‘Think Different’ sommeert Apple, ‘Shop Unböring’ lokt Ikea: we worden constant verleid of zelfs gepusht om onze unieke persoonlijkheid te uiten. Toch vormt het aanbod juist het tegengestelde van individualisme, namelijk standaardisering door wereldwijd opererende merken. Bureau d'etudes geeft in het schema Complex of the Self de mogelijkheden weer van hoe we het ingewikkelde concept van persoonlijkheid kunnen beheersen.
DE STAD
Wordt ons beeld van een stad bepaald door publieke campagnes of door willekeurige ontwikkelingen? In onze globale economie is stadsmarketing synoniem voor economisch overleven, maar wat gebeurt er wanneer branding daadwerkelijk ingezet wordt voor stadsplanning?
Het collectief Xijing Men laat in hun video I Love Xijing - The Daily Lives of Xijing Presidents het ontwerpproces van een utopische stad zien. Zij vervangen de uitbundige gezaghebbende gebaren door dagelijkse routines en spelen op die manier met top-down en bottom-up, met het instituut en het zelfgeorganiseerde.
DE NATIE
Met het vervagen van etniciteit, religie, taal en grenzen is er weinig overgebleven wat een natie definieert. Geldt het concept nog wel? Wanneer de economie de politiek bestuurt, hoe passen creatieve krachten als kunst en design daar dan in? Voor zijn project Art, Property of Politics II brengt Jonas Staal de Vrijdenkersruimte het museum in, een initiatief van PVV en VVD om gecensureerde kunst te tonen. Dit initiatief benadrukt de kwestie van een door de staat opgelegde vrijheid en tegelijkertijd kan deze vrijheid opgevat worden als een gebruiksvoorwerp of zelfs als een icoon.
HET MUSEUM
Het museum is producent van culturele identiteit; haar collectiebeleid weerspiegelt de sociaal-maatschappelijke veranderingen. Maar hoe profileert een museum haar eigen identiteit in het tijdperk van entertainment? Ontwerper en onderzoeker Kim de Groot bestudeert de manier waarop het museum sleutelwerken uit de collectie gebruikt als beeldmerk. Ze geeft nieuwe manieren van representatie door alternatieve handelswaar te koop aan te bieden aan de zelfbewuste bezoeker.
Kunstenaars en vormgevers: BAVO, Bureau d'etudes, Maartje Dros, Kim de Groot, Pierre Huyghe, Philippe Parreno, Marjetica Potr?, Maxime Morel & Lise Lefebvre, Jacqueline Schoemaker, Jonas Staal, Xijing Men en Jozua Zaagman.
'Art, Property of Politics II: Freethinkers' Space' van Jonas Staal bevat werken van: Theo van Gogh, Gregorius Nekschot, Ellen Vroegh, Aram Tanis, Jaffe Vink, International Socialists, T. en Gerrit van Kralingen