activiteitenarchief-2012

6 DECEMBER VRIENDENSALON en 16 DECEMBER ATELIERBEZOEK

Donderdag 6 december zal weer een vriendensalonavond zijn.
Naar aanleiding van een residency van de Eindhovense kunstenares Mariëlle van den Bergh in de zomer van 2012 in Shigaraki (Ceramic Cultural Park), Japan, wordt in de bibliotheek het kunstenaarsboek Hana (bloem) gepresenteerd. Daarin wordt verslag gedaan van haar werkproces en dat van haar partner, de Eindhovense kunstenaar Mels Dees, die - op basis van in Japan verzameld materiaal - een nieuwe serie fotowerken maakte.
Voor de Vriendensalon van 6 december zullen beide kunstenaars enthousiast verhalen over hun ervaringen in het wonderlijke Japan en uitgebreid ingaan op het werken in het keramische centrum dat in de Japanse keramische wereld een belangrijke positie inneemt. Naast het technische proces wordt ook de filosofie die de Japanse keramisten ertoe brengt bijzondere keramiek te produceren belicht.
Mariëlle van den Bergh (Weert 1956, woont en werkt in Eindhoven) heeft gedurende haar carrière met veel verschillende materialen gewerkt. Vroeger gebruikte ze bijvoorbeeld rijstpapier, bamboe en pitriet, dat ze verwerkte tot ijle, transparante figuren. Na twee werkperiodes in het Europees Keramisch Werkcentrum in ’s-Hertogenbosch neemt keramiek een belangrijke plaats in.

Ook Mels Dees (Terneuzen, woont en werkt in Eindhoven) is veelzijdig in zijn keuze van het materiaal waarmee hij werkt. In de bibliotheektentoonstelling toont hij fotowerken die zijn geïnspireerd op de reis door Japan en die de basis vormen voor het kunstenaarsboek Hana.
Het programma is als volgt:
- 19.00u Inloop Bibliotheek Van Abbemuseum
- 19.15u Inleiding  door Mariëlle van den Bergh en Mels Dees
- 19.45u Debat en wat zoal ter sprake komt.
- 21.00u Einde
Aanmelden kan via info@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 5 december. Ook zij die graag kennis willen maken met het Van Abbemuseum en de Vriendenvereniging zijn van harte welkom.
Samen met nog drie kunstenaars werken Mariëlle en Dees in Ateliers Patagonia, Rivierstraat 15a in Eindhoven. Zij stellen zondag 16 december hun ateliers open speciaal voor de vrienden. Van 11.00u tot 17.00u laten de vijf kunstenaars zien waar ze mee bezig zijn. Paul Legeland met zijn intrigerende portretten, Guus Smeulders met abstracte schilderijen, Rogier Walrecht met kleurrijke tekeningen, Mels Dees met werk in verschillende media en Mariëlle van den Bergh met keramiek en wandtapijten… Graag vtv aanmelden info@vriendenvanabbe.nl. Dit kan tot 13 december.

30 NOVEMBER PREVIEW VOOR VRIENDEN

Op vrijdag 30 november, de dag voor de opening van de tentoonstelling 'Lissitzky – Kabakov  Utopie en werkelijkheid’,  is er uitsluitend voor vrienden een exclusieve preview. Na een inleiding in het Auditorium door Willem Jan Renders, curator van de tentoonstelling, bent u in de gelegenheid de tentoonstelling exclusief te bezoeken.  Aanvang 14 - 16 uur.  Aanmelden via info[at]vriendenvanabbe.nl

29 NOVEMBER INTERVIEW KABAKOV

Op donderdag 29 November worden de kunstenaars Ilja en Emilia Kabakov geïnterviewd door Robert Storr. Het betreft een openbaar interview met deze beroemde kunsthistoricus,  een uitstekende gelegenheid om een goede kijk op het werk van de Kabakovs te krijgen. Aanvang 16.00 – 17.30u Auditorium Van Abbemuseum.                                                                                                    
Voor vrienden zijn 50 plaatsen gereserveerd.
Aanmelden bij het van Abbemuseum

1 NOVEMBER VRIENDENSALON

Donderdag 1 november zal weer een 'vriendensalon' avond zijn. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.
Lisette Almering vervolgt haar verhaal over de Art Sacré beweging:
IN KUNST GELOVEN
Franse moderne kerken, kloosters en kapellen een inspiratiebron voor Edy de Wilde, naoorlogs museumdirecteur Van Abbemuseum Eindhoven. 
Tijdens zijn museumbeleid als directeur van het Van Abbemuseum heeft Edy de Wilde (1946 – 1963) aandacht geschonken aan modern-religieuze kunst. De Wilde bezocht o.a. twee Franse dominicanen en diverse Franse moderne kerken, kloosters en kapellen die op basis van hun gedachtegoed tot stand kwamen. Hoe gingen ze te werk, hoe zagen deze godshuizen eruit, wat waren de grote vernieuwingen, wie werkten er aan mee en op welke wijze, hoe stond ‘Rome’ tegenover deze moderne godshuizen, ontworpen en gedecoreerd door contemporaine kunstenaars waaronder ook niet-katholieken, was er ruimte voor expressie en abstractie, zijn vragen ter sprake komen.
De Wilde was onder de indruk van de Franse kerkgebouwen en adviseerde aan lezers van het tijdschrift Museumjournaal tijdens een vakantie in Frankrijk de kerken, kloosters en kapellen te bezoeken. De gebouwen liggen immers in fraaie natuurgebieden.
 
Via een power point presentatie neemt Lisette u vanavond mee naar enkele van deze Franse godshuizen. Voorzien van de nodige toelichting zult u wellicht het enthousiasme van De Wilde beter begrijpen.
Lisette Almering werkt momenteel aan een dissertatie waarin art sacré een belangrijk thema is. Hiervoor schreef zij een masterscriptie over dit onderwerp
19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum
19.15 uur: ontmoeting met Lisette Almering-Strik
19.45 uur: debat en wat zoal ter sprake komt
21.00 uur: einde bijeenkomst 
Graag aanmelden via info[at]vriendenvanabbe.nl. Dit kan tot en met woensdag 31 oktober. Ook zij die graag kennis willen maken met het Van Abbemuseum en de Vriendenvereniging zijn welkom.

23 OKTOBER RONDLEIDINGEN DUTCH DESIGNWEEK

Van 20 tot en met 28 oktober 2012 vormt Eindhoven voor de elfde keer het podium voor Dutch Design Week, het grootste designevenement van Nederland!
En ook dit jaar organiseren wij speciaal voor de vrienden rondleidingen door twee presentaties tijdens de DDW:   Rechargeables en MIX'D.
Als het doel van een tentoonstelling is om met nieuwe energie naar buiten te komen, dan neemt Rechargeables dat wel heel letterlijk op. Het is een expositie waar je kan ontspannen, bijkomen en weer opgeladen weggaat. Een plek om te zijn, te genieten en te proeven. De getoonde objecten kunnen ter plekke uitgeprobeerd worden. Het gaat onder meer om tafels, meubels, films, een koffiefabriek en food design: nieuw en recent werk van acht gerenommeerde jonge Eindhovense ontwerpers: Jonathan Hofmeijer, Babke Dekker, Roos Gomperts, Bram Amendt, Bram de Vries, Josef Blersch, Dries van Wagenberg en Veerle Evens. Over de tentoonstelling vertelt Dries van Wagenberg: “Het wordt een mooie inspirerende expositie. Het gaat erom dat je niet alleen komt kijken, maar dat je de tentoonstelling echt ondergaat. Wij willen inspireren, maar we willen ook een rustpunt vormen te midden van de hectiek van de Dutch Design Week. Mensen kunnen even tot zichzelf komen en met nieuwe energie naar buiten gaan."
Ook de locatie waar deze tentoonstelling wordt gehouden is uniek: het SAS-3 complex op Strijp-S, midden in het creatieve hart van Eindhoven. Woonbedrijf ontwikkelt hier, aan de Torenallee, 198 woningen. Binnenkort zal SAS-3 worden opgeleverd, maar nu dient het complex nog even als decor voor tentoonstellingen die het stimulerende en creatieve karakter van Strijp-S onderstrepen.
In de Black Box, de zwarte ruimte pal naast Yksi Expo & Winkel, wordt een gezamenlijke presentatie MIX'D getoond van tien onafhankelijke ontwerpers uit Arnhem, zeven verschillende collecties en vijf disciplines in één zwarte ruimte. Onder de naam MIX’D presenteert deze groep afgestudeerden van de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem zich. Een verrassende presentatie met verlichting, keramiek, installaties, sieraden en glaswerk van Klaas Kuiken, Dieter Volkers, Annelou van Griensven, Joep van Griensven, Erik Stehmann, Fleur Goedend, Lenneke Wispelwey, Paula Arntzen, Kirsten Spuijbroek en Jelmer Noordeman.
Speciaal voor de vrienden zullen kunstenaars en vormgevers van Rechargeables en MIX'D op dinsdag 23 oktober om 10.00u(voor openingstijd) u rondleiden door beide locaties. Duur ruim een uur. Verzamelen om 9.45u:  SAS-3 complex op Strijp-S, Torenallee, Eindhoven. Toegang en rondleidingen zijn gratis. Aanmelden kan tot 20 oktober per mail info[at]vriendenvanabbe.nl. Na uw aanmelding ontvangt u géén bevestiging.

4 OKTOBER 2012 VRIENDENSALON

Donderdag 4 oktober nodigen wij u weer uit voor een vriendensalonavond. De avond zal helemaal in het teken staan van de presentatie van Piero Gilardi – Samen Werken Solotentoonstelling, die nu in het Van Abbemuseum te zien is. Het werk en de gedachtegoed van Gilardi leverden  een belangrijke bijdrage aan de geboorte van de Arte Povera, de beweging die de Europese kunst in het midden van de jaren zestig drastisch zou veranderen. De nadruk van de tentoonstelling ligt op het werk uit de periode 1963-1985. Gilardi vervaardigde in die tijd aanvankelijk grote, hyperrealistische sculpturen uit polyurethaan en schuimrubber die hij Tappeti-natura (natuurtapijten) noemde. Met deze sculpturen, die interactief zijn, probeerde hij het samenspel tussen toeschouwer en kunstwerk, tussen individu en omgeving en tussen natuur en cultuur op een ander plan te brengen.
Curator van de tentoonstelling Diana Franssen, zal een inleiding verzorgen en u meenemen naar de tentoonstelling.
Let op: de aanvangstijd is vervroegd naar 18.45u.
Het programma is als volgt: 
- 18.45u Inloop Bibliotheek Van Abbemuseum
- 19.00u Inleiding  Piero Gilardi – Samen Werken Solotentoonstelling door curator Diana Franssen
- 19.20u – 20.20u Gelegenheid om met Diana Franssen de tentoonstelling te bezoeken
- 20.20u Debat en wat zoal ter sprake komt.
- 21.00u Einde
Graag aanmelden via info@vriendenvanabbe.nl. Dit kan tot en met woensdag 3 oktober. Ook zij die graag kennis willen maken met het Van Abbemuseum en de Vriendenvereniging zijn welkom.

6 SEPTEMBER VRIENDENSALON

6 September starten we weer met een nieuw Salon–seizoen.  Na een jaar met succesvolle avonden, nodigen wij u weer uit om in dit nieuwe jaar opnieuw verrast te worden door de gastvrijheid van de Vrienden op elke eerste donderdag van de maand. We hopen u weer een plezier te doen met een interessant programma en de kennismaking met vele Vrienden op die avond te vernieuwen.
We openen het seizoen met:
Een museum met zes gezichten. Het Van Abbemuseum 1936-2012: een geschiedenis van botsende visies, door Mieke Rijnders
Sinds de opening op 18 april 1936 hebben zes directeuren achtereenvolgens het gezicht van het museum bepaald: Wouter Visser (1936-1942 en 1945), Edy de Wilde (1946-1963), Jean Leering (1964-1973), Rudi Fuchs (1975-1987), Jan Debbaut (1988-2003) en Charles Esche (vanaf 2004). De achtereenvolgende machtswisselingen markeren keerpunten in de geschiedenis van het Van Abbemuseum. Het Van Abbemuseum in Eindhoven kent een turbulente, maar hanteerbare geschiedenis. Elke directeur koesterde een bepaald beeld van wat voor museum het Van Abbemuseum zou moeten zijn en streefde tijdens zijn directoraat de verwezenlijking daarvan na. Dat blijkt in retrospectief opmerkelijk genoeg vrijwel steeds de tegenpool te zijn van het museum dat zijn voorganger als ideaal voor ogen stond.
In deze lezing wordt aandacht besteed aan de museumconcepten die in Eindhoven de revue zijn gepasseerd? Kan men een bepaalde trend waarnemen en zo ja wat zegt die over de koers van het Van Abbemuseum na Esche?
Het programma is als volgt: 
- 19.00u Inloop Bibliotheek Van Abbemuseum
- 19.15u Lezing door Dr Mieke Rijnders hoofddocent kunstgeschiedenis Faculteit Algemene Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit.
- 19.45u Debat en wat zoal ter sprake komt.
- 21.00u Einde
Graag aanmelden via info@vriendenvanabbe.nl. Dit kan tot en met woensdag 5 september. Ook zij die graag kennis willen maken met het Van Abbemuseum en de Vriendenvereniging zijn welkom.

6-7 juli 2012 Rondleiding

"René Daniëls: Een tentoonstelling is ook altijd een deel van een groter geheel"
Met "René Daniëls: Een tentoonstelling is ook altijd een deel van een groter geheel"  brengt het Van Abbemuseum een hommage aan een bijzonder kunstenaar. De solotentoonstelling biedt een nieuwe blik op zijn veelzijdige oeuvre dat nog steeds van grote invloed is op het werk van jongere generaties kunstenaars.
De presentatie omvat een ruime selectie schilderijen, tekeningen en gouaches uit de periode 1976 tot en met 1987. In 1987 werd Daniëls getroffen door een hersenbloeding die hem het werken lange tijd onmogelijk maakte. Na twintig jaar pakte hij in 2006 de draad weer op en een aantal van deze werken is eveneens te zien in de tentoonstelling.
Christiane Berndes, een van de curatoren van de tentoonstelling, zal  speciaal voor de vrienden op vrijdag 6 juli om 15.00u en zaterdag 7 juli om 11.30u een rondleiding geven door de presentatie van René Daniëls.
De rondleiding duurt een uur en u kunt als vriend hieraan gratis deelnemen.
Aanmelden kan tot 1 juli via e-mail (info[at]vriendenvanabbe.nl). U ontvangt geen bevestiging.

21 juni 2012 Vriendenreis

Vriendenreis naar Kassel, Duitsland
Van 21 t/m 23 juni 2012 brengen we met de vrienden een driedaags bezoek aan de dOCUMENTA (13) in Kassel Duitsland.
Om de vijf jaar is de Documenta in Kassel een van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen voor hedendaagse kunst uit de hele wereld. De tentoonstelling duurt precies honderd dagen en strekt zich uit over de hele stad. De Documenta wordt in 2012 voor de dertiende maal gehouden van 9 juni tot 16 september 2012.
De Amerikaanse Carolyn Christov-Bakargiev van het kunstmuseum Museo d'Arte Contemporanea del castello di Rivoli in het Italiaanse Turijn is aangesteld als curator van dOCUMENTA (13). Ze was eerder curator van de Biënnale van Sydney in 2008. Zij werkt in Kassel samen met gerenommeerde curatoren en engageert ook kunstenaars, schrijvers en academici. Wie de deelnemende kunstenaars zijn, wordt pas kort voor de start van Documenta bekend gemaakt.
Programma
Op de heenreis naar Kassel brengen we een bezoek aan Zentrum für Internationale Lichtkunst in Unna. Dit museum opende in 2001 en bezit een bijzondere collectie moderne lichtsculpturen. Verder brengen we de eerste en de tweede dag een uitgebreid bezoek aan de Documenta.
De derde dag vertrekken we na het ontbijt naar Brühl bij Bonn waar we het Max Ernst-museum bezoeken. Duidelijk wordt waar de fascinatie van de piepjonge Ernst voor bomen en de structuur van hout (frottages) vandaan komt. Om vijf uur ’s middags zijn we weer in Eindhoven.
Organisatie van onze reis is in handen van De Gouden Engel te Nijmegen ( tel. 024 3788872).
Kosten
Reissom: €365,- per persoon.
Toeslag 1-persoons kamer: € 65,-.
Voor niet vrienden geldt een toeslag van € 35,-.
De reis is: Inclusief:
• twee nachten verblijf in Kassel op basis van logies en ontbijt in hotel Mercure in het centrum op basis van verblijf in een tweepersoonskamer. Documenta locaties en restaurants liggen op loopafstand. Ook in 2007 verbleven wij daar. Het hotel heette toen nog Moevenpick. Ziewww.mercure.com/gb/hotel-8071-mercure-hotel-kassel/index.shtml
• vervoer per luxe touringcar Eindhoven – Kassel v.v.
• Inhoudelijke begeleiding door Fien Diepstraten, kunsthistorica, zij begeleidde al eerder onze reizen en een tweede deskundige begeleider • tweedaagse toegangskaart Documenta
• toegang musea in Unna en Brühl Exclusief:
• toeslag eenpersoonskamer
• overige maaltijden
• reis- en/of annuleringsverzekering
Tijdschema
Donderdag 21 juni 08.30 uur: vertrek per luxe touringcar uit Eindhoven.
11 uur: bezoek aan Zentrum für Internationale Lichtkunst in Unna. Begeleide rondleiding door het museumgebouw (voormalige brouwerij). Zie www.lichtkunst-unna.de. Lunchpauze in Unna. Onderweg korte inleiding op de Documenta door de begeleiders.
Ca. 15 uur: aankomst bij het hotel in het centrum van Kassel. Aansluitend: eerste bezoek aan dOCUMENTA(13) o.l.v. de begeleiders. De expositie is dagelijks geopend van 10 tot 20 uur. Zie ook www.documenta.de.
Avond: mogelijkheid om samen te eten in een gezellig restaurant niet ver van het hotel.
Vrijdag 22 juni Na een korte inleiding brengen we een tweede bezoek aan de Documenta. Eind van de middag: mogelijkheid bezoek aan de Neue Galerie (kunst van ca. 1750 tot heden; museum is geopend tot 20 uur). Zie voor informatie over musea in en om Kassel: www.museum-kassel.de. Daarna op 'Standorte' klikken en verder op het gewenste museum.
’s Avonds: mogelijkheid om samen te eten en/of activiteiten in het nevenprogramma te bezoeken (muziek, theater, film, discussie).
Zaterdag 23 juni Ca. 9 uur: vertrek uit Kassel.
Ca. 12 uur: aankomst in Brühl. Bezoek aan het Max Ernst Museum. Zie ook www.maxernstmuseum.de. Mogelijkheid om in het museumrestaurant te lunchen.
Ca. 15 uur: vertrek uit Bonn.
Ca. 17 uur: aankomst in Eindhoven.
U kunt u zich tot 1 maart 2012 opgeven voor deze reis, waarna u een bevestiging van uw deelname ontvangt.
Opvragen aanmeldingsformulier via info[at]vriendenvanabb.nl.
Inschrijving gebeurt op volgorde van binnenkomst. Indien er plaatsen over zijn kunnen ook niet vrienden deelnemen.

7 juni 2012 Vriendensalon

Abstractie
Donderdag 7 juni is weer de maandelijkse Salon voor de Vrienden van het Van Abbemuseum. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd. De inleiding zal worden gehouden door Piet van Bragt. Piet is een van de medeorganisatoren van de Salon en redactielid van het Journaal. Zijn onderwerp is:
 ABSTRACTIE van hacilar tot judd
In een kort bestek met veel visueel materiaal zal hij zijn visie geven op het verschijnsel abstractie, een fenomeen dat in de kunst van het Van Abbemuseum ruimschoots vertegenwoordigd is. Na een verkennend overzicht van de ontwikkeling van de beeldende kunst vanuit de prehistorie en enkele belangrijke Griekse filosofen zal hij zijn stelling onderbouwen vanuit de visie van drie personen: de neurofysioloog William Calvin en de kunsthistorici Wilhelm Worringer en Herbert Read. Uiteindelijk zal hij proberen zichtbaar te maken dat de invloeden vanuit het verleden en de ontwikkeling van de menselijke constitutie het beeld van de moderne kunst ingrijpend beïnvloeden.
Indien u het interessant vindt kunt u op zijn blog ( www.pietvanbragt.blogspot.com ) al enkele inleidingen over dit onderwerp lezen.
19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum
19.15 uur: ontmoeting met Piet van Bragt
19.45 uur: debat en wat zoal ter sprake komt
21.00 uur: einde bijeenkomst 
Graag aanmelden via info[at]vriendenvanabbe.nl. Dit kan tot en met woensdag 6 juni. Ook zij die graag kennis willen maken met het Van Abbemuseum en de Vriendenvereniging zijn welkom.

3 mei 2012 Vriendensalon

In kunst geloven
Donderdag 3 mei zal weer een 'vriendensalon' avond zijn. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd. Deze avond zal Lisette Amering-Strik een inleiding houden over het onderwerp: IN KUNST GELOVEN
Tijdens zijn museumbeleid als directeur van het Van Abbemuseum heeft Edy de Wilde (1946 – 1963 ) aandacht geschonken aan modern-religieuze kunst. De kunst van o.a Kokoschka, Alfred Manessier, Roger Bissière en Marc Chagall die zich in de collectie van het Van Abbemuseum bevindt, laat deze interesse nog steeds zien. Lisette Almering zal in haar inleiding aandacht schenken aan het museumbeleid na 1945, met het accent op dat van Edy de Wilde. Het gedachtegoed van de art sacré met enkele kenmerkende voorbeelden in Frankrijk, de Art Sacré tentoonstelling van 1951 in het Van Abbemuseum en het daaropvolgende debat zullen onderwerp zijn.
Lisette Almering werkt momenteel aan een dissertatie waarin art sacré een belangrijk thema is. Hiervoor schreef zij een masterscriptie over dit onderwerp. U kunt een korte bespreking van deze scriptie vinden op de blog van de bibliotheek van het Van Abbemuseum, onder het item Varia: Art Sacré, kunst als katalysator. (http://libraryblog.vanabbe.nl/category/uncategorized/ en omlaag scrollen nar het onderwerp)
Programma
19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum
19.15 uur: ontmoeting met Lisette Almering-Strik
19.45 uur: debat en wat zoal ter sprake komt
21.00 uur: einde bijeenkomst
Aanmelden kan tot en met woensdag 2 mei. Ook zij die graag kennis willen maken met het Van Abbemuseum en de Vriendenvereniging zijn welkom.

5 april 2012 Vriendensalon

In kunst geloven
Donderdag 5 april zal weer een 'vriendensalon' avond zijn. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd. Op het programma staat een ontmoeting met de schilder/graficus Stijn Peeters (Valkenswaard 1957) al 20 jaar woonachtig in Eindhoven. Enkele malen was een presentatie van zij werk te zien in het Van Abbemuseum.  ...Zijn werk kenmerkt zich door engagement en zelfspot, met eals basis een vrituoze technische beheersing. Een "romanticus met scherpe randjes" zoals het Eindhovens Dagblad al in 2002 in een recentie kopte. Een kunstenaar die bizarre menselijke interacties genadeloos weet te treffen... 
Programma
19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum
19.15 uur: ontmoeting met Stijn Peeters, zijn thema's en veel gehanteerde technieken
19.45 uur: debat
Pauze
20.15 uur: wat zoal ter sprake komt
21.00 uur: einde bijeenkomst
Aanmelden kan tot en met woensdag 4 april. Ook zij die graag kennis willen maken met het Van Abbemuseum en de Vriendenvereniging zijn welkom.

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.
Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het tracking cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.

Homepage