Triotentoonstelling 2009 - Jo Baer, Lynda Benglis, Jutta Koether

Lynda Benglis, Psi, 1973, Courtesy Cheim & Read, New York, Art © Lynda Benglis/Licensed by VAGA, New York, NY
Jo Baer, Zonder titel (Zwarte Ster) / Untitled (Black Star), 1960-1961. Collectie/collection Kröller-Müller Museum, Otterlo
Jutta Koether, Souveraine Nr. 5 (after Peaches), 2009, Courtesy of Susanne Vielmetter Los Angeles Projects. Foto/Photo Gene Ogami
tentoonstelling

Triotentoonstelling 2009 Jo Baer, Lynda Benglis, Jutta Koether

20/06/2009 - 04/10/2009
Opening: 20/06/2009 15:00
Conservatoren: Annie Fletcher, Diana Franssen
Kunstenaars: Jo Baer, Jutta Koether, Lynda Benglis

De kunstenaars Jo Baer, Lynda Benglis en Jutta Koether zijn uitgenodigd om drie solovoorstellingen naast elkaar te verzorgen. Deze triotentoonstelling belicht ieder individueel oeuvre, terwijl de bezoeker tegelijkertijd de potentiële verbanden tussen de posities van de kunstenaars kan verkennen. Baer, Benglis en Koether behandelen vanuit verschillende perspectieven bepaalde onderdelen uit de geschiedenis en de huidige praktijk van de schilderkunst.

In de Oudbouw van het Van Abbemuseum is van 20 juni tot en met 4 oktober 2009 de Triotentoonstelling Jo Baer - Lynda Benglis - Jutta Koether te zien. Het is de vierde keer dat het Van Abbemuseum een dergelijke Triotentoonstelling organiseert, dit keer met solopresentaties van drie generaties kunstenaars: Jo Baer (1929), Lynda Benglis (1941) en Jutta Koether (1958). Wat hen bindt is hun keuze voor ‘het schilderen’. Niet het pure schilderen, de niet-verhalende en alleen aan zichzelf refererende schilderkunst, maar een kunstkritische evaluatie van het fenomeen schilderen. In de tien zalen van de monumentale Oudbouw behandelen Baer, Benglis en Koether vanuit verschillende gezichtspunten onderdelen uit de geschiedenis en de huidige praktijk van de schilderkunst.

De tentoonstelling in het Van Abbemuseum maakt al snel duidelijk dat zij niet alleen met het medium schilderkunst de schilderkunstige traditie tarten. Vanaf midden jaren zestig tot het heden hanteren de kunstenaars een scala aan media – als video, sculpturen, installaties en teksten - en doen dit ieder op een eigen manier. Deze Triotentoonstelling belicht ieder individueel oeuvre, terwijl de bezoeker tegelijkertijd de potentiële verbanden tussen de posities van de kunstenaars kan verkennen.

Jo Baer

Baer’s oeuvre is een reis en betreft een kritische dialoog met het abstract expressionisme via het minimalisme naar haar huidige stijl die geworteld is in metaforische beeldspraak - wat zij ‘radicale figuratie’ noemt.

 

Lynda Benglis

Benglis toont haar onderzoek in een grote verscheidenheid van werken vanaf de vroege reliëfs in was, over de ‘fallen paintings’ en ‘knopen’ uit de jaren 70, tot aan de vergulde geplisseerde beelden uit de 80er jaren en de recente werken in polyurethaan en aluminium. Haar oeuvre omvat ook videowerken. Hierin presenteert zij een parodistische zelfreflectie als een schijnbare tegenstelling tot haar eigen – op het proces georiënteerde – plastische werken.

 

Jutta Koether

Koether is meer dan alleen een schilder, zij is ook performer, muzikant, schrijver en criticus. Binnen de schilderkunst is zij eveneens veelzijdig met haar gebruik van doorschijnende kleurvelden, haar schilderkunstig handschrift, dreigende zwarte landschappen, gebruik van de vrouwelijke vorm en de lyrische benadering van poëzie en kunst. Haar werk wisselt van uitbundige visuele ervaringen tot vileine kritiek op de esthetiek.

 

Blend special Times 3 Jo Baer - Lynda Benglis - Jutta Koether

In samenwerking met Blend magazine wordt een speciale uitgave verwezenlijkt waarbij het idee van een traditionele tentoonstellingscatalogus naar een hoger plan wordt getild. In plaats van een resumé van het tentoongestelde werk van de kunstenaars, staat de uitgave in het teken van speciaal vervaardigde interviews, fotoshoots en kunstwerken geïnspireerd door het oeuvre van het drietal. De speciale uitgave is te koop vanaf de opening en tijdens de expositie. Ook is de uitgave los verkrijgbaar in de winkel.
Verkoopprijs €5,95


Triotentoonstelling 2009 bestaat uit :

Geweest

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage