projecten

Call for Art

Iedere dag dat het Van Abbe­museum zijn deuren opent, klinkt 's ochtends om 11 uur vanuit de toren boven de ingang van het museum het kunstwerk Call for Art. Het is een oproep om het museum te bezoeken, zoals kerken hun klokken luiden om aan te kondigen dat de mis gaat beginnen, of gelovigen vanaf een minaret opgeroepen worden voor het gebed. De tekst is dan ook heel simpel: Kom, mensen kom! in de drie talen die op het moment van realisatie het meest gesproken werden in Eindhoven: Nederlands, Engels en Turks. Het idee was van Doreen Westphal. Zij benaderde Willy de Rooij, die Call for Art zijn vorm gaf.
Speciaal voor het U R ART Festival, op 21 september 2019, werd de lokroep vertaald naar de andere zeven talen van onze Europese smART­places partners. Tijdens dat festival voerde het koor het werk in deze zeven talen uit.


Cindy Moorman en theWe

Eigenlijk geen project van ons, maar van Cindy Moorman. Wij hebben verschillende keren mogen optreden in haar performances. En voor de viering van ons 5-jarig bestaan schreef ze een compositie voor ons. Nu willen wij graag een podium bieden voor een project van haar: theWe. Zelf schrijft ze daarover:

‘Welkom bij theWe.online, een digitale tussenruimte waar we samen kunnen komen. Het Wij is daar waar we iets gemeen hebben. Binnen deze ruimte verenigen Wij door iets dat we allemaal delen: onze stem. Door van de stem een portal naar collectiviteit te maken, wil het een plek creëren waar wij verbinding kunnen maken met het Wij door te luisteren en deel te nemen.

theWe.online heeft de deuren geopend op 2 oktober 2020, met als eerste deelnemers 22 zangers van het Van Abbemuseumkoor. In de rechter benedenhoek ziet u het huidige aantal deelnemers aan het akkoord. Klik op participate om u bij hen aan te sluiten, sleep een witte stip in het oranje veld en word onderdeel van het Wij door uw eigen stem aan het akkoord toe te voegen.’


Muzikale rondleiding

Eens in de twee maanden treedt het koor op zondag­middag op tijdens een rond­leiding voor bezoekers. Een deskundige museum gids licht de werken op zaal toe en het koor reageert op de besproken werken met een toepasselijk lied. Beeld, muziek en tekst vallen zo samen.
Onze laatste Muzikale ­Rondleiding, met als thema Vrouwen en Vrijheid, vond plaats op 8 maart 2020, Internationale Vrouwendag. Wanneer de eerst­volgende Muzikale ­Rondleiding plaats­vindt, kunt u zien in het Programma overzicht van het museum.

Naast de reguliere rond­leidingen is het ook  mogelijk een Muzikale ­Rondleiding te boeken. Tot nu toe hebben we dat gedaan bij verjaardagspartijen en voor scholen en bedrijven. 

Door de beperkingen die de corona-regels ons en het museum opleggen, kunnen er voorlopig helaas geen Muzikale ­Rondleidingen plaats­vinden. Ook het boeken van een rondleiding is nu niet mogelijk.


Van Abbemuseumkoor nodigt uit...

De toren in de nieuw­bouw van het museum lijkt wel gemaakt voor het Van Abbe­museum­koor. Enkele keren per jaar verzorgt het koor hier een optreden waarvoor altijd speciale gasten worden uitgenodigd. De tentoonstelling die in de toren te zien is, bepaalt mede vorm en inhoud van het concert.

Door de beperkingen die de corona-regels ons en het museum opleggen, treffen we voorlopig geen voor­bereidingen voor een nieuwe serie concerten.

Zang Manifestaties

Tijdens de tentoonstelling Van wie is de straat? (2016-19) in de toren hebben wij opgetreden met muzikanten en zangers met een asiel­zoekers­achtergrond. Hun intense klanken maakte Refugee Republic van Jan Rothuizen, over het dagelijks leven in een vluchtelingen­kamp, nog indringender. Voor iedere Zang Manifestatie werd bovendien een collegakoor uit de regio uitgenodigd om een deel van het concert te verzorgen. Een overzicht van de koren en solisten die hebben deelgenomen vindt u op onze Archief­pagina.

Klank Manifestaties

Van april 2019 tot maart 2020 was in de toren Woensel Supertoll! te zien, een installatie van Tijs Rooijakkers. Tijdens deze tentoonstelling heeft het koor een serie van drie Klank Manifestaties gehouden, die mede vorm­gegeven werden door kunstenaar Hella Hertogs en zangeres Rianne Wilbers. Op onze Archief­pagina kunt u hier meer over lezen.


Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage