Vooruit! - solotentoonstelling Ahmet Ögüt

Courtesy Ahmet Ögüt. Design: Peter Zuiderwijk, Collective Works
Ahmet Ögüt, Bakunin's Barricade, 2014. Installation view Forward! Van Abbemuseum. Photo: Peter Cox
Ahmet Ögüt, Installation view Forward! Van Abbemuseum. Photo: Peter Cox
Ahmet Ögüt, Exploded City, 2009. Installation view Forward! 2015. Photo: Peter Cox
Ahmet Ögüt, River Crossing. Installation view Forward! Van Abbemuseum. Photo: Peter Cox
tentoonstelling

Vooruit! solotentoonstelling Ahmet Ögüt

07/03/2015 - 14/06/2015

de wereld met een andere, frisse blik bekijken

www.forwardvooruit.com

Opening zaterdag 7 maart
16.00 Welkomstwoord door Charles Esche, directeur Van Abbemuseum
16.15 Openingsspeech door Nick Aikens en Annie Fletcher, curatoren van Vooruit!
16.30 Welkomstwoord door de kunstenaar Ahmet Ögüt

19.30 Live optreden door Ahmet Ögüt met de band Fino Blendax, Muziekgebouw, Eindhoven

Vooruit! biedt een overzicht van werk van de uit Turkije afkomstige Koerdische kunstenaar Ahmet Ögüt. Het is zijn meest ambitieuze tentoonstelling tot dusver. De projecten zijn te zien in de tien zalen van de oudbouw maar lopen ook op verrassende en fascinerende manieren door tot buiten de muren van het museum.
Ögüt is de laatste tien jaar zeer productief geweest. Zijn werk bestaat uit video, installaties in galeries, locatiegebonden sculpturen en langlopende educatieve programma’s. In zijn werk gaat hij vaak in op een specifieke sociaal-politieke context (vaak van zijn geboorteland Turkije of van Nederland - waar hij de laatste jaren woont – maar ook steeds meer daarbuiten) en is hij zowel poëtisch als pedagogisch. Hiermee benadrukt Ögüt dat de taal van de kunst altijd ook politieke implicaties heeft. Ögüt streeft er voortdurend naar het publiek en het debat dat buiten de kunstwereld plaatsvindt bij zijn werk te betrekken. Naar zijn idee kan artistiek denken het meest effectief worden ingezet als het buiten de eigen referentiekaders treedt. Andere facetten van Ögüts werk zijn gebaseerd op metaforen, re-enactments en interventies waarin hij de onderwerpen, verhalen en contexten die hij aan de orde wil stellen op een speelser manier benadert.
In de tentoonstelling worden de bezoekers uitgenodigd hun weg te zoeken door een reeks installaties, beelden en ontmoetingen waarin uiteenlopende artistieke strategieën en verhalen worden gepresenteerd. Deze worden zichtbaar in de manier waarop Ögüt zijn eigen artistieke personage gebruikt, maar ook in de verschillende geschiedenissen die worden opgeroepen en hun relevantie voor de hedendaagse samenleving.
In al die verhalen nodigen de interventies van de kunstenaar ons uit na te denken over de rol van de kunst bij het ter discussie stellen en op losse schroeven zetten van geaccepteerde gegevens. Ze laten ons de wereld met een andere, frisse blik bekijken. Zo valt Ögüts benadering samen met een van de kernovertuigingen van het Van Abbemuseum, namelijk dat kunst ons het vermogen geeft ons ‘de wereld anders voor te stellen’.

Curators: Nick Aikens and Annie Fletcher
Curatorial Assistant: Lena Reisner
Design interlocutor: Peter Zuiderwijk, Collective Works

Lees hier het essay dat Ahmet Ögüt onlangs publiceerde op E-Flux: CCC - Currency of Collective Consciousness

Lees hier het artikel op L'internationale online over Ögüt's werk, geschreven door Victoria Lynn and Nikos Papastergiadis. 'Art as Action'.

<media 9183 _blank external-link-new-window "Plattegrond en zaalteksten Vooruit!">Bekijk hier de plattegrond met alle titels en zaalteksten.</media>

 

Mini-documentaire Vooruit!


Vooruit! bestaat uit :

Geweest

Mede mogelijk gemaakt door

Partners

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage