activiteitenarchief-2013

Vrijdag 13 en zaterdag 14 december 2013 Kunstenaarsgesprek en rondleiding

Vrijdag 13 december of zaterdag 14 december nodigen wij u uit voor een kunstenaarsgesprek en een rondleiding speciaal voor vrienden door Er was eens...De collectie nu.
Kunstenaar Tijs Rooijakkers geeft in Het Oog uitleg over de totstandkoming en betekenis van zijn werk.  Tijs Rooijakkers (wonend en werkend in Eindhoven) is sinds 1 juli aan de slag met zijn project Supertoll in Het Oog in het Van Abbemuseum. Voor dit project heeft hij de Eindhovense rapper Fresku uitgenodigd om met hem samen te werken. De halfronde wand van Het Oog wordt bedekt met houten latten waarop Fresku teksten schrijft over persoonlijke drijfveren en ambities. Deze houten latten worden vervolgens door Rooijakkers gestoomd en gebogen tot een enorme tol.
Tijs Rooijakkers (1975) maakt voornamelijk ruimtelijke installaties die ook wel omschreven worden als schetsen in de ruimte. Ze vormen vaak een reactie op de fysieke locatie of context waarbinnen hij werkt. Met Supertoll! wil hij een brug slaan tussen het museum en de stad, tussen kunst en urban culture en tussen bewoners en hun leefomgeving. De kunstenaar vertelt: ‘’De tol staat symbool voor de wil, kracht en passie van de mens. Als een tol eenmaal draait, overstijgt hij de zwaartekracht.’’

Aansluitend kunt u deelnemen aan een rondleiding door de tentoonstelling 'Er was eens... De collectie nu' . In deze grote presentatie worden kunstwerken, documentatie en archiefmateriaal samengebracht rondom specifieke thema’s die de kunstwerken verbinden met de maatschappelijke context waarin ze werden gemaakt en getoond. Vijf verdiepingen in het Van Abbemuseum zijn gevuld met werken uit de collectie; van een Picasso uit 1909 tot werken gemaakt in 2013. Voor het eerst is zo’n groot deel van de collectie, meer dan 600 kunstwerken en archiefstukken, in een presentatie samengebracht. Naast aandacht voor de kunst uit de vorige eeuw is een belangrijk deel gewijd aan kunst vanaf 1989 en recente aankopen die niet eerder zijn getoond.
Aanmelden kan tot 1 december per e-mail info[at]vriendenvanabbe.nl ( graag opgeven welke dag). Deelname is gratis. Aanvang vrijdag 13 december om 14.30u of zaterdag 14 december om 11.15u in Het Oog in het Van Abbemuseum.

Vrijdag 29 november bezoek aan K20 en K21 in Dusseldorf

Op vrijdag 29 november organiseren wij speciaal voor de vrienden een bezoek aan de  Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen K20 in Düsseldorf  Alexander Calder ‘Avantgarde in Bewegung’ en aan K21 Ständehaus  Tomás Saraceno,’ in orbi’.
‘Avantgarde in Bewegung’ toont het omvangrijk oeuvre van de kinetische werken van Alexander Calder (1898-1976), een van de belangrijkste Amerikaanse beeldhouwers van de 20e eeuw. In twee grote expositiehallen staan 70 werken van Calders imposante werk met dat van tijdgenoten, inspirators, kunstenaars en componisten. Verfijnde draadstructuren van portretten en dieren, zacht deinende kleurvlakken aan ijle draden en grote zwarte plastieken wisselen elkaar af in de grote lichte ruimtes van het museum. De bezoeker voelt zich onderdeel van de haast meditatieve ruimte die hij ondergaat tussen de kunstwerken.
De nadruk van de presentatie ligt op  de periode 1930/40 waarin Calder evolueert naar meer abstractie, de periode dat zijn beroemde mobiles ontstonden en hij in contact kwam met de Europese avant-garde kunstenaars zoals Piet Mondriaan. Maar ook Calders stabiles, de staande werken, komen aan de orde. 
De tentoonstelling wordt aangekleed met muziek van onder meer Edgar Varèse, een vriend van Calder, en John Cage en met eigentijdse filmpjes van o.a. Man Ray.
We sluiten de dag af met een bezoek aan K21 Ständehaus Tomás Saraceno, in orbit, 2013.
Nauwkeurige observatie van de natuur en haar verschijnselen is de basis van het conceptuele werk van Saraceno. Daarnaast is de wereldwijde realisatie van utopische architectuur een leidend thema gebleken de afgelopen jaren. Elk van zijn projecten – waaronder In Orbit – is een element van het utopische project Air-Port-City, een drijvende stad van de toekomst. De ‘wolkenstad’ een utopische droom, en een reactie op de groeiende onbewoonbaarheid van de aarde.
Op een hoogte van meer dan 25 meter boven het binnenplein onder de glazen koepel van het K21 Ständehaus hangt de laatste installatie van Saraceno, een staaldraad constructie die de ruimte op drie verschillende niveaus overspant. In de net constructie van ruim 2500 m2 zijn een aantal opgeblazen kogels verwerkt met diameters tot 8,5 meter. Saraceno’s installaties lijken vaak een surrealistisch landschap, en ook ‘ In Orbit’ doet denken aan lopen tussen de wolken. 
Een gezamenlijke lunch gebruiken we in restaurant "Klee's" bij K20.
U kunt deelnemen aan een rondleiding in K20 ( Nederlands, Engels- of Duitstalig).
Wij vertrekken per bus vanaf het parkeerterrein bij het Parktheater aan de Dr. Schaepmanlaan Eindhoven om 9.00 uur ’s morgens. We verwachten om 18.30 uur in Eindhoven terug te zijn. De kosten voor deze excursie, die uitsluitend toegankelijk is voor vrienden bedragen € 70.00  inclusief busreis, twee maal entree, lunch(inclusief een drankje en koffie) en rondleiding in K20.
Aanmelden vóór 15 november (info[at]vriendenvanabbe.nl).
Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u een acceptgiro. Inschrijving gebeurt op volgorde van binnenkomst.

7 november Vriendensalon

Donderdag 7 november zal weer een 'vriendensalon' avond zijn. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd. De lezing  wordt verzorgd door drs. Sacha Odenhoven,
conservator/manager  van  Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen. 
Van geitenwollen sokken tot  hip design. 
Over  keramiek  bestaan  veel  vragen:
Hoe wordt het  gemaakt?
Wat is de geschiedenis?
Wat is de positie van keramiek vandaag in de huidige moderne autonome kunst nationaal en internationaal?
Is het moderne kunst of een geitenwollen sokken ambacht? 
In deze lezing  leert u meer :
Over de verschillende technieken en productieprocessen.
Over  de vele verschijningsvormen van keramiek.
Over de voorgeschiedenis en de ontwikkeling  van keramiek  binnen de kunsten.
Over  de positie van keramiek in de hedendaagse kunst in binnen en buitenland.
Over waar  keramiek  vandaan komt  en waar  het  naar toe gaat.
Van een geitenwollen sokken ambacht tot moderne autonome kunst  en hip design. 
19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum
19.15 uur: lezing door Sacha Odenhoven
20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt
21.00 uur: einde bijeenkomst
Als vriend heeft u gratis toegang. Graag aanmelden via info[at]vriendenvanabbe.nl. Dit kan tot en met woensdag 6 november. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom.
Omdat de eerste donderdag van de maand valt op 5 december slaan wij de salonbijeenkomst in december over!

31 oktober 2013 Vriendenreis naar Lille

Van donderdag 31 oktober 2013 tot en met vrijdag 1 november organiseren wij in samenwerking met Oad reizen speciaal voor de vrienden een tweedaagse reis naar Lens, Roubaix en Lille in Frankrijk.
We vertrekken vanuit Eindhoven (Parkeerterrein Tongelreep) donderdagochtend om 07.30u en komen rond 11.00u aan in Lens.
In lens werd eind vorig jaar een hypermoderne dependance van het Parijse Louvre geopend. Het gebouw is een ontwerp van de Japanners Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa. Zij ontwierpen een gemakkelijk toegankelijk complex, transparant  en in contact met de natuur. Het geheel bestaat uit vijf hoofdgebouwen: vier rechthoeken en een groot vierkant met licht golvende wanden waarvan de hoeken elkaar raken. De Japanse architecten hebben de vijf gebouwen geplaatst als boten op een rivier. We bezoeken  de tentoonstelling La Galerie du Temps - Un parcours inédit à travers l'histoirede temps. In een ‘ Tijd galerij’ van 120 meter met meer dan 2000m² oppervlakte worden ongeveer driehonderd kunstwerken gepresenteerd. De talrijke meesterwerken zijn afkomstig uit alle afdelingen van het Louvre. Op chronologische wijze vertellen deze kunstwerken over de geschiedenis van de imperia in het Midden Oosten, Egypte, het Griekse en Romeinse Rijk, de Islam en Europa.                                                                                                 
In de tentoonstelling Le temps à l'oeuvre. Réflexion sur laperception du temps, in het glazen paviljoen, wordt de thematiek uit de ‘Tijd galerij’ nader verdiept.  Door het bijeen brengen van andere kunstvoorwerpen en eigentijdse kunst wordt de bezoeker uitgenodigd om zich te verdiepen in de geschiedenis van de kunstwerken en beschavingen en wordt de relatie tussen de voorwerpen en het museum verduidelijkt.
Na afloop van het bezoek aan het Louvre en inchecken in het hotel bent u vrij en kunt u bij voorbeeld een wandeling door het centrum van Lille maken.                                                                                                
Op vrijdag bezoeken we ’s morgens Museum LaM -  Lille Métropole Museum voor Moderne kunst, Hedendaagse kunst en Art brut  in Villeneuve dÁscq op een half uurtje rijden van Lille met een indrukwekkende collectie kunst uit de 20e en 21e eeuw van o.a. Braque, Léger, Míro en Boltanski. Het museum heropende in 2010 na een grondige restauratie en uitbreiding. Naar ontwerp van Manuelle Gautrand werd een nieuwe vleugel aangebouwd en ook het beeldenpark werd onder handen genomen. De nieuwe vleugel met daarin een van de grootste Europese collecties Art Brut is indrukwekkend; het heeft de vorm van een hand met in de handpalm een over­zicht van twee- en driedimensionale kunst van klassiekers als Adolf Wölfli en Aloïse Corbaz.  In de uitwaaierende vingers de verschillende sferen binnen de Art Brut:  ‘spiritisten’ als Madge Gill; beeldhouwers en assembleurs als Michel Nedjar en Judith Scott; de met lijm en plakband vervaardigde geweren van André Robillard als ook werk van Willem van Genk naar kunst van Joseph Beuys en dat van meer hedendaagse kunstenaars. In de Engelse tuin rondom het museum, de beeldentuin, staan monumentale beelden van Picasso, Lipchitz en Calder.
’s Middags sluiten we onze reis af met een bezoek aan La Piscine Musée d'Art et d'Industrie in Roubaix, een van de mooiste musea in Frankrijk in een vroeger zwembad in art-Deco stijl met een prachtige collectie schilderijen en beeldhouwwerken uit de 19e en 20e eeuw gesitueerd rondom de voormalige badkuip. La Piscine is ook bovenal een textielmuseum: duizenden stalen, verzameld van over de hele wereld, stofjes van de oude Egyptenaren tot de Japanners van nu. De keramiekcollectie telt objecten van Picasso en Dufy, de designcollectie bevat stukken van de grootste ontwerpers.
Om vijf uur ’s middags reizen we terug naar Eindhoven, waar we verwachten om 20.30u aan te komen.
In de twee eerstgenoemde musea kunt u deelnemen aan bij voorkeur Nederlandse rondleidingen, in La Piscine maken we gebruik van een Nederlandse audiotour.
Kosten van deze reis zijn € 160.- p.p. op basis een tweepersoonskamer en € 209.- p.p. op basis van eenpersoons kamer, inclusief  een overnachting met ontbijt, vervoer per luxe touringcar, entrees, rondleidingen en audiotour. Niet inbegrepen zijn niet genoemde maaltijden, reisverzekering (€ 2,00 p.p.p.d.) en annuleringsverzekering (5,5 % van de totale reissom).
We overnachten in: 
Hotel Novotel Lille Centre Gares****
49 Rue de Tournai
59000  LILLE
FRANKRIJK
Hotel Novotel Lille Centre Gares ligt in het centrum van Lille op ca. 2 minuten van het treinstation Lille Flandres en het winkelcentrum Euralille. Op 5 minuten ligt het station Lille Europe en de binnenstad.
Het hotel is o.a. voorzien van een receptie, restaurant, bar, airco, terras en een fitnessruimte.
De modern ingerichte kamers beschikken o.a. over een volledig ingerichte badkamer, airco, draadloos internet, tv, telefoon, minibar, kluisje en koffie/theefaciliteiten.
Met het inschrijfformulier kunt u zich tot 4 september 2013 aanmelden. In verband met opties hotel verzoeken wij u zo snel mogelijk te reageren. Inschrijving gebeurt op volgorde van binnenkomst waarbij vrienden voorrang hebben.
De reis gaat door bij voldoende deelname, minimaal 20 personen. Voor niet vrienden geldt een meerprijs van Euro 30.-.
Op deze reis zijn de Algemene Reisvoorwaarden van de ANVR van kracht. Na uw aanmelding ontvangt u de bevestiging en rekening.
 
www.musee-lam.fr
www.roubaix-lapiscine.com
www.louvrelens.fr

15 oktober 2013 Bezoek Grafisch Atelier Daglicht

Op dinsdag 15 oktober organiseren wij voor de vrienden een bezoek aan de expositie The GREAT little Graphic Art Show in Grafisch Atelier Daglicht, Rondom 18 in Eindhoven.
Grafisch Atelier Daglicht bestaat al meer dan 25 jaar. Het is een werkplaats waar professionele kunstenaars hun grafisch werk kunnen verwezenlijken. Daglicht is gevestigd in het Meulensteen Art Center (MAC), op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven (ingang Insulindelaan t.o. Ijzeren man, 1e afslag links).
The GREAT little Graphic Art Show is een tentoonstelling in het kader van De Maand van de Grafiek en toont het grafisch werk van bijna 100 kunstenaars. Naast Daglicht hebben ook het kunst initiatief PIT (Tilburg) en het kunstenaars collectief PEK (Eindhoven) hun netwerk aangeboord en kunstenaars uitgenodigd. Het resultaat geeft een zeer gevarieerd beeld van alle denkbare grafische technieken & combinaties hiervan.
Na ontvangst en een praatje door de voorzitter van Atelier Daglicht Liesbeth Schreuder, wordt u rondgeleid door kunstenaars in de werkplaats en ziet u hen aan het werk. Daarna bezoekt u de expositie.
Aanvang: 14.00u. We verwachten dat het programma  ong. twee uur zal duren.
Aanmelden graag vóór 12 oktober via info[at]vriendenvanabbe.nl. Toegang en rondleiding zijn gratis voor vrienden. 
www.grafisch-atelier-daglicht.nl
www.maandvandegrafiek.nl
www.dutchdesignweek.nl
www.stichtingpek.nl
www.projectinitiativetilburg.com

3 oktober 2013 Vriendensalon

Donderdag 3 oktober is onze maandelijkse vriendensalon.
Wietse Coppes zal een lezing houden over het schilderij Composition en blanc et noir II met zwarte lijnen, uit de collectie van het Van Abbe Museum.
Wietse Coppes (Nijmegen, 1978) studeerde Kunstgeschiedenis & Archeologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij studeerde in 2004 af met een scriptie over de verschillende interpretaties van het neoplasticisme door Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Georges Vantongerloo en Marlow Moss.                   Sinds 2005 is hij verbonden aan het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) te Den Haag. Hij is daar als assistent-conservator verantwoordelijk voor de ontsluiting, het beheer en de acquisitie van archief en documentatiemateriaal betreffende Mondriaan en De Stijl. De afgelopen jaren is dit speerpunt in de collectie van het RKD sterk gegroeid. Zo zijn er enkele belangrijke aanwinsten geweest, waaronder het persoonlijke archief van Piet Mondriaan, dat in januari 2012 werd verworven van een Amerikaanse particulier.                                                                                                               

Coppes is mede verantwoordelijk voor de totstandkoming van de website www.mondriaan.nl. Dit gezamenlijke product van RKD en Gemeentemuseum Den Haag is bedoeld als digitaal kennisknooppunt voor iedereen die meer wil weten over Piet Mondriaan. Vanaf 2014 start het RKD met een digitale uitgave van de brieven van Mondriaan, in samenwerking met het Huygens ING. Wietse Coppes is als redacteur aan dit projectverbonden.                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Hij publiceerde over Mondriaan in onder meer de catalogi bij de tentoonstellingenMondrian (Musée Nationale d'Art Moderne; Centre Pompidou, 2010) en Alexander Calder. De grote ontdekking (Gemeentemuseum Den Haag, 2012).
19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum
19.15 uur: lezing door Wietse Coppes
20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt
21.00 uur: einde bijeenkomst
Als vriend heeft u gratis toegang. Graag aanmelden via info[at]vriendenvanabbe.nl. Dit kan tot en met woensdag 2 oktober. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom.

Donderdag 5 september Vriendensalon

Donderdag 5 september starten we weer met onze maandelijkse vriendensalon.
Docente/kunstenaar Florence Hussen zal spreken over ‘Kleur als inspiratiebron’.
Haar lezing is een reis aan de hand van kleurvoorbeelden vanuit haar Noord Afrikaanse ‘roots’ – de plek waar zij haar eerste levensjaren doorbracht – met werken van oud-docenten op de Gerrit Rietveld Academie en kunstwerken van enkele grote inspirators op kleurgebied in de beeldende kunst, architectuur en design.
Licht, vorm en materialisatie zijn de basiselementen voor kleur,  niet de natuurkundige kanten van kleur maar toepassingen van kleur in de beeldende kunst, worden besproken.
Hoe gebruiken kunstenaars en ontwerpers kleur en waarom? Waar kijken zij naar? Waardoor worden de emoties van de mens op een bepaalde manier aangesproken bij dat specifieke kleurgebruik in bijvoorbeeld een ruimte? Praten wij over pigmentkleuren of lichtkleuren of organische kleuren? Verzadigd of onverzadigd, puur of troebel?
Aan de hand van zeer persoonlijke voorbeelden, in de vorm van een ontdekkingstocht door een rijk 2- en 3-dimensionaal kleurenpallet, wordt getracht een antwoord te geven op al deze vragen.
19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum
19.15 uur: lezing door Florence Hussen
19.45 uur: debat en wat zoal ter sprake komt
21.00 uur: einde bijeenkomst
Als vriend heeft u gratis toegang. Graag aanmelden via info[at]vriendenvanabbe.nl. Dit kan tot en met woensdag 2 september. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom.

6 juni Vriendensalon

Tussen 28 mei en 7 juni is het Van Abbemuseum gesloten vanwege herinrichting van het museumgebouw.  Maar onze vriendensalon gaat donderdag 6 juni gewoon door! U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.
De in Eindhoven geboren kunstenaar/ fotograaf Willem Popelier zal spreken over  'Het vanzelfsprekende portret’,  het gebruik van portretten in ons dagelijks leven.
Overal om ons heen zijn portretten te zien: op reclameposters, op productverpakkingen, in tijdschriften en kranten. Met het huidige gebruik van internet en mobiele telefoons worden er bovendien meer foto’s dan ooit door mensen zelf gemaakt en op internet verspreid. Wat zegt dat over onze privacy, onze stiekeme blik op de ander, ons bewustzijn van beeld?
Willem Popelier (Eindhoven, 1982) is een kunstenaar die zich bezighoudt met visuele representaties van identiteit. Met een conceptuele aanpak richt hij zich op de vanzelfsprekende manieren waarop portretten in onze samenleving worden gebruikt. In 2008 studeerde Popelier af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst, Den Haag en in 2010 voltooide hij de Master Fotografie aan de AKV St. Joost Academie in Breda. 
Zijn werk is inmiddels in binnen- en buitenland geëxposeerd zoals in Rome, New York en Zuid-Korea en hij ontving  verschillende nationale en internationale prijzen en nominaties waaronder een bronzen medaille voor Die Schönste Bücher aus Aller Welt 2010 en een nominatie voor de Infinity Award 2012 van het International Centre of Photography in New York.
19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum
19.15 uur: ontmoeting met Willem Popelier
19.45 uur: debat en wat zoal ter sprake komt
21.00 uur: einde bijeenkomst
Als vriend heeft u gratis toegang. Graag aanmelden via info[at]vriendenvanabbe.nl. Dit kan tot en met woensdag 5 juni. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom.

9 juni Rondleidingen

Rondleidingen voor vrienden in het Van Abbemuseum door de presentaties ‘Black or White’ en ‘Encounters’ op zondag 7 juni.
Black or White biedt een overzicht van verschillende vormen van zogenaamde sequentiële kunst: van animatiefilms en video-installaties tot aan tekeningen, strips en video-installaties. Door deze in de tentoonstellingsruimte te tonen worden de politieke mogelijkheden benadrukt van een kunstvorm die een lange geschiedenis van kritisch commentaar op de samenleving kent. De werken in Black or White leggen de nadruk op verschillende actuele politieke en sociale omstandigheden, zoals bijvoorbeeld isolatie of uitsluiting op zowel individueel als collectief niveau.
In Encounters is een trilogie van filmische portretten door de Nederlandse kunstenaar en filmmaker Manon de Boer (1966, Kodaicanal, India) te zien( 'Sylvia Kristel – Paris', 2003, 'Resonating Surfaces', 2005 en 'Think About Wood, Think About Metal', 2011). Manon de Boer maakte de films in een tijdsbestek van tien jaar en vroeg drie vrouwen die haar fascineren naar de beslissende ervaringen voor hun werk en leven in de jaren zeventig. Daarnaast is er ruimte voor documentatiemateriaal als audio- en videofragmenten, recensies, partituren, posters en boeken.
De (Nederlandstalige) rondleidingen duren ieder 45 minuten en worden begeleid door de curatoren van de tentoonstelling. U kunt als vriend aan een of aan beide gratis deelnemen.  
Aanmelden kan tot  2 juni via bijgevoegde antwoordstrook of per e-mail (tot 7 juni) info[at]vriendenvanabbe.nl.

26 juni Algemene ledenvergadering

De algemene ledenvergadering van de Vrienden Van Abbemuseum zal gehouden worden op woensdag  26 juni om 19.30 uur in het Auditorium Van Abbemuseum. Vanaf 19.15 uur ontvangst in het museumcafé Karel1, ingang Stratumsedijk.
Na het formele gedeelte zal Charles Esche, directeur, spreken over het tentoonstellingsbeleid voor de komende jaren van het museum. 
Na afloop wordt u uitgenodigd voor een drankje. De avond zal eindigen om ongeveer 22.00 uur. Aanmelden kan tot 20 juni. Na uw aanmelding ontvangt u de vergaderstukken.

25 mei Excursie naar De Appel

Op zaterdag 25 mei organiseren wij een bezoek aan De Appel in Amsterdam.
De Appel is een internationaal georiënteerd hedendaags kunstinstituut in het centrum van Amsterdam. Sinds de opening in 1975 is het een toonaangevend platform voor presentatie en onderzoek van hedendaagse kunst. In de tentoonstelling  ‘Bourgeois Leftovers’ worden 32 Nederlandse schilderijen uit de verzameling van het Van Abbemuseum gecombineerd met bijdragen van hedendaagse kunstenaars.
De Van Abbe schilderijen zijn gemaakt tussen circa 1910 en 1939 en maken deel uit van de collectie die bij de oprichting in 1936 werd geschonken door Henri van Abbe. De selectie omvat stillevens, portretten en landschappen. 19 Hedendaagse kunstenaars zijn uitgenodigd nieuwe betekenissen en verhalen te produceren rond deze historische schilderijen. Op deze wijze worden de genreschilderijen niet alleen gepresenteerd als autonome objecten, maar vormen ze ook aanleiding om actuele vragen te stellen over artistieke, financiële en historische waarde, en de voorwaarden die overschot creëren. De hedendaagse bijdragen omvatten onder meer een collectie ‘verstoten’ portretten van Marlene Dumas, een anoniem werk in opdracht van Chris Evans, een cinematografisch lichtsysteem van de hand van Gabriel Lester en titelbordjes geschreven door fictie-auteur Lydia Davis. Kunstenaar Matthieu Laurette introduceert een systeem voor de aankoop van objecten voor huishoudelijk gebruik en Jota Castro lanceert een reeks voorstellen met betrekking tot de vernietiging van de getoonde schilderijen!
De Appel biedt de vrienden van het Van Abbemuseum een speciale ontvangst aan. De curatoren van de tentoonstelling  ‘Bourgeois Leftovers’ zullen een introductie op de tentoonstelling geven en ook zelf de rondleiding verzorgen.  De voertaal zal Engels zijn, maar twee medewerkers van De Appel zullen zo nodig in het Nederlands bijstaan.
Wij vertrekken per bus vanaf het parkeerterrein bij het Parktheater/Stadspaviljoen aan de Dr. Schaepmanlaan Eindhoven om 11.15u ’s morgens. We verwachten om ong. 18.00u in Eindhoven terug te zijn. De kosten voor deze excursie bedragen € 37.50 (inclusief busreis en lunch bij Moes in het souterrain van Appel arts centre). Entree en rondleiding worden aangeboden door De Appel.
Aanmelden voor deze reis kan tot 12 mei met  het aanmeldingsformulier of per e-mail(info[at]vriendenvanabbe.nl). Inschrijving gebeurt op volgorde van binnenkomst. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u een bevestiging en rekening of indien u per incasso betaalt, wordt het bedrag automatisch afgeschreven.

2 Mei Vriendensalon

Donderdag 2 mei zal weer een 'vriendensalon' avond zijn. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.
Anneke van Eeuwijk, kunsthistorica en manager kunstzaken bij DELA, zal een lezing verzorgen over de kunstcollectie die zij sinds 2009 opbouwt voor dit bijzondere bedrijf. DELA verzekeringen en uitvaartverzorging is een coöperatie, werkzaam in Nederland en België. De kunstwerken die gekocht worden voor de collectie worden direct geplaatst in de verschillende uitvaartcentra en crematoria van DELA. Hierdoor moeten de kunstwerken aan bijzondere eisen voldoen, die te maken hebben met de emoties van het publiek. De DELA collectie omvat zo’n 200 kunstobjecten. 
19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum
19.15 uur: lezing door Anneke van Eeuwijk
19.45 uur: debat en wat zoal ter sprake komt
21.00 uur: einde bijeenkomst 
Als vriend heeft u gratis toegang. Graag aanmelden via info[at]vriendenvanabbe.nl. Dit kan tot en met woensdag 1 mei. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom.

Vrijdag 5 april Excursie naar Singer Laren en Cobra Museum Amstelveen

Op vrijdag 5 april 2013 organiseren wij speciaal voor de vrienden een bezoek aan het Singer Museum Laren en het Cobra Museum in Amstelveen.
In Singer Laren is te zien ’COBRA TOT DUMAS. COLLECTIE DE HEUS - ZOMER’.
Voor het eerst wordt  de nauwelijks bekende topcollectie van Henk en Victoria De Heus-Zomer getoond.  Sinds 1989 verzamelt het echtpaar hedendaagse beeldende kunst van over de gehele wereld. Ruim honderd hoogtepunten uit hun verzameling Nederlandse naoorlogse kunst, een dwarsdoorsnede van hun omvangrijke collectie, worden getoond.  Schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie van o.a Ben Akkerman, Erik Andriesse, Karel Appel, Armando, Constant, René Daniëls, Jan Dibbets, Rineke Dijkstra, Desirée Dolron, Marlene Dumas, Ger van Elk, Edgar Fernhout, Guido Geelen, Daan van Golden, Herman Gordijn, Frank van Hemert, Hering a/Van Kalsbeek, Hans van Hoek, , Folkert de Jong, Rob van Koningsbruggen,  Atelier van Lieshout, Lucebert, Marc Mulders, Michael Raedecker,  Jan Schoonhoven, Toon Verhoef, Henk Visch, Carel Visser en Ronald Zuurmond.
’s Middags rijden we door naar Amstelveen. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst presenteert ‘SNAKE’ het grote museale overzicht van schilder-dichter-voordrachtskunstenaar Michael Tedja (1971 Rotterdam).  Getoond wordt een selectie uit zijn oeuvre dat in een periode van 10 jaar is ontstaan en meer dan 1500 tekeningen en schilderijen op papier en linnen bevat.  In de 350 voor Snake geselecteerde werken komen alle disciplines terug,  van kleine schetsen tot wandvullende installaties, in allerlei stijlen en met diverse materialen. Tedja’s energie is grenzeloos en zijn visie geslepen. Hij werkt geconcentreerd met materialen, kleuren en woorden. Snake geeft een overzicht van een schilder die alle beeldende middelen benut.
U kunt in beide musea deelnemen aan een rondleiding van een uur. Een gezamenlijke lunch wordt verzorgd in het restaurant van Singer Laren.
Wij vertrekken per bus vanaf het parkeerterrein bij het Parktheater/Stadspaviljoen aan de Dr. Schaepmanlaan Eindhoven om 9.30u ’s morgens. We verwachten om ong. 18.30u in Eindhoven terug te zijn. De kosten voor deze excursie bedragen € 65.00 inclusief busreis, entrees, rondleidingen en lunch. Voor museumkaarthouders € 55,-.
Tot 15 maart kunt u zich aanmelden per e-mail(info[at]vriendenvanabbe.nl). Inschrijving gebeurt op volgorde van binnenkomst. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u een bevestiging en rekening of indien u per incasso betaalt, wordt het bedrag automatisch afgeschreven.

4 april Vriendensalon

Donderdag 4 april zal weer een 'vriendensalon' avond zijn. 
Spannende ideeën, waanzinnige experimenten en buitengewone samenwerkingen – Dutch Design Week (DDW) is zoveel meer dan de eerste indruk doet vermoeden.
Aan de hand van de DDW post visual geeft Katja Lucas uitleg wat de Week betekent voor de internationale design community, maar ook voor de stad Eindhoven.
Katja Lucas is sinds 2003 programma manager van de DDW. Na haar studie aan de Design Academy Eindhoven was zij onder meer verantwoordelijk voor meerdere exposities in het Designhuis.  
19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum
19.15 uur: presentie van Katja Lucas
19.45 uur: debat en wat zoal ter sprake komt
21.00 uur: einde bijeenkomst
Als vriend heeft u gratis toegang. Graag aanmelden via info[at]vriendenvanabbe.nl. Dit kan tot en met vrijdag 29 maart. Introducés, die een  keer kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn na aanmelding welkom.

7 maart Vriendensalon

Donderdag 7 maart zal weer een 'vriendensalon' avond zijn. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.
Gastspreker is Bennie Mols,  die ons in de lezing ‘Wat beeldende kunst vertelt over ons brein’ vertelt over de gezichten van Picasso en de meeuwen van Tinbergen, over de orde van Malevich en de chaos van Pollock, over informatiecompressie en patroonherkenning, en over een hyper functionerende kunstmodule in de hersenen van een autistisch kind.
Het brein schept kunst. Kunnen we uit die kunst dan ook iets leren over ons brein? Bestaan er universele principes in de beeldende kunst die het gevolg zijn van hoe het brein waarneemt? Het lijkt er wel op. De Gestaltpsychologie heeft een aantal van zulke principes al in het begin van de 20e eeuw opgesteld. Pas sinds kort kunnen hersenwetenschappers deze principes ook met de modernste technieken in de hersenen onderzoeken.
Bennie Mols (1969) werkt als wetenschapsjournalist en auteur. Hij is gepromoveerd natuurkundige en afgestudeerd filosoof. Hij schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, KIJK, NWT Magazine, De Ingenieur en publiceerde populairwetenschappelijke boeken over natuurkunde, wiskunde, informatica en hersenonderzoek. Ook is hij vaste gast in het wetenschapscafé van het NTR-radioprogramma Hoe?Zo! Verder geeft hij lezingen over het menselijk brein en over kunstmatige intelligentie in computers en robots (http://benniemols.blogspot.com). 
19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum
19.15 uur: lezing van Bennie Mols
19.45 uur: debat en wat zoal ter sprake komt
21.00 uur: einde bijeenkomst
Graag aanmelden via info[at]vriendenvanabbe.nl. Dit kan tot en met woensdag 6 maart. Ook zij die graag kennis willen maken met het Van Abbemuseum en de Vriendenvereniging zijn welkom.

7 februari 2013 Vriendensalon

Donderdag 7 februari zal weer een 'vriendensalon' avond zijn. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.
De in Eindhoven geboren kunstenaar/ fotograaf Willem Popelier zal spreken over  'Het vanzelfsprekende portret’,  het gebruik van portretten in ons dagelijks leven.
Overal om ons heen zijn portretten te zien: op reclameposters, op productverpakkingen, in tijdschriften en kranten. Met het huidige gebruik van internet en mobiele telefoons worden er bovendien meer foto’s dan ooit door mensen zelf gemaakt en op internet verspreid. Wat zegt dat over onze privacy, onze stiekeme blik op de ander, ons bewustzijn van beeld?
Willem Popelier (Eindhoven, 1982) is een kunstenaar die zich bezighoudt met visuele representaties van identiteit. Met een conceptuele aanpak richt hij zich op de vanzelfsprekende manieren waarop portretten in onze samenleving worden gebruikt. In 2008 studeerde Popelier af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst, Den Haag en in 2010 voltooide hij de Master Fotografie aan de AKV St. Joost Academie in Breda. Zijn werk is inmiddels in binnen- en buitenland geëxposeerd zoals in Rome, New York en Zuid-Korea en hij ontving  verschillende nationale en internationale prijzen en nominaties waaronder een bronzen medaille voor Die Schönste Bücher aus Aller Welt 2010 en een nominatie voor de Infinity Award 2012 van het International Centre of Photography in New York.
19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum
19.15 uur: ontmoeting met Willem Popelier
19.45 uur: debat en wat zoal ter sprake komt
21.00 uur: einde bijeenkomst
Graag aanmelden via info[at]vriendenvanabbe.nl. Dit kan tot en met woensdag 6 februari. Ook zij die graag kennis willen maken met het Van Abbemuseum en de Vriendenvereniging zijn welkom.

10 & 17 JANUARI 2013 EXCURSIE STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM

Op 10 & 17 januari 2013 speciaal voor vrienden bezoek aan Stedelijk Museum Amsterdam.
Het is al een paar maanden geleden dat het Stedelijk na een lange verbouwingsperiode haar deuren opende.  Ondanks dat het nieuwe gebouw, de ‘badkuip’ overduidelijk een ander uiterlijk heeft dan het oude, past het bij de omvang van het gebouw uit 1895 en bestaat er een directe, naadloze overgang tussen de gebouwen op elke verdieping. Voor architect Mels Crouwel is het Stedelijk Museum van Willem Sandberg, de directeur die het Stedelijk Museum internationaal op de kaart zette, het uitgangspunt geweest voor het nieuwe gebouw. “Sandberg heeft het interieur ontdaan van alle decoratie en heeft de muren wit geverfd, waardoor hij een neutrale achtergrond voor de kunst creëerde. Ons plan voor de buitenkant is gebaseerd op de overgebleven architectuur uit de 19e eeuw, met als toevoeging 21-eeuwse technologie’’.
In het prachtig gerestaureerde historische gebouw is de permanente opstelling van de collectie te zien met topstukken van Edward Kienholz , Willem de Kooning, Wassily Kandinsky, Marc Chagall, Jackson Pollock, De Stijl en vele anderen.
In de nieuwe vleugel presenteert het Stedelijk vanaf 15 december 'Mike Kelley', een overzichtstentoonstelling van zijn werk vanaf de jaren ’70 tot het moment van zijn vroegtijdig overlijden begin 2012. De presentatie omvat schilderijen, beeldhouwwerken, objecten, werken op papier, video’s en performance en multimedia installaties en zal de gehele nieuwbouw van het Stedelijk in beslag nemen. Dit is het eerste allesomvattende retrospectief van Kelleys werk sinds 1993, die één van de dapperste, meest provocatieve kunstenaars van onze tijd was, en vormt het grootste overzicht van zijn werk tot op heden.
U kunt deelnemen aan een rondleiding van een uur(Mike Kelley en de verbouwing).
Een gezamenlijke lunch wordt verzorgd in het restaurant van het museum. Daarna heeft u nog ruimschoots gelegenheid om de vaste collectie te bezoeken.
Wij vertrekken per bus vanaf het parkeerterrein bij het Parktheater aan de Dr. Schaepmanlaan Eindhoven om 9.00u ’s morgens. We verwachten om ong. 18.00u in Eindhoven terug te zijn. De kosten voor deze excursie bedragen € 65.00 inclusief busreis, entree, lunch en rondleiding.
Voor museumkaarthouders € 50,-.
Tot 17 december kunt u zich aanmelden met  het aanmeldingsformulier of per e-mail(info[at]vriendenvanabbe.nl).  Inschrijving gebeurt op volgorde van binnenkomst. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u een bevestiging en rekening of indien u per incasso betaalt, wordt het bedrag automatisch afgeschreven.

3 januari 2013 Vriendensalon

Ook in het nieuwe jaar gaan we door met onze succesvolle salonavonden. Donderdag 3 januari  bent u weer van harte welkom. Louis Baltussen, hoofd Beheer & Behoud van het Van Abbemuseum, zal dan toelichten wat er zoal komt kijken bij het conserveren van de kunstwerken van het Van Abbemuseum. De volgende vragen komen aan de orde:
- Wat is dat, conserveren?
- Wat gebeurt er als een nieuw werk wordt aangekocht?
- Wat staat er te doen bij een bruikleenaanvraag?...
Het programma is als volgt: 
- 19.00u Inloop Bibliotheek Van Abbemuseum
- 19.15u Inleiding  door Louis Baltussen
- 19.45u Debat en wat zoal ter sprake komt.
- 21.00u Einde
Aanmelden kan via info@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 2 januari. Ook zij die graag kennis willen maken met het Van Abbemuseum en de Vriendenvereniging zijn van harte welkom.

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.
Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het tracking cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.

Homepage