Van Abbemuseum Vitrine: Selectie Dick Middelweerd - Bij Van der Valk Hotel Eindhoven

Buiten de muren van het museum

Van Abbemuseum Vitrine: Selectie Dick Middelweerd Bij Van der Valk Hotel Eindhoven

12/10/2019 - 02/02/2020

De ruim 3.000 hedendaagse kunstwerken van het Van Abbemuseum vormen de collectie van de stad Eindhoven. Het zijn kunstwerken die het verdienen gezien te worden, en soms duiken ze op onverwachte plekken op. In een vitrine bij Van der Valk Hotel Eindhoven, ontworpen en gemaakt door Piet Hein Eek, wordt een deel van de collectie van het museum getoond. Deze vitrine, een glazen kar, heeft een centrale positie in de entreehal van het hotel. 

Er zijn regelmatig wisselende exposities te zien waarbij prominente mensen uit Eindhoven en de regio een keuze maken uit de collectie van het museum. De vitrine met de keuze van de vijfde gastcurator, Dick Middelweerd, is vanaf zaterdag 12 oktober te zien.

De keuze van Dick Middelweerd

De keuze van Dick Middelweerd heeft alles te maken met zijn passie voor koken. Eten, voedsel en ingrediënten liggen ten grondslag aan de selectie die in de Vitrine te zien is. Het werk Campbell's Soup van Andy Warhol mag daarin natuurlijk niet ontbreken. Deze beroemde iconische afbeelding van Warhol, is geïnspireerd op de etiketten van dit Amerikaanse soep merk en niet weg te denken uit de moderne kunstgeschiedenis. Ook koos Middelweerd het werk Uien van Carel Visser. De herkenning van de seizoensgroentes, fruit en bloemen uit de maanden juni en juli, brengen een lach op zijn gezicht. "Wij werken altijd vanuit de seizoenen. Daarom vind ik het ook een heel mooi schilderij, omdat de compositie klopt met elkaar." 

Een prominente plaats in de Van der Valk Vitrine is er voor 7 versies van een servies dat in de jaren 1986 tot 1990 werd uitgegeven vanwege het jubileum van de kamer van Koophandel. Beroemde kunstenaars, zoals Marlene Dumas, Lawrence Weiner en Carel Visser ontwierpen een servies voor deze serie, die in een beperkte oplage van 250 stuks beschikbaar was. Tenslotte is een video van Martha Rosler onderdeel van de keuze van de chefkok. In Semiotics of the kitchen parodiëert Rosler kookprogramma's zoals bekend gemaakt door kok, auteur en televisiepersoonlijkheid Julia Child. 

 

 

 

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Dick Middelweerd

Dick Middelweerd (1963) is chefkok en, samen met zijn vrouw Anne-Laura, eigenaar van restaurant de Treeswijkhoeve in Waalre. Sinds 2013 bekroond met maar liefst twee Michelinsterren staat hij met zijn fraaie restaurant aan de top van de Nederlandse gastronomie. 


Van Abbemuseum Vitrine: Selectie Dick Middelweerd is onderdeel van :

Mede mogelijk gemaakt door

Partners

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het tracking cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.
Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het tracking cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.

Homepage