Uitreiking Theodora Niemeijer prijs 2016

Uitreiking Theodora Niemeijer prijs 2016

07/07/2016

voor beginnende, vrouwelijke kunstenaars

Vanavond wordt de Theodora Niemeijer prijs 2016 uitgereikt aan de kunstenaar die het beste projectvoorstel maakte voor Het Oog. De Theodora Niemeijer prijs is de enige stimuleringsprijs voor beginnende, vrouwelijke beeldende kunstenaars wonend en werkend in Nederland.

Finalisten

Uit alle inzendingen heeft de jury drie finalisten gekozen: - in willekeurige volgorde - Marieke Gelissen, Sissel Marie Tonn en het duo Lotte van der Woude en Rosa Johanna.

Het programma

19.00 uur  ontvangst en welkomstdrankje in Karel 1 museumcafé
19.30 uur  uitreiking in het auditorium
      - welkom door directeur Charles Esche;
      - vertoning films kandidaten;
      - voorlezen juryrapport door Wendelien van Oldenborgh;
      - uitreiking eerste, tweede en derde prijs door Isolde Hallensleben.
Gevolgd door een borrel in het museumcafé.

De winnares mag van eind september 2016 voor een periode van zes maanden naar project in Het Oog realiseren en ontvangt daarnaast een cheque ter waarde van €10.000. Ook de kunstenaars die de tweede en derde plaats behalen ontvangen een cheque, van respectievelijk €2.500 en €1.500.

De kandidaten:

Marieke Gelissen
Marieke Gelissen wil met I didn’t see it coming een sculpturale interventie doen in Het Oog waarmee ze de bezoekers uitnodigt om hun fysieke verhouding tot deze ruimte te onderzoeken. De achterwand van Het Oog wordt getransformeerd tot een driedimensionaal object: een kegel. De monumentale kegel, zo’n 18 meter lang, wordt verticaal in Het Oog gezet, zodat de opening uitnodigend boven de dakrand uitsteekt.

Sissel Marie Tonn
Intimate Earthquake Archives is het voorstel van Sissel Marie Tonn waarin zij een brug wil slaan tussen natuurlijke fenomenen en menselijke ervaringen. Het is een
interactieve installatie waarin bezoekers alle gemeten aardbevingen kunnen ervaren die in Groningen plaatsvonden als gevolg van de gasboringen.

Lotte van der Woude en Rosa Johanna
Met het voorstel RE-USE – REFUSE willen Lotte van der Woude en Rosa Johanna Het Oog omvormen tot een rechtbank op locatie. Hier vindt een juridisch proces
plaats omtrent een kunstwerk uit de Van Abbe collectie dat al jaren in het depot staat. Waarom is dat het geval? Aan het eind van de periode komt er een oordeel of het werk een publiek verdient of niet.

De jury van de Theodora Niemeijer prijs 2016

- Saskia Bak, directeur Museum Arnhem;
- Annie Fletcher, hoofdcurator tentoonstellingen Van Abbemuseum;
- Isolde Hallensleben, programmamaker, presentator, columnist;
- Wendelien van Oldenborgh, kunstenaar;
- Antoon Ott, bestuurslid Stichting Niemeijer Fonds.

Dit jaar is de derde editie van de prijs die in 2012 werd geïntroduceerd omdat vrouwen namelijk nog steeds sterk in de minderheid zijn in tentoonstellingen en museale collecties.

Mede mogelijk gemaakt door