Josefin Arnell: winnaar Theodora Niemeijer Prijs 2018

Uitreiking Theodora Niemeijer Prijs 2018

finalisten: Isabelle Andriessen, Josefin Arnell en Joy Mariama Smith
23/06/2018

Op zaterdagmiddag 23 juni wordt de Theodora Niemeijer Prijs 2018 uitgereikt aan de kunstenaar die het beste projectvoorstel maakte voor Het Oog. De Theodora Niemeijer prijs is de enige stimuleringsprijs voor beginnende, vrouwelijke beeldende kunstenaars wonend en werkend in Nederland.

De drie finalisten

Eind mei heeft de jury de drie kunstenaars bekend gemaakt die dit jaar kans maken op de 4e edititie van de prijs. De finalisten zijn - in alfabetische volgorde:
- Isabelle Andriessen,
- Josefin  Arnell
- Joy Mariama Smith.

De winnende kunstenaar mag vanaf eind september 2018 Het Oog een half jaar gebruiken als podium voor haar project en ontvangt daarnaast een cheque ter waarde van €10.000. Ook de kunstenaars die de 2e en 3e plaats behalen ontvangen een cheque, van respectievelijk €2.500 en €1.500.
De jury moest dit jaar een keuze maken uit 94 ingestuurde projectvoorstellen. Voor de jury was een combinatie van kwaliteit, durf, uitgesprokenheid, professionele uitwerking, gebruik van de ruimte en technische uitvoerbaarheid doorslaggevend.

Het programma van 23 juni

Het programma van 23 juni is als volgt:

15.00 uur: Welkomstwoord in het auditorium door Andrea Davina, voorzitter Stichting Niemeijer Fonds

15.15 uur: Vertoning van films van de drie genomineerden

15.30 uur: Voorlezen van het juryrapport en bekendmaking van de winnaar

Dit wordt gevolgd door een borrel in Museumcafé Karel1.

De finalisten:

Isabelle Andriessen

Met het Post-apocalyptic observation center stelt Isabelle Andriessen de vraag: wanneer noemen we iets menselijk of niet-menselijk, levend of niet-levend? In Het Oog wil zij een serie werken maken die fysiek met elkaar omgaan als een levend systeem, een sculpturaal buitenaards organisme. Deze sculpturen gaan transformeren doordat ze worden gevoed door verschillende energiebronnen zoals warmte, kou, vocht en elektriciteit. Met dit werk wordt de architectuur van Het Oog een grijze zone  tussen een post-apocalyptisch landschap en een sci-fi observatiecentrum.

Josefin Arnell

THE TICK is een voorstel van Josefin Arnell waarin ze een sculptuur wil ontwikkelen in de vorm van een gigantische teek waar bezoekers op kunnen klimmen. De sculptuur is  als een speeltuin in Het Oog om zo op een speelse manier een gemuteerde enge teek te ontdekken. Arnell wil graag een sensor ontwikkelen die signalen uitzendt wanneer je op de sculptuur klimt of erop zit, die de lucht vult met geluid.

Joy Mariama Smith

In de performance-installatie Walking in a Queer Manner Around the Perimeter of Het Oog van Joy Mariama Smith, lopen 3 tot 5 performers rond de omtrek van Het Oog om verschillende uitingen van queerness te onderzoeken. Aan de wand worden video's van het proces geprojecteerd en op de achtergrond speelt muziek. Ook de bezoekers worden uitgenodigd om langs de omtrek van Het Oog te lopen.

JURY 2018

De jury bestaat dit jaar uit:
- Andrea Davina, bestuurslid Stichting Niemeijer Fonds;
- Diana Franssen, conservator en hoofd onderzoek Van Abbemuseum;
- Juliette Jongma, directeur Galerie Juliette Jongma;
- Iris Kensmil, kunstenaar;
- Gabriëlle Schleijpen, artistiek directeur Dutch Art Institute.

Mede mogelijk gemaakt door

Bezoekers in het Van Abbemuseum