activiteitenarchief-2014

 

4 december 2014 Vriendensalon

Donderdag 4 december is weer een vrienden salon avond. Onze gasten zijn dan Jan van Toorn en Els Kuipers. 

Als de in 1964 aangetreden directeur van het Van Abbemuseum, Jean Leering, op zoek is naar een vormgever die zijn beleid mede kan uitdragen, gaat hij te rade bij Willem Sandberg, die dan net een jaar afscheid heeft genomen van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Jan van Toorn wordt ten zeerste aanbevolen en dan groeit een bijzondere samenwerking tussen de nieuw aangetreden directeur en zijn vormgever waarbij het Van Abbe een heel eigen gezicht krijgt in affiches, catalogi etc.

Jan van Toorn werkte lange tijd, vanaf 1957, zelfstandig. Later o.m. ook als tentoonstellingsmaker, als docent aan de Gerrit Rietveld Academie en tussen 1991 en 1998 als directeur van de Jan van Eyck Academie in Maastricht.

Kunsthistorica Els Kuijpers, docente, publiciste, tentoonstellingsmaakster en biografe van o.m. Jan van Toorn zal zijn werk inleiden waarna zij en Jan van Toorn een  rondleiding verzorgen door  de tentoonstelling in het van Abbe ´Staging the message – the open work of Jan van Toorn´. Deze presentatie gaat in op de onorthodoxe denkwijze waarmee Van Toorn kritische noten plaatst bij het vak van grafisch vormgever. Zijn werk wordt gevoed door een sterke sociale bewogenheid, een behoefte om te delen, om in gesprek te gaan met mensen. Het zijn dialogen over het publieke belang van kritisch onderzoek naar visuele media. Wat zie je? Waarom zie je dat zo? Is het manipulatie of werkelijkheid?

Het programma is als volgt: 

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing door Els Kuipers/rondleiding tentoonstelling Jan van Toorn

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan via info@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 3 december. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

10 november 2014 Bezoek Glow

Van 8 tot en met 15 november 2014 staat Eindhoven weer volop in het teken van lichtkunstfestival GLOW. Thema van de negende editie is ‘Stad in beweging’. Zo’n vijftig kunstenaars bieden met lichtinstallaties, -sculpturen, -projecties en performances de toeschouwers een verrassend nieuwe kijk op de stad.

Van kunstenaar Ivo Schoofs is een grote kinetische lichtsculptuur te zien. Het betreft Large Pendulum Wave.  De installatie laat zien dat mathematische en fysische principes zeer poëtische beelden kunnen genereren. Het werk is tot stand gekomen dank zij  samenwerking met Stichting Dark Matter, de Gemeente Eindhoven en verschillende sponsoren, waaronder Philips. De installatie gaat na Glow op tournee langs verschillende kunst- en muziekfestivals in binnen- en buitenland.

Als vriend wordt u maandagavond 10 november om 19.00 uuitgenodigd op de Glow locatie no 12 aan de Fuutlaan(voormalig terrein Van Gend & Loos) te bezoeken. Ivo Schoofs zal uitleg geven over de werking, het tot stand komen en presentatie van de lichtsculptuur Large Pendulum Wave(duur ong. 45 min).

Aanmelden graag vóór 1 november:info@vriendenvanabbe.nl

Wegens de verwachte drukte adviseren wij u met het openbaar vervoer te komen. Meerdere straten in de binnenstad zijn tijdens GLOW vanaf 18.30u afgesloten. Parkeermogelijkheden: P&R Fuutlaan en Parkeergarages binnenstad.

6 november 2014 Vriendensalon

Gast: Loe Feijs.

'Over elegante algoritmes en Mondriaan'

Voor professor Loe Feijs hebben kunst en techniek meer met elkaar gemeen dan algemeen gedacht wordt. Hij won de uitdagende wedstrijd  'Elegante Algoritmen'. Met dit door hem ontwikkelde algoritme kan hij prachtige digitale varianten maken van de Victory Boogie Woogie. Zijn ontwerp werd in het Gemeentemuseum in Den Haag getoond, naast de echte Victory Boogie Woogie van Mondriaan.

Loe Feijs heeft een fascinatie voor De Stijl, de kunststroming waarin Mondriaan zo'n belangrijke rol speelde. Maar vooral de relatie tussen abstractie en informatica houdt hem bezig. Na zijn studie elektrotechniek en zijn werkzaamheid bij Philips, keerde hij terug naar de TU/e Eindhoven, waar hij hoogleraar Designed Intelligence werd. Al tijdens zijn werk bij Philips programmeerde hij in zijn  vrije tijd abstracte kunstwerken. Later, in de jaren negentig, richtte hij zich op het fenomeen Mondriaan. Hij zegt: 'Als je een abstract kunstwerk in computercode kunt vatten, dan heb je iets geleerd over de essentie van het kunstwerk. Je zou de code kunnen zien als het DNA van het schilderij.”( ...) 'Je kunt een schilderij natuurlijk opdelen in pixels en opslaan als een bitmap van een paar megabyte, maar het kan ook met een handvol bits, die je vertellen waar een lijn loopt en waar een vlak ligt met een bepaalde kleur. De kunst is om met zo weinig mogelijk code toch het volledige schilderij te beschrijven. En dan niet een exacte replica van de Victory Boogie Woogie (...), maar een eigen compositie die qua eigenschappen zoveel mogelijk lijkt op die Mondriaan.'

Wij zijn blij u te kunnen uitnodigen voor deze bijzondere Salon, vooral omdat professor Loe Feijs een heel nieuwe ingang laat zien van het kijken en waarderen van kunst.

Het programma is als volgt: 

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing door Loe Feijs

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan viainfo@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 5 november. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

10 oktober 2014 Excursie M UHKA

Op vrijdag 10 oktober bezoeken wij met de vrienden de tentoonstelling ‘Panamarenko Universum’ in het M HKA in Antwerpen.

De tentoonstelling ‘Panamarenko Universum’ brengt een fascinerend overzicht samen van de belangrijkste  werken van de Antwerpse kunstenaar Panamarenko. Naast deze topwerken is er ook aandacht voor zijn handelen in de breedste zin, met zijn happeningtijd – van de bezetting van het Conscienceplein tot zijn gedurfde poging om met een zeppelin naar Sonsbeek in Nederland te vliegen - , zijn natuurwetenschappelijke inzichten en zijn artistieke statements. Voor het eerst wordt ook dieper ingezoomd op de inspiratiebronnen van de kunstenaar.

Het pseudoniem ‘Panamarenko’ verwijst onder meer naar Pan American Airlines en is gebaseerd op zijn archetypische jongensdroom: te kunnen vliegen. Panamarenko werkt sinds 1967 aan fantasievolle luchtvaartuigen en andere machines geïnspireerd op insecten, vogels en oude vliegtuigen, naast toestellen om de aarde, het water en sinds enkele jaren ook de ruimte mee te verkennen. Zijn werk is het resultaat van verbeeldingskracht en ligt tussen droom en werkelijkheid. Hij noemt zichzelf nooit ‘kunstenaar’. Hij wil zijn publiek anders doen kijken, door zijn ogen, naar de wereld die ons omringt. Zijn toestellen kunnen in principe functioneren, hoewel dat voor Panamarenko geen essentie is. Functioneren van kunst betekent voor Panamarenko ‘impact’ hebben op de toeschouwer.

U kunt deelnemen aan een rondleiding van anderhalf uur.

Een gezamenlijke lunch wordt verzorgd in het restaurant van het museum. Daarna heeft u nog ruimschoots gelegenheid om zelf de presentatie te bezoeken.

Wij vertrekken per bus (Munckhoftours)  vanaf het parkeerterrein bij zwembad De Tongelreep Eindhoven om 9.30u  ’s morgens. We verwachten om ong. 18.00u in Eindhoven terug te zijn. De kosten voor deze excursie bedragen € 55,00 inclusief busreis, entree(aangeboden door M HKA), lunch en rondleiding.

Tot 22 september kunt u zich aanmelden per e-mail(info@vriendenvanabbe.nl).  Inschrijving gebeurt op volgorde van binnenkomst. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u een bevestiging en rekening of indien u per incasso betaalt, wordt het bedrag automatisch afgeschreven.

2 oktober 2014 Vriendensalon

Gast: beeldend kunstenaar René Korten (1957, Horn). 

'Schilderen in een turbulente tijd'

René Korten zal inzicht geven in zijn ontwikkeling als schilder en vertellen over de vorm en inhoud van zijn werk. Ook zal hij een aantal werken uit de collectie van het Van Abbemuseum belichten en verbindingen leggen met tentoonstellingen in het museum die indruk op hem hebben gemaakt en van invloed zijn geweest.

'De twee kanten die hij in zijn schilderijen wil samenbrengen - het formele en organische, het geconstrueerde en spontane, de vorm en de kleur, het concrete en het associatieve - kunnen worden teruggevoerd tot de polariteit cultuur - natuur. We hanteren ze vaak als tegenpolen, maar is er wel een scherpe scheidslijn tussen beide te trekken en is het punt waar ze elkaar raken en doordringen niet veel interessanter? Korten is gefascineerd door dat diffuse gebied.'

Hanneke de Man in boek 'René Korten - Diver's Eye'

Korten woont en werkt in Tilburg. Hij heeft vele exposities gehad in galeries en kunstinitiatieven in binnen- en buitenland, vrij recent had hij een solotentoonstelling in Museum De Pont in Tilburg en hij exposeerde ook in musea als Museum van Bommel van Dam in Venlo, Stedelijk Museum Aalst (BE), IKOB Museum für Zeitgenössische Kunst in Eupen (BE) en National Gallery Annex in Kaapstad (ZA). Hij is mede-initiatiefnemer van een aantal kunstinitiatieven en is als docent verbonden aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg.

www.renekorten.nl

Het programma is als volgt: 

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing door René Korten

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan viainfo@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 1 oktober. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

4 september 2014 Vriendensalon

Gast: Rob Schoonen
Rob Schoonen is coördinator van de kunst en cultuurredactie van het Eindhovens Dagblad. Omdat wij het belangrijk vinden dat ook wij in onze keuze van gasten laten zien dat discussie en kritiek van belang zijn voor het museumbeleid, is Rob Schoonen als kunstcriticus een goede keuze. Hij zal in zijn bijdrage onder andere aandacht schenken aan veel onderwerpen die met kunstkritiek te maken hebben, zoals de waarde van de kunstkritiek anno 2014, met speciale aandacht voor de regionale kunstkritiek. Kunstverslaggeving versus kunstkritiek,  maar ook,  is een publicatie in de media een aankondiging of - toch maar - verslaggeving? En wat interesseert de lezer, is hij belangstellend of toch maar niet? Of is iedereen tegenwoordig zelf deskundig genoeg? Hij krijgt zijn kennis via een blog, of is de i-pad een oplossing voor alles. Het belooft een boeiende avond te worden. Niet alleen vanwege het onderwerp, maar ook vanwege de discussie die kan ontstaan.

Het programma is als volgt: 

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: voordracht Rob Schoonen

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan viainfo@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 3 september. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

5 juli Preview Positions

Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling ‘Positions’ op 5 juli wordt u om 14.00u uitgenodigd voor een preview. Speciaal voor de vrienden zal curator Nick Aikens een rondleiding verzorgen door de presentatie (Engelstalig). En een van de deelnemende kunstenaars, Charles van Otterdijk, zal uitleg geven over zijn werk (Nederlands). Duur: ca. een uur.
Ook aanwezig die dag is kunstenaar John Körmeling. Ter gelegenheid van het Twintigjarig bestaan van de vrienden vroeg het Van Abbemuseum hem een speldje te ontwerpen. Vanaf heden ligt dit voor u klaar bij de kassa van het museum en kunt u dit wanneer het museum open is,  afhalen.  Een goede reden om weer eens het Van Abbemuseum te bezoeken! Op zaterdag 5 juli is John Körmeling van 15.00u tot 16.00u in het museum om het speldje te signeren. 
Voor de preview graag vóór 1 juli aanmelden per e-mail (info[at]vriendenvanabbe.nl). Deelname is gratis. Aanvang 5 juli 14.00u in de centrale hal van het Van Abbemuseum. U ontvangt geen bevestiging.
 
