Van Abbemuseum Vitrine: Toos Nijssen - Bij Van der Valk hotel Eindhoven

Installatie Vitrine bij Van der Valk Hotel Eindhoven. Foto: Perry van Duijnhoven.
Buiten de muren van het museum

Van Abbemuseum Vitrine: Toos Nijssen Bij Van der Valk hotel Eindhoven

02/06/2021 - 30/01/2022

De ruim 3.000 hedendaagse kunstwerken van het Van Abbemuseum vormen de collectie van de stad Eindhoven. Het zijn kunstwerken die het verdienen gezien te worden, en soms duiken ze op onverwachte plekken op. In een vitrine bij Van der Valk Hotel Eindhoven, ontworpen en gemaakt door Piet Hein Eek, wordt een deel van de collectie van het museum getoond. Deze vitrine, een glazen kar, heeft een centrale positie in de entreehal van het hotel. Momenteel is er werk te zien van de Eindhovense kunstenaar Toos Nijssen.

Toos Nijssen

Toos Nijssen richt zich op individuele portretten als een manier om aandacht te schenken aan de wereld. In een tijd dat we menselijk contact door de coronapandemie meer dan ooit hebben moeten missen, geeft dit werk ruimte om na te denken over wie we zijn, en wie we willen zijn na een tijd van stilte.

..en wij.. wie zijn wij.. (2005) bestaat uit ruim tien uur aan stille interviews die de kunstenaar heeft gehouden met 120 mensen. Ze deed dit in een mobiele studio opgezet op de Woenselse Markt in Eindhoven. Deelnemers zitten tien minuten lang stil, in een meditatieve staat, voor de camera. Op deze manier hoopt de kunstenaar dat ‘hun maskers verdwijnen’, zodat zij hun innerlijke thuis bereiken.

Zestien jaar later komt Nijssen met een vervolg op dit project, in de vorm van aquarel tekeningen. Ze plaatste deze tekeningen het afgelopen jaar 200 dagen lang iedere dag op sociale media, met een bijpassend lied. She Is a Rainbow is een van de introspectieve experimenten uit de serie Two Hundred Days of Drawing (2020), opgenomen in de gelijknamige publicatie.

Nijssen’s geluidloze videowerken en dagelijkse tekeningen komen niet voort uit een behoefte om te ontsnappen aan de werkelijkheid. Ze zijn de pauze die je nodig hebt voordat je in actie komt.