Gastcurator Maarten Steinbuch, Rick Polman en Anastasia van Gennip bij Van der Valk Hotel Eindhoven
Buiten de muren van het museum

VAN ABBEMUSEUM VITRINE: SELECTIE MAARTEN STEINBUCH

bij Van der Valk Hotel Eindhoven
10/10/2018 - doorlopend

De ruim 3.000 hedendaagse kunstwerken van het Van Abbemuseum vormen de collectie van de stad Eindhoven. Het zijn kunstwerken die het verdienen gezien te worden, en soms duiken ze op onverwachte plekken op. In een vitrine bij Van der Valk Hotel Eindhoven, ontworpen en gemaakt door Piet Hein Eek, wordt een deel van de collectie van het museum getoond. Deze vitrine, een glazen kar, heeft een centrale positie in de entreehal.

Er zijn regelmatig wisselende exposities te zien waarbij prominente mensen uit Eindhoven en de regio een keuze maken uit de collectie van het museum. De vitrine met de keuze van de tweede gastcurator, Maarten Steinbuch, is woensdag 10 oktober onthuld.

De keuze van Maarten Steinbuch

Maarten Steinbuch koos ervoor om slechts één werk te tonen: 40-44-PG van Jeroen Eisinga. De Volkswagen Kever rijdt rondjes zonder bestuurder erin. Het stuur is vastgebonden met een touw. Een steen ligt op het pedaal. Een man loopt geblinddoekt rond en probeert de auto te ontwijken. Dit is één van de rituelen die de kunstenaar en zijn tweelingbroer Bart vroeger uit verveling uitvoerden. Zij zagen het als hun vorm van treinsurfen of Russische Roulette. Het kenteken van de auto van Bart vormt de titel van de film.

Prof.dr.ir. Maarten Steinbuch (1960) is Universiteitshoogleraar aan de TU Eindhoven en leider van de Control Systems Technology groep binnen de faculteit Mechanical Engineering. In 2014 werd hij benoemd als wetenschappelijk directeur van het TU/e High Tech Systems Center. Zijn onderzoek concentreert zich op het modeleren, ontwerpen en beheersen van beweging-systemen, o.m. in robotica en automotive. Voor zijn onderwijs-  en onderzoek activiteiten en bijdragen aan publieke discussies heeft hij regelmatig onderscheidingen ontvangen, zoals in 2015 de Academic Society Award van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs en in 2016 de STW Simon Stevin Meesterprijs. Steinbuch is medeoprichter van MI Partners, Mechatronics Academy, Preceyes, Microsure, ZEnMo, en Eindhoven Medical Robotics.

VAN ABBEMUSEUM VITRINE: SELECTIE MAARTEN STEINBUCH is onderdeel van:

Bezoekers in het Van Abbemuseum
Foto: Boudewijn Bollmann