Positions
Vijf projecten in dialoog
de stem van de kunstenaar
Met Positions introduceert het Van Abbemuseum een nieuwe  tentoonstellingsvorm. Projecten van opkomende binnen- en buitenlandse kunstenaars gaan met elkaar in dialoog in de tien zalen van de oudbouw van het museum. Iedere kunstenaar presenteert een aantal werken. Enkele daarvan zijn speciaal voor Positions gemaakt, andere komen voort uit samenwerking met organisaties en instellingen over de hele wereld. 
Samengebracht dragen de vijf presentaties bij aan een dialoog over de manier waarop we in de wereld van vandaag onze positie bepalen en vaak laten ze de achterliggende intenties en ideeën zien. De installaties, films en architecturale ingrepen in de tentoonstelling zijn ontstaan in uiteenlopende geografische en politieke contexten. Uiteindelijk nodigt Positions ons uit om na te denken over de wijze waarop macht – individueel of collectief – in de wereld wordt genomen of verleend.

céline condorelli

20 juni Bezoek Cacaofabriek

Vrijdag 20 juni bezoeken wij de Cacaofabriek Helmond. Exclusief voor de vrienden van het Van Abbemuseum zet de Cacaofabriek haar deuren open.  
Het programma is als volgt:
16.00u  ontvangst met koffie/thee - welkom en uitleg over het Kunstinitiatief en een filmpje over de geschiedenis van het gebouw
16.30u rondleiding door het gebouw met accent op architectuur door projectleider/architect van cepezed architecten
17.00u  terug in het Kunstinitiatief - uitleg over het werk van Charles Vreuls en Hilde Elbers – DansBrabant.
17.10u beschouwing van Helmie Brugman bij haar werk
17.30u einde rondleiding
Deelname aan dit bezoek is voor vrienden gratis en wordt u aangeboden door de Cacaofabriek. Aanmelden kan per e-mail tot 13 juni (info[at]vriendenvanabbe.nl). Ontvangst in de entree Cacaofabriek om 16.00u. 
U ontvangt geen bevestiging.
Voor een routebeschrijving Cacaokade 5, Helmond zie www.kunstinitiatiefdecacaofabriek.nl. Er is ruim (gratis) parkeergelegenheid.
Over de kunstenaars:
De tekeningen van Charles Vreuls (Schaesberg, 1953) hebben betrekking op het verhaal ‘Bartleby, de schrijver’ van Herman Melville (1853). De doorlopende schriftuur verwijst naar de mechaniek van de kopieerbezigheid.
De ‘Cross-over’-zaal wordt gebruikt door choreografe en danseres Hilde Elbers (Venray, 1979). Zij zet de ruimte in als repetitielokaal en maakt onder de noemer ‘Still keeping it up’ een start met de voorbereidingen voor haar volgende voorstelling. Ze leest, ze kijkt, ze beweegt, ze filmt, nodigt een muzikant uit of haar collega-choreografe Lea Martini met wie ze intensief samenwerkt.
Helmie Brugman (Venlo, 1957) toont haar keramische installatie ‘The Terracotta Davids’. Een leger lagere schooljongetjes, net iets kleiner dan ware grootte, ieder afzonderlijk staand op een eenvoudige palletachtige houten sokkel. Een opstelling als bij een opgraving.

charles vreuls

13 juni Rondleiding Hito Steyerl

Vrijdag 13 juni om 15.00u kunt u deelnemen aan een rondleiding speciaal voor vrienden door het eerste grote museale retrospectief van de kunstenaar, schrijver en filmmaker Hito Steyerl (1966, München) in het Van Abbemuseum. Daniel Neugebauer, Hoofd Marketing, Bemiddeling en Fondsenwerving VAM, zal de rondleiding verzorgen. Steyerl presenteert dertien werken die ze de afgelopen jaren maakte, inclusief drie nieuwe videowerken; Liquidity Inc. (2014), Shunga (2014) en Surveillance: Disappearance (2013). 
Steyerl wordt gezien als een van de spannendste artistieke persoonlijkheden van vandaag. Ze speculeert over de invloed van het internet en de digitalisering op de structuur van ons dagelijks leven. Ze geeft een scherpzinnige en vaak humoristische analyse van de duizelingwekkende snelheid waarmee beelden en informatie steeds maar weer worden aangepast en verspreid, waarbij het tempo tot in het oneindige wordt opgevoerd of tot het crasht en uit elkaar valt. 
 
In haar videowerken en installaties zet Steyerl de methoden en middelen die in de gedigitaliseerde wereld worden gebruikt naar haar eigen hand. Als filmmaker is Steyerl zich erg bewust van steeds lastigere status van de documentaire als genre in ons huidige digitale tijdperk, niet helemaal passend tussen bioscoop en televisie aan de ene kant en een kunstruimte, museum of galerie aan de andere kant.
Aanmelden kan tot 10 juni per e-mail (info@vriendenvanabbe.nl). Deelname is gratis. Start rondleiding 13 juni 15.00u in de centrale hal van het Van Abbemuseum. Duur ca een uur. U ontvangt geen bevestiging.

hito steyerl

11 juni Algemene ledenvergadering

De Algemene ledenvergadering zal gehouden worden op woensdag 11 juni om 19.30 uur in het Auditorium Van Abbemuseum. Alle vrienden zijn hiervoor uitgenodigd. Vanaf 19.15 uur ontvangst in het museum (hoofdentree, Bilderdijklaan).
Na afloop wordt u uitgenodigd voor een drankje. De avond zal eindigen om ongeveer 21.30 uur.
Aanmelden kan tot 26 mei. Na uw aanmelding ontvangt u de vergaderstukken.

23 mei Excursie naar Amsterdam

Op vrijdag 23 mei brengen we een bezoek aan het Stedelijk Museum en Het Van Gogh Museum in Amsterdam.
In het Stedelijk bezoeken we de tentoonstelling ‘jeff wall: tableaux pictures photographs 1996-2013’. De Canadese fotograaf Jeff Wall (Vancouver, 1946) wordt gezien als een van de meest toonaangevende kunstenaars van deze tijd. De tentoonstelling concentreert zich op Walls werk vanaf 1996, met zowel recent kleurenwerk als zwart-wit foto’s. Te zien is een selectie van bijna 40 werken van Wall uit de periode 1996-2013, waaronder het nieuwe, nooit eerder getoonde tweeluik Summer Afternoons (2013). Het is de eerste grote fotografietentoonstelling in het Stedelijk Museum sinds de heropening. Sinds de jaren ‘80 wordt Jeff Wall geprezen om zijn werk in de vorm van monumentale lichtbakken: ingelijste kleurendia’s die van achteren worden aangelicht door tl-buizen. Hij was een van de eerste kunstenaars die fotografie op een dergelijke grote schaal maakten. De lichtbak is een beelddrager die afkomstig is uit de reclame. Wall gebruikt dit medium als het podium voor zijn figuratieve voorstellingen, straatscènes en interieurs, landschappen en stadsgezichten. U kunt deelnemen aan een rondleiding van een uur en heeft gelegenheid ook de overige presentaties (o.a. Marcel Wanders) te bezoeken.
Na een gezamenlijke lunch zijn we te gast in het Van Gogh Museum. Edwin Becker, hoofd tentoonstellingen VGM, zal een lezing verzorgen in het auditorium over de verbouwing, toekomstplannen van het Van Gogh Museum en de tentoonstelling ‘Félix Vallotton: Het vuur onder het ijs’, waarna we met hem deze presentatie bezoeken.
De Frans-Zwitserse kunstenaar Félix Vallotton (1865-1925) behoorde in de jaren ’90 van de 19de eeuw tot de kunstenaarsgroep Les Nabis (‘de profeten’). Deze kring van jonge avant-garde kunstenaars sloeg een nieuwe weg in naar een sterk decoratieve kunst, beïnvloed door het werk van Gauguin en Japanse prenten. 
Wij vertrekken per bus vanaf het parkeerterrein bij zwembad De Tongelreep Eindhoven om 8.30u  ’s morgens. We verwachten om ong. 19.00u in Eindhoven terug te zijn. De kosten voor deze excursie bedragen € 80.00 inclusief busreis, entrees, lunch, lezing  en rondleiding. Voor museumkaarthouders € 50,-.
Tot 12 mei kunt u zich aanmelden met  het aanmeldingsformulier of per e-mail (info@vriendenvanabbe.nl). Inschrijving gebeurt op volgorde van binnenkomst. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u een bevestiging en rekening of indien u per incasso betaalt, wordt het bedrag automatisch afgeschreven.

1 mei 2014 Vriendensalon

‘'t Moet ergens over gáán’ – Jean Leering en de kunst
Hink-stap-sprong door leven en werk van oud-Van Abbe-directeur Jean Leering (1934-2005)
"Museumbezoek is een vorm van preventieve geestelijke gezondheidszorg" en "Door het zien van kunst kan mijn opvatting over de Vietnamoorlog gewijzigd worden," zijn kenmerkende uitspraken van ir. Jean Leering, Van Abbe-directeur tussen 1964 en 1973. In 2015 is het tien jaar geleden dat de gedreven museumman en denker over kunst, mens & maatschappij overleed. Kunsthistoricus en publicist Paul Kempers dook in de archieven en vertelt over zijn onderzoek voor een monografie over Jean Leering en de kunst. Hink-stap-sprong door een leven: van Eindhoven naar de Documenta in Kassel, van het Tropenmuseum in Amsterdam naar het hoogleraarschap aan de TU Eindhoven. Over polariteit als levensprincipe, de last van onwrikbare idealen en de voordelen van een onverwoestbaar goed humeur. Met een toefje anekdotiek. En een stukje Joseph Beuys. 
Het programma is als volgt: 
19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum
19.15 uur: lezing door Paul Kempers
20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt
21.00 uur: einde bijeenkomst
 
Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan viainfo@vriendenvanabbe.nl tot en met woensdag 30 april. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden.

3 april 2014 Vriendensalon

De Nijmeegse verzamelaars Albert Lemmens en Serge Stommels hebben een collectie van ruim 13.500 titels geschonken aan de bibliotheek van het Van Abbemuseum. De collectie van Lemmens en Stommels – de LS collectie – bestrijkt de geschiedenis van de Russische kunst binnen en buiten Rusland en de Sovjet-Unie en bestaat uit onder meer kunstenaarsboeken, kinderboeken, grafiek en tijdschriften. Een deel ervan bestaat uit boeken en tijdschriften die vormgegeven en/of geïllustreerd werden door de kunstenaars El Lissitzky (1890 – 1941) en Ilja Kabakov (1933). 
In de voordracht ‘Sovjet kinderboeken in 1929’ worden drie belangrijke rondreizende tentoonstellingen van vroege sovjet kinderboeken in het Westen besproken.
Tijdens deze tentoonstellingen in Nederland, Frankrijk en Zwitserland kon het publiek de kinderboekjes ook kopen. In Nederland werd de tentoonstelling voor het Stedelijk Museum van Amsterdam georganiseerd door de Vereeniging Nederland-Nieuw Rusland. Onlangs werd geprobeerd de Franse tentoonstelling na te maken maar door het ontbreken van titels en/of auteurs en kunstenaars was dat niet mogelijk. De Amsterdamse catalogus heeft echter wel een lijst van titels met kunstenaars/auteurs en zo was het mogelijk een indruk te krijgen van het soort kinderboeken dat tentoon werd gesteld. Bij bestudering bleek dat er vooral veel prentenboeken te zien waren en ook boekjes voor jonge kinderen die over  techniek en vooruitgang gingen. In de kritieken van die dagen werden de kinderboekjes als bijzonder mooi en innovatief beschreven. Het enthousiasme in Nederland voor deze boekjes was zo groot dat er een achttal werden vertaald en uitgegeven om tegemoet te komen aan de wens van het publiek om deze bijzondere boekjes ook in de eigen taal te kunnen lezen. Deze boekjes en ook andere uit deze tentoonstelling in Amsterdam in 1929 worden in deze voordracht getoond.
Het programma is als volgt: 
19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum
19.15 uur: voordracht door Albert Lemmens en Serge Stommels
20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt
21.00 uur: einde bijeenkomst
 
Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan via info@vriendenvanabbe.nl tot en met woensdag 2 april. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden.

e.a. permjak, de verdwenen draden, omslag, 1976. ontwerp ilja kabakov. ls collectie, nijmegen

6 februari Vriendensalon

Donderdag 6 februari 2014 zal weer een 'vriendensalon' avond zijn. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.
De avond zal helemaal in het teken staan van de presentatie Er was eens... de collectie nu, die de komende vijf jaar in het Van Abbemuseum te zien is. Op 2 november 2013 opende het Van Abbemuseum met deze collectiepresentatie, die een volledig nieuwe benadering toont van de verzameling die vanaf 1936 gestaag werd opgebouwd. In de presentatie worden kunstwerken, documentatie en archiefmateriaal samengebracht rondom specifieke thema’s die de kunstwerken verbinden met de maatschappelijke context waarin ze werden gemaakt en getoond. Bij de selectie van de werken heeft het museum gekeken naar specifieke publieke momenten. Dat kunnen omstandigheden zijn waarin het kunstwerk werd gemaakt, maar ook tentoonstellingen waarin het kunstwerk voor het eerst werd getoond. Dat zijn immers de momenten waarop over een kunstwerk wordt gesproken en er betekenis aan wordt gegeven.
Mede-conservator van de tentoonstelling Diana Franssen, zal een inleiding verzorgen waarbij ze ingaat op de verhalen, overwegingen en oplossingen die werden gevonden tijdens de voorbereiding en opbouw van Er was eens... en u meenemen naar de tentoonstelling.
Let op: de aanvangstijd is vervroegd naar 18.45u.
Het programma is als volgt:
- 18.45u Inloop Bibliotheek Van Abbemuseum
- 19.00u Inleiding Er was eens... door conservator Diana Franssen
- 19.20u – 20.20u Gelegenheid om met Diana Franssen de tentoonstelling te bezoeken
- 20.20u Debat en wat zoal ter sprake komt.
- 21.00u Einde

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan tot en met woensdag 5 februari via info@vriendenvanabbe.nl. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding de naam vermelden.

31 januari en 1 februari vriendenreis naar Lille

2 januari Vriendensalon

Donderdag 2 januari 2014 zal weer een 'vriendensalon' avond zijn. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd. Edwin Becker, al eerder gastspreker bij de algemene ledenvergadering van 2012 zal spreken over Het naturalisme in beeldende kunst , film en fotografie. Deze eerste donderdag van het nieuwe jaar verwelkomen wij u graag met een glaasje bubbels.
Eind negentiende eeuw ontpopte het naturalisme zich tot een razend populaire kunststroming. De zo realistisch mogelijke weergave van het echte leven sprak een breed publiek aan, met afbeeldingen van de barre levensomstandigheden van het gewone volk. Naturalistische kunst hing dan ook op plekken waar iedereen toegang toe had, terwijl daarvoor kunst alleen voor de elite toegankelijk was. Deze stroming is van grote invloed geweest op met name cinema en fotografie maar is onder het hedendaagse kunstpubliek relatief onbekend gebleven. En dat terwijl het naturalisme met haar multidisciplinaire karakter en betoonde engagement onverminderd actueel te noemen valt en nog altijd invloed heeft, zoals blijkt uit de politieke films van bijvoorbeeld Yael Bartana, Artur Zmijevski of Deimantas Narkevicius.
Edwin Becker is hoofdconservator tentoonstellingen van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Zijn specialisme is de kunst van eind negentiende eeuw. Hij organiseerde talrijke spraakmakende tentoonstellingen in het Van Gogh Museum, zoals onder andere Wenen / Praag en Barcelona 1900, Alma Tadema, Picasso in Parijs, Gauguin, Schiele, en verschillende thema's rondom Van Gogh en tijdgenoten. Daarