Uitreiking Theodora Niemeijer Prijs 2021 - Online via livestream

De drie genomineerden voor de Theodora Niemeijer prijs 2021: Razia Barsatie & Marjet Zwaans, Silvia Martes en Buhlebezwe Siwani. Foto's: Koos Breukel
evenement

Uitreiking Theodora Niemeijer Prijs 2021 Online via livestream

27/09/2021
17:00 - 19:00
Stimuleringsprijs voor beginnende vrouwelijke beeldende kunstenaars

VOOR BEGINNENDE, VROUWELIJKE KUNSTENAARS

Het Niemeijer Fonds en het Van Abbemuseum organiseren gezamenlijk de Theodora Niemeijer Prijs een stimuleringsprijs voor beginnende vrouwelijke beeldende kunstenaars. Het is de enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars. De prijs wordt in 2021 voor de vijfde keer uitgereikt. De drie genomineerden van deze vijfde editie zijn het duo Razia Barsatie | Marjet Zwaans, Silvia Martes en Buhlebezwe Siwani. De projectvoorstellen zijn door de jury onder leiding van Hedy d’Ancona geselecteerd uit een recordaantal van 111 inzendingen. Op maandag maandag 27 september 2021 wordt bekend gemaakt aan wie de Theodora Niemeijer Prijs 2021 wordt uitgereikt.

De uitreiking is online live te volgen via: https://vanabbemuseum.nl/livetn2021 

PROGRAMMA

17.00 uur Welkomstwoord in auditorium
17.15 uur Gesprek tussen kunstenaar Lily van der Stokker en Diana Franssen (curator Van Abbemuseum)
17.45 uur Videoportretten van de drie genomineerden
18.00 uur Bekendmaking winnaar Theodora Niemeijer Prijs 2021 door Hedy d’Ancona
18.15 uur Felicitaties & winnaar aan het woord

WINNAAR 2021: SILVIA MARTES

Silvia Martes (Eindhoven, 1985) studeerde van september 2009 tot juli 2013 aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam (Bachelor Fine Arts, Audiovisual). Haar film She that comes from the green forest, on a Tuesday was genomineerd voor de eindexamenprijs Gerrit Rietveld Academie Fine Arts Award Work. Van januari 2019 tot en met mei 2021 was ze Artist in residence bij de Rijksakademie Amsterdam. In haar voorstel, dat gaat over het conflict tussen isolatie en blootstelling, speelt ze in op de pandemie: ‘In "Het Oog" wil ik een filmset bouwen van een overwegend glazen huis veilig in quarantaine tussen de muren van het museum. Omdat het overgrote deel van het huis in de filmset uit glazen ramen bestaat, is het concept van privacy moeilijk te vinden. Een huis veilig beschut binnen een barricade waar alles te zien is, van de eerste schroef die wordt geboord tot de kwaliteit van het beddengoed.’


GENOMINEERDEN:

RAZIA BARSATIE | MARJET ZWAANS

Het project van het duo Razia Barsatie (Paramaribo, 1982) | Marjet Zwaans (Groningen, 1988) vertrekt van een onderzoeksvraag: ‘Kunnen wij de kernwaarden van de Theodora Niemeijer prijs voor beginnende vrouwelijke kunstenaars in Nederland, oprekken naar een ruimte voor stimulans, ondersteuning en kennisdeling onder beginnende vrouwelijke kunstenaars in Nederland en Suriname?’ Barsatie en Zwaans ontmoetten elkaar in Suriname in 2018, beiden geselecteerd om deel te nemen aan de Moengo Triënnale van Stichting Kibii. Sindsdien hebben de twee kunstenaars de wens uitgesproken samen te werken en nu daadwerkelijk de handen ineengeslagen met een concreet plan: de positie van de vrouwelijke Surinaamse kunstenaar te versterken door middel van een collectieve werkplaats met een op maat gemaakt mentorship-programma. Hun voorstel voor Het Oog, een ovale patio in het Van Abbemuseum, is onderdeel van dit grotere project. Beoogd wordt een uitwisselingsprogramma met vijf online-bijeenkomsten. Alle documentatie van dit deelproces wordt uitgetekend op de ramen naar Het Oog. In Het Oog zelf komt een ruimtelijke installatie in de vorm van een mobiel en modulair werkstation dat dient als laboratorium en fysiek archief. Het is bedoeld om te kunnen werken aan recepten vanuit online en open source archieven in combinatie met ecologische en lokale materialen.


BUHLEBEZWE SIWANI

De van oorsprong Zuid-Afrikaanse Buhlebezwe Siwani (Johannesburg, 1987) volgde van 2014 en 2016 de opleiding ‘Masters in Fine Art’ aan de Universiteit van Kaapstad. Haar werk reist de wereld over. Ze stelt voor om een installatie te bouwen van groene Zuid-Afrikaanse Preem zeep, die symbool staat voor de sociaaleconomische situatie van het land die werd gecreëerd en gehandhaafd door kolonisatie en het apartheidsregime. De zeep wordt gevormd om twee steden te creëren die boven elkaar op polycarbonaat (een helder glasachtig materiaal) zullen zitten. De bovenste stad wordt gemodelleerd naar typisch Nederlandse architectuur en de onderste naar de typische Kaap-Hollandse architectuur in Zuid-Afrika. Door de constructie kan de zeep bij regen naar beneden sijpelen, waardoor de Kaap-Hollandse stad uiteindelijk zal oplossen.


OVER DE THEODORA NIEMEIJER PRIJS

De Theodora Niemeijer Prijs is een stimuleringsprijs voor beginnende, vrouwelijke beeldend kunstenaars. Het doel van de prijs, die sinds 2012 bestaat, is om bij te dragen aan de ontwikkeling van beginnend talent en het bevorderen van gelijke kansen tussen mannelijke en vrouwelijke kunstenaars in de kunstwereld. Het is de enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars. De prijs ter waarde van € 10.000 wordt eens per twee jaar uitgereikt aan de kunstenaar die het beste projectvoorstel maakt voor Het Oog, een ovale patio in het Van Abbemuseum in Eindhoven. De winnaar ontvangt niet alleen een geldbedrag, maar krijgt ook de gelegenheid om haar project aan het publiek te presenteren in het museum. De kunstenaars die de tweede en derde plaats behalen ontvangen een cheque van respectievelijk € 2.500 en € 1.500.

De winnaars van de vorige vier edities zijn respectievelijk Josefin Arnell (2018), Sissel Marie Tonn (2016), Sachi Miyachi (2014) en Sarah van Sonsbeeck (2012).

SAMENSTELLING JURY 2021

  • Emily Pethick (directeur Rijksakademie van Beeldende Kunsten)
  • Charl Landvreugd (hoofd onderzoek en curatorial practice Stedelijk Museum Amsterdam, kunstenaar en schrijver)
  • Sarah van Sonsbeeck (kunstenaar en winnaar Theodora Niemeijer Prijs 2012)
  • Yolande Zola Zoli van der Heide (conservator tentoonstellingen Van Abbemuseum)
  • Andrea Davina (voorzitter bestuur Stichting Niemeijer Fonds)

Juryvoorzitter is dit jaar Hedy d’Ancona (sociologe, politica en feministe).

OVER HET NIEMEIJER FONDS

Het Niemeijer Fonds is vernoemd naar zijn oprichter Theodora Niemeijer (Groningen 1912 – Laren 2004), dochter van de bekende tabaksfabrikant Niemeijer in Groningen. Ze was een bijzondere persoonlijkheid met een grote passie voor beeldende kunst. In 1996 richtte Theodora Niemeijer een eigen stichting op met als doel het stimuleren van beginnende kunstenaars. Deze stichting doneert jaarlijks uit het rendement van het vermogen bedragen aan verschillende kunstenaars, van musici tot beeldende kunstenaars en aan verschillende initiatieven op het gebied van kunst, cultuur en maatschappij. In 2021 viert het Niemeijer Fonds zijn 25-jarig jubileum.

Partners

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage