U R ART Festival - Een dag voor, door en met iedereen!

evenement

U R ART Festival Een dag voor, door en met iedereen!

21/09/2019
11:00 - 23:59

Op 21 september vindt het interactieve U R ART festival plaats op 7 locaties in 5 Europese landen. Het Van Abbemuseum doet ook mee en dat betekent een dag voor iedereen om het museum op een nieuwe manier te ontdekken. Grijp je kans om kunst te kijken met je lichaam of sluit aan bij de verschillende workshops, een multizintuiglijke rondleiding of de vernieuwde theatrale rondleiding. Maar denk ook aan een meme workshop, een interactief geluidskunstwerk, verschillende pop-up activiteiten en natuurlijk de kortlopende tentoonstelling Ooggetuigen van Strijd, met werk van onder andere Goya, Beuys en Dumas. Ook voor kinderen zal er genoeg te ontdekken zijn, zij kunnen onder andere zelf een kunstwerk maken in de KinderKunstClub. Tussendoor kun je nog luisteren naar het museumkoor en winkelen op de Digital Art Market van Wall Street Eindhoven. De dag wordt feestelijk afgesloten met een DJ in het museumcafé. Één ding is zeker: je zult het museum nooit meer met dezelfde ogen bekijken!

U R ART vindt tegelijkertijd plaats in 5 Europese landen, op 7 locaties. Het is een project dat valt onder het smARTplaces programma, waar het Van Abbemuseum partner in is.

MULTIZINTUIGLIJKE RONDLEIDING (ENTREEHAL)
11.15 - 12.15
13.30 - 14.30

Ben je benieuwd hoe blinde en slechtziende mensen het Van Abbemuseum ervaren? In een speciale multizintuiglijke ervaring worden de bezoekers op een interactieve manier meegenomen door de collectie: met voelreliëfs, geur, muziek, 3D prints, poëzie en originele kunstwerken! Dat gaat veel verder dan luisteren naar een beschrijving van een object.


RONDLEIDING OOGGETUIGEN VAN STRIJD (ENTREEHAL)
11.15 - 12.15
13.30 - 14.30
16.30 - 17.30
18.30 - 19.30

Tijdens het festival worden er op ver- schillende tijdstippen rondleidingen gegeven door de tentoonstelling Ooggetuigen van Strijd: Goya, Beuys, Dumas. In deze expositie ontdek je hoe veertien kunstenaars uit drie eeuwen kunstgeschiedenis oorlog en conflict hebben omgezet in 70 interessante en gevarieerde kunstwerken.


THEATRALE RONDLEIDING (ENTREEHAL)
11.15 - 12.00
13.30 - 14.30 met gebarentolk

Een actieve familierondleiding voor echte ontdekkers. Loek, het kleine poppetje dat je locatie aangeeft in Google Maps neemt je via het inter- net mee de hele wereld rond. Hij is helemaal weg van kunst en nu wil hij de echte wereld in: om samen met jullie het Van Abbemuseum te bezoeken. Gaan jullie Loek helpen de kunst en de wereld om hem heen te ontdekken? In samenwerking met: Theater in Context, Ingrid Duindam en Mirjam Veldhuijzen van Zanten. Actrices: Rebecca Schoolmeesters en Raisa Melo Fortes.


HIGH TECH HONEY PROEVERIJ (COLLECTIEGEBOUW 1e VERDIEPING)
12.30 - 13.30
15.00 - 16.00

Als je kunst beschrijft dan maak je daarvoor gebruik van specifieke termen. Maar hoe beschrijf je hoe iets smaakt? De makers van High Tech Honey zijn gefascineerd door bijen: hoe ze zich organiseren en hoe belangrijk ze zijn voor ons ecosysteem. Omdat de bijen ieder seizoen andere flora gebruiken smaakt de honing ieder seizoen anders. Kom zelf proeven tijdens de High Tech Honey proeverij tijdens U R ART. De High Tech Honey bijenstallen zijn in 2014 gestart als onderdeel van een gemeenschappelijke tuin op de High Tech Campus in Eindhoven.


KINDERKUNSTCLUB (LESLOKAAL)
13.00 - 16.00

Kinderen kunnen zelf creatief aan de slag in de KinderKunstClub. Hierbij laten ze zich inspireren door het grote en kleurrijke sculptuur ‘De Teek’ van de Zweedse kunstenaar Josefin Arnell dat op dit moment in het museum te zien is. De kinderen mogen hun kunstwerk achteraf mee naar huis nemen.


PRESENTATIE KINDERBOEK (AUDITORIUM)
13.00 - 14.00
VOORLEESSESSIES
15.00 - 15.30 met gebarentolk
16.00 - 16.30

De kinderboekenreeks Toen & Hier Eindhoven vertelt de geschiedenis van Eindhoven in spannende verhalen. In het nieuwste boek van Anja Frieling staat het Van Abbemuseum centraal. Ontdek het nu nog geheime plot van het boek tijdens de speciale boekpresentatie en de voorleessessies tijdens het U R ART Festival.


