Yael Davids, Obliterating an Image (A Reading that Writes - a Physical Act) tijdens La Ferme du Buisson (Paris), 2015. Foto: Émile Ouroumov. Courtesy of the artist.
Yael Davids, Bodies of Knowledge, 2019. Foto: Marcel de Buck.
tentoonstelling

Yael Davids, A Daily Practice

One is Always a Plural
21/03/2020 - 14/06/2020

Groot overzicht van toonaangevende kunstenaar

Conservator(en): Nick Aikens

In de 20-jarige kunstenaarspraktijk van Yael Davids (1968, Jeruzalem) staat het lichaam centraal. Het lichaam speelt een belangrijke rol in de omgang met anderen en met de omgeving. Het kan gebruikt worden als middel om de wereld te onderzoeken, maar ook als een artistiek medium.

Meervoud en samenhang

Vanuit Davids’ motto One is always a plural (iemand is altijd meervoud) geeft deze tentoonstelling een nieuwe kijk op het idee ‘solotentoonstelling’. Een selectie uit Davids’ oeuvre wordt getoond in samenhang met werk van (vooral vrouwelijke) kunstenaars waarmee zij zich verwant voelt, zoals Hilma af Klint, Lee Lozano en Adrian Piper. Daarnaast integreert ze op een bijzondere manier werken uit de collectie van het Van Abbemuseum. Ook kun je actief kennismaken met de Feldenkrais Methode in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte.

Feldenkrais

In de afgelopen drie jaar onderzocht Davids in het Van Abbemuseum de relatie tussen het lichaam, de museumcollectie en de Feldenkrais Methode. Deze methode is een school van lichamelijk gericht onderzoek die ernaar streeft het bewustzijn te ontwikkelen en te verfijnen door middel van langzame opeenvolgende bewegingspatronen. Lichaam en geest zijn volgens deze theorie namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Creator Doctus

Kunstenaar Yael Davids is de eerste kandidaat voor de titel Creator Doctus, een nieuwe graad - vergelijkbaar met die van Doctor – die bijdraagt aan de erkenning van het vak en het beroep van de kunstenaar. Om deze titel te behalen, doorloopt Davids een driejarig onderzoekstraject. In plaats van een proefschrift wordt het traject afgesloten met een reeks kunstwerken waarin de kunstenaar een aantal onderzoeksvragen beantwoordt. De graad is een initiatief van de Gerrit Rietveld Academie in samenwerking met het Van Abbemuseum, ondersteund door het Mondriaan Fonds.

Koop tickets

"One is always a plural" - Yael Davids