Programma

El Lissitzky - Proun P23, No. 6
evenement

Yael Davids

A Day of Practice
02/02/2019
11:00 - 16:00
Conservator(en): Nick Aikens, Steven ten Thije

Over het evenement

Op 2 februari verzorgt Yael Davids een programma in het Van Abbemuseum. Het publiek wordt uitgenodigd deel te nemen aan een collectief proces van observeren, assembleren, verplaatsen en leren. De dag zal bestaan ​​uit meerdere activiteiten, waaronder Feldenkrais-lessen, lezingen, een screening en een vocale sessie. Deze activiteiten vinden plaats in de projectruimte van het nieuwe gebouw van het museum, te midden van werken uit de collectie van Van Abbe. Ze maken deel uit van het lange termijn onderzoekstraject van de kunstenaar 'A Daily Practice', een samenwerking tussen het museum en de Gerit Rietveld Academie.

De focus van Davids onderzoek ligt op somatisch leren. Het is geïnspireerd door het werk van Dr. Moshé Feldenkrais, een natuurkundige en een ingenieur. De Feldenkrais-methode is een school van somatisch gericht onderzoek die ernaar streeft het fysiologische bewustzijn te cultiveren en te verfijnen door middel van langzame opeenvolgende bewegingspatronen. De methode is een vorm van het opgraven van het eigen lichaam voor kennis - een archeologische voorstelling gericht op zichzelf. Als onderdeel van haar onderzoekstraject heeft Davids wekelijkse Feldenkrais-lessen in het Van Abbemuseum gehouden met zowel publiek als museumpersoneel en vrijwilligers.

Binnen de context van een museum - waarvan een van de belangrijkste taken is om kunstwerken te behouden en te beschermen en om de geschiedenis en de voortdurende praktijk van verschillende methoden voor het ontstaan ​​van kennis te vergemakkelijken - bezit de Feldenkrais-methode een bijzonder potentieel. De kunstwerken in de collectie van een museum hebben bepaalde protocollen waarmee ze worden verzorgd - in een depot, wanneer ze worden verplaatst of aan de muur worden gehangen. Daarnaat wordt de lens waardoor we een kunstwerk begrijpen en ervaren vaak bemiddeld door hoe anderen het werk vertellen en beoordelen. Beginnend met het eigen lichaam, worden de lessen van Davids nu bedacht in relatie tot werken uit de collectie van het museum. Hoe kunnen we kunst bekijken vanuit het perspectief van ons lichaam, in plaats vanuit puur intellectuele kennis? Evenzo, hoe kunnen opvattingen over zorg en ondersteuning worden beschouwd als een gedeelde emotionele en ideologische ruimte die zowel ons lichaam als de kunstwerken binnen de collectie van een museum omvat?

Voor 'A Day of Practice' zal Davids een serie Feldenkrais-lessen geven in dialoog met het werk van de Russische Avantgarde-kunstenaar El Lissitzky, die in de galerie zal worden opgehangen. De geometrische vormen van zijn beroemde Proun-serie, de expliciete instructie van de kunstenaar om Proun 23. No. 6 (1919) in verschillende oriëntaties te laten weergeven en de protocollen die de verzekering en installatie van het kunstwerk regelen met betrekking tot het verplaatsen van het werk zullen worden onderzocht in dialoog met de lichaamsbewegingen van de Feldenkrais-methode.

Daarnaast introduceert een reeks lezingen door medewerkers van de kunstenaar theoretische kaders om ideeën zoals 'meten', 'ondersteunen' of zelfs 'vriendschap' te heroverwegen. Ten slotte zal Davids 'Liquid Traces - The Left-to-Die-Boat-Case' (2014), onderdeel van het onderzoeksproject van Forensic Oceonagraphy, screenen. Hier vindt de beweging en het volgen van lichamen plaats in de schrijnende context van vluchtelingen die het water oversteken van de kust van Afrika naar Europa. Samen wordt deze constellatie van kennis, bewegingen en protocollen voorgesteld als een ruimte voor collectief denken en leren waarbij relaties tussen lichamen, ideeën en omstandigheden in gang worden gezet.

Deze dag is een samenwerking met Nick Aikens, Yael Davids, Hannah Dawn Henderson, Sher Doruff, Moniek Frankort, Monique Hendriksen, Jenneke Lambert, Lia Moorsel, Toos Nijssen, Willy de Rooij, Steven ten Thije, Marieke Willekens en Thijs Witty.

Programma 

Het programma start om 11:00 uur en duurt tot 16:00 uur. Tussendoor is een pauze ingelast, voor lunch wordt gezorgd. Tickets kosten €15, inclusief lunch.

Meer informatie over Yael davids en CrD onderzoekstraject

Kunstenaar Yael Davids is de eerste kandidaat voor het nieuwe onderzoekstraject voor kunstenaars: Creator Doctus (CrD). Dit onderzoekstraject wordt geïnitieerd door de Gerrit Rietveld Academie in samenwerking met het Van Abbemuseum en ondersteund door het Mondriaan Fonds. Als piloot van dit traject zal Davids artistiek onderzoek ontwikkelen in de periode 2017 tot 2019, wat zal resulteren in een serie kunstwerken.De titel Creator Doctus (CrD) is opgezet door de Gerrit Rietveld Academie als een nieuw driejarig onderzoekstraject binnen de zogenaamde 'derde cyclus' van het hoger onderwijs.

Het traject zal resulteren in een reeks kunstwerken in plaats van een geschreven proefschrift. Deze beantwoorden onderzoeksvragen geformuleerd door de kunstenaars in het kader van een raamwerk dat wordt verstrekt door een opdrachtgever, in dit geval het Van Abbemuseum. Aan het einde van de drie jaar worden de resultaten gepresenteerd aan een evaluatiecommissie, de betrokken partners en het publiek. Indien voldoende beoordeeld, krijgt de kunstenaar de titel Creator Doctus (CrD). De titel zal dienen om de mate van beroep en vaardigheden van de kunstenaar te bevorderen. Om Europese erkenning te verkrijgen, is de titel ontwikkeld in samenwerking met verschillende Europese partners.

Mede mogelijk gemaakt door

Home

Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann
Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann