Model 'Ship of Tolerance', Ilya & Emilia Kabakov
Pieter van den Hoogenband in het museum
Buiten de muren van het museum

Van Abbemuseum Vitrine: Selectie Pieter van den Hoogenband

bij Van der Valk Hotel Eindhoven
02/02/2019 - 02/06/2019

De ruim 3.000 hedendaagse kunstwerken van het Van Abbemuseum vormen de collectie van de stad Eindhoven. Het zijn kunstwerken die het verdienen gezien te worden, en soms duiken ze op onverwachte plekken op. In een vitrine bij Van der Valk Hotel Eindhoven, ontworpen en gemaakt door Piet Hein Eek, wordt een deel van de collectie van het museum getoond. Deze vitrine, een glazen kar, heeft een centrale positie in de entreehal.

Er zijn regelmatig wisselende exposities te zien waarbij prominente mensen uit Eindhoven en de regio een keuze maken uit de collectie van het museum. De vitrine met de keuze van de derde gastcurator, Pieter van den Hoogenband is vanaf zaterdag 2 februari te zien.

De keuze van Pieter van den Hoogenband

Pieter van den Hoogenband koos het werk Model ‘Ship of Tolerance’ van Ilya en Emilia Kabakov. Dit model van het Ship of Tolerance verwijst naar een internationaal jeugdproject van Ilya & Emilia Kabakov. De missie van dit project is om de jeugd kennis te laten maken met verschillende continenten, culturen en identiteiten. De schoolkinderen maken schilderingen rond een bepaald thema. Aan elkaar gestikt vormen deze schilderingen de zeilen van het schip. Dit schip wordt op iedere locatie door timmerleerlingen van The Manchester College gebouwd, onder begeleiding van docent David Harold die bevriend is met het kunstenaarsechtpaar. Het project vond o.a. plaats in: Siwa (Egypte), Venetië (Italië), San Moritz (Zwitserland), Sharjah (Verenigde Arabische Emiraten), Havana (Cuba), Miami en New York City (VS).

Met zijn keuze wil Van den Hoogenband een hommage brengen aan zijn onlangs overleden vriend Pieter Knaapen, die als koorlid actief was voor het Van Abbemuseum. “Pieter Knaapen heeft mij geleerd hoe belangrijk kunst is. Ik hoop dat meer mensen gaan ervaren dat kunst je kan raken en kan inspireren, net zoals een sportwedstrijd dat kan doen”, aldus Van den Hoogenband.

Pieter van den Hoogenband (1978) is drievoudig Olympisch zwemkampioen en met zeven Olympische medailles behoort hij tot de meest succesvolle sporters aller tijden. Tijdens zijn 15-jarige zwemcarrière maakte hij furore op de vrije slag sprint op het hoogste niveau. Naast Olympische medailles en een ruime verzameling Europese en Wereldtitels, verbrak hij in 2000 bovendien het wereldrecord op het koningsnummer op magistrale wijze door als eerste man onder de magische 48 seconden grens te zwemmen. Een record dat zeker acht jaar stand hield.

In 2004 presteerde Pieter wat slechts twee andere zwemmers ooit eerder hebben gepresteerd: prolongatie van het goud op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag tijdens de Olympische Spelen van Athene. Hij kwam voor het laatst in actie tijdens de Olympische spelen in Beijing in 2008.
Sinds 2018 is Pieter van den Hoogenband Chef de Mission van de Nederlandse ploeg voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Van Abbemuseum Vitrine: Selectie Pieter van den Hoogenband is onderdeel van:

Mede mogelijk gemaakt door