WORKSHOP KUNST KIJKEN MET JE LICHAAM (ENTREEHAL)
14.00 - 15.30
16.00 - 17.30

Tijdens deze workshop leer je kunst te ervaren met je lichaam. Want hoe kijk je naar kunst? Wat ervaar je wanneer je volledig lichamelijk en mentaal aanwezig bent in het museum? Wat is het verschil tussen zomaar een museum binnenstormen of een museum betreden wanneer je net gemediteerd hebt? Ervaar de verschillen tijdens deze workshop door Marieke Verberne. Ervaring met yoga is voor deze workshop niet nodig, een open blik wel.


OPEN ATELIER LIVING MUSEUM (COLLECTIEGEBOUW 1e VERDIEPING)
13.00 - 18.00

The Living Museum is met zijn open atelier een plek voor creatie en ontmoeting. De kunstenaars van The Living Museum hebben vaak een achtergrond als dak-of thuisloze, of ze zijn psychisch of anderszins kwetsbaar. Maar dat is niet wat hen definieert. Ze zijn namelijk ook slim, of grappig, of sterk, of optimistisch, en zeker gedreven en getalenteerd. Laat je meenemen in hun eigen, bijzondere kijk op de wereld. Je bent van harte uitgenodigd een kijkje te nemen en een praatje te maken in hun gastatelier in De Werksalon.


DIGITAL ART MARKET (OUDBOUW ZAAL 9)
14.00 - 18.00

Georganiseerd door Wall Street Eindhoven, is de Digital Art Market een praktisch en laagdrempelig onderzoek naar de waarde van digitale kunst en data. Kunstenaars en designers bieden op deze vlooien- markt hun in onbruik geraakte digitale bestanden aan. Tegenwoordig hebben we namelijk niet alleen dichtgeslibte schuren en opslaghokken, maar ook volle harde schijven waar wel eens een bezem doorheen mag worden gehaald. En ook digitaal gezien kunnen we ons afvragen: is het kunst of kan het weg?

WORKSHOP BLEND, BEHAVE, BELONG (COLLECTIEGEBOUW 2E VERDIEPING)
12.00 - 13.30
18.30 - 19.00

De ‘Internationalocals’ (leden van het Expat Spouses Initiative in Eindhoven) nemen je mee in de workshop ‘Blend, Behave, Belong’. Hierin onderzoeken ze hoe mensen zich gedragen in groepen en nieuwe omgevingen aan de hand van de interactieve kunstwerken van de beroemde Duitse kunstenaar Franz Erhard Walther. Juist voor deze partners van de expats is het soms lastig om hun leven op de rit te krijgen. Het ESI helpt hen om zichzelf opnieuw uit te vinden.


RONDLEIDING WOENSEL SUPERTOLL! (ENTREEHAL)
15.00 - 16.00

Het project ‘Woensel Supertoll!’ van de Eindhovense kunstenaar Tijs Rooijakkers ontstond in 2013 toen hij rapper Fresku tekeningen en teksten liet maken op een monumentale houten wand. In de jaren daarna evolueerde het werk: Rooijakkers vormde de planken om tot een gigantische houten tol en vervolgens vroeg hij bewoners uit de wijk Woensel (olv designcollectief Tante Netty) om hun ambities en drijfveren te vereeuwigen op de planken. Op die manier staat het werk symbool voor de meerstemmigheid en de verbinding met het publiek die het museum zo belangrijk vindt.


CALL FOR ART & UITVOERING COLLECTIESTUKKEN (STUDIO)
16.00 - 17.00

Door het Van Abbemuseumkoor. Speciaal voor het U R ART Festival is het kunstwerk Call for Art van Doreen Westphal vertaald naar alle talen van de Europese smARTplaces partners. Tijdens U R ART zal het koor het werk in alle talen live voordragen. Aansluitend zullen er ook een aantal nieuwe collectiestukken gezongen worden. Deze zijn gemaakt in samenwerking met een drietal kunstenaars: Patricia Kaersenhout, Jacques van Erven en Yael Davids.


COMBI RONDLEIDING VETERAAN (ENTREEHAL)
16.30 - 17.30
18.30 - 19.30

Rondleiding door de tentoonstellingen Ooggetuigen van strijd, Eindhoven Bezet en de collectiepresentatie met als rode draad het thema ’75 jaar vrijheid’. Samen met een rondleider van het museum en een veteraan ontdek je de diverse perspectieven op vrijheid, verbeeld in diverse kunstwerken die nu in het Van Abbemuseum te zien zijn. In samenwerking met Stichting Veteranen Brabant Zuid Oost.


MEME WORKSHOP & RONDLEIDING (BIBLIOTHEEK)
16.30 - 18.00

Memes zijn meer dan grappige plaatjes en video’s die viral gaan op het internet: ze tonen herkenbare situaties uit ons dagelijks leven, maar vaak verbeelden ze ook relevante hedendaagse problemen en actualiteiten. Een meme plaatst een beeld in een nieuwe context, meestal door de telkens andere tekst die er bij geplaatst wordt. Tijdens U R ART verzorgen de leerlingen van de International School Eindhoven een speciale workshop, waarbij je tijdens een rondleiding door het museum zelf memes gaat maken.


SHOWCASES & JAMSESSIES (INTRODUCTIERUIMTE BEGANE GROND)
17.00 - 19.00

Mind Body & Soul School of Art is een uniek en leerzaam talentontwikkelingstraject op het gebied van Street dance dansstijlen en club dansstijlen, bedoeld voor getalenteerde kinderen en jongeren vanuit het heel land. MBS School of Art is gespecialiseerd de vrije vorm van dan ook wel freestyle genoemd.


CATWALK VAN DE STAD (COLLECTIEGEBOUW)
19.30 - 20.20

Welke dromen hebben Eindhovenaren? Hoe kijken mensen tegen Eindhoven aan die hier nog niet zo lang wonen, zoals Internationals? Laat je verrassen door de verhalen en dromen van de 40 deelnemers aan deze Catwalk van de Stad. Als zij de catwalk verlaten kom je ze tegen in het museum. Je herkent ze aan hun bijzondere t-shirt. Maak gerust een praatje en leer een aantal bijzondere Eindhovenaren kennen.


DJ IN HET MUSEUMCAFÉ
22.00 - 24.00

DJ Gijs zorgt voor een feestelijke afsluiting in het Karel I museumcafé. Hele koffers vol met vinyl neemt hij mee. Misschien leuk om te weten: als Gijs geen muziek draait tijdens feesten dan maakt hij tentoonstellingen in ons museum, samen met zijn collega’s van de technische dienst.


DU, GERÄUSCHMACHER! (DOORLOPEND, OUDBOUW ZAAL 10)

Dit is een participatief geluidskunst- werk dat deels aanvoelt als een workshop. Als bezoeker transformeer je tot maker en exposeer je zelf in het museum. Gedurende de dag groeit het project uit tot een collectie geluidsobjecten, die op een inter- actieve manier te ervaren zijn.


EXPOSITIE DIEWKE VAN DEN HEUVEL (DOORLOPEND, OUDBOUW ZAAL 8)

Bewonder voorwerpen op gekleurde sokkels in combinatie met een video-kunstwerk. Trigger je hersenen om verder te kijken dan je eerste indrukken en luister naar de verhalen van verschillende Eindhovenaren.

22.00 MUSEUM SLUIT
24.00 MUSEUMCAFÉ SLUIT


OOK TIJDENS HET FESTIVAL

sale museumwinkel

Tijdens het U R Art festival organiseren wij weer onze jaarlijkse boekenmarkt bij de museumwinkel. De boeken- en design uitverkoop bestaat uit een zeer gevarieerd aanbod van kunst- boeken uit o.a. onze museumshop en bibliotheek en onze vaste boekenleverancier Motta Art Books. Ook is er een interessante selectie aan design te vinden. Dit alles voor zeer aantrekkelijke prijzen. Gratis toegankelijk, ook zonder geldig museumticket.

smARTplaces app

Met de smARTplaces app heb je zeven Europese musea in je broekzak en bezoek je in één dag vijf landen. Ontdek het Van Abbemuseum en de andere smARTplaces partnermusea op talloze verschillende manieren: ga bijvoorbeeld op virtuele kunstjacht in de Art Hunt, vind je weg naar het museum met het AR Kompas en ontdek de museumcollectie in de verschillende storyworlds. De app is nu beschikbaar voor iOS en Android.

gebarentolk

Omdat het Van Abbemuseum veel waarde hecht aan inclusie, ook voor doven en slechthorenden, zal er bij verschillende activiteiten tijdens het U R ART Festival een gebarentolk aanwezig zijn.

pop-up activiteiten

Gedurende het U R ART Festival zullen er verschillende pop-up activiteiten plaatsvinden in het Van Abbemuseum.

U R ART Aftermovie

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Tickets


Tickets zijn te koop via deze website en op de dag zelf aan de deur (je betaalt de reguliere entreeprijs, activiteiten zijn gratis. Als je gratis toegang hebt tot het museum (bijvoorbeeld omdat je een Museumkaart hebt), dan is de toegang tot U R ART dus verder gratis. Het is dan ook niet nodig om vooraf een ticket te kopen.

REGULIERE TICKETS
* Volwassenen
13 euro

* Reguliere Tickets Gereduceerd Tarief
6 euro (CJP, studenten, stadspashouders)

* Gratis toegang 
Op vertoon van: Museumkaart, Vereniging Rembrandt, BankGiro Loterij VIP kaart, Leden CIMAM/ICOM en Vrienden van het Van Abbemuseum. Het is in dit geval niet nodig om een speciaal U R ART ticket te kopen.

Let op: groepskorting en familiepas komt op deze dag te vervallen.

Vanaf 21.00 uur is de entree gratis. Let op: vanaf 22.00 uur is U R ART alleen nog toegankelijk via het museumcafé.

 

KLIK OP ONDERSTAANDE FOTO OM HET PROGRAMMABOEKJE TE BEKIJKEN


U R ART Festival is onderdeel van :

Partners

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage