What’s Going On? Een soundtrack van de revolutie

What’s Going On? Een soundtrack van de revolutie

04/06/2015

Luisteravond met Frank de Munnik

Het geluid van de jaren zestig is voor een groot deel de soundtrack van een revolutie. Martin Luther King & Civil Rights Movement, Vietnam, Black Panther, 1968… Van de opwindende gospel van Dorothy Love Coates tot de ongewilde ‘voice of a generation’: Bob Dylan. Van Sam Cooke tot Marvin Gaye.Vanavond ligt de nadruk op muziek en de strijd van de Civil Rights Movement.Frank de Munnik verzameld deze muziek en de verhalen. Deze avond bekijkt en beluisterd hij het opstandige geluid van de sixties en de vroege seventies - een luisteravond waar geschiedenis, politiek en muziek hand in hand gaan.

There have been times that I thought I couldn't last for long
But now I think I'm able to carry on
It's been a long, a long time coming
But I know a change is gonna come, oh yes it will

(Sam Cooke)

Frank de Munnik heeft zich voor deze Luisteravond laten inspireren door het  Doe-het-zelf Archief binnen de Er was eens…collectie nu tentoonstelling. De kunstwerken die hier te zien zijn vertegenwoordigen de periode 1965-1985. Op dat moment verkennen kunstenaars de gevolgen van de tegencultuur die zich vanaf 1968 ontwikkelde. Drop-outs, punk, feminisme en homorechten hadden niet alleen invloed op de esthetiek, maar ook op de ethiek van de kunst. Er ontstonden nieuwe vormen van verspreiding en participatie. Prenten en objecten in oplage, kunstenaarsboeken, posters, dia’s, videowerken, LP’s en geluidstapes zijn hier samengebracht als in een depot. Waar het publiek toegang toe heeft en zelf presentaties samen kan stellen met het beschikbare materiaal. Helemaal in de sfeer van de Doe-het-zelf sfeer uit die periode.

Reserveer hier

Voor de luisteravond betaal je € 15. Deze kosten zijn na inschrijving te voldoen aan de kassa van de Museumshop op de dag zelf. Deze luisteravond vindt plaats in het auditorium van het Van Abbemuseum