Turn Panic into Magic - Erwin Thomasse

Turn Panic into Magic, Erwin Thomasse, foto: Peter Cox.
tentoonstelling

Turn Panic into Magic Erwin Thomasse

01/06/2022 - 30/04/2023
Kunstenaar: Erwin Thomassen

Op de gevel van het Van Abbemuseum, aan de zijde van de Dommel, zie je het kunstwerk Turn Panic into Magic (2022) van Erwin Thomasse. Het werk bestaat uit dezelfde woorden als de titel; lichtletters die ’s avonds langzaam aan en uit knipperen. Het ritme is afgeleid van een ademhalingstechniek om paniekaanvallen te bezweren: twee en een halve seconde in, vijf seconden uit, twee seconden pauze en opnieuw. Over het project verschijnt medio 2023 een publicatie.

Pandemie

Het werk is ontstaan tijdens de pandemie. Het is onderdeel van een groter project, waarin vijf kleinere lichtbakken met dezelfde zin geëxposeerd waren in het museum. Later zijn ze los van elkaar uitgeleend aan bezoekers, voor thuis of op het werk. Op deze manier ontstond er een nieuw netwerk dat verschillende mensen met elkaar verbond in een moeilijke periode vol lockdowns.

Dwarsverbinding

Het werk is onderdeel van de tentoonstelling Dwarsverbinding: Marcel van den Berg en Erwin Thomasse, die van 18 september 2021 t/m 3 april 2022 te zien was. In deze expositie gaven Van den Berg en Thomasse een kritische reflectie op de heersende cultuur van eindeloze herhaling. Op internet, televisie, maar ook in instellingen als musea, wordt continu dezelfde informatie rondgepompt. De herhaling perverteert de betekenis – de waarheid – van wat wordt gezegd en gemaakt.


Turn Panic into Magic is onderdeel van :

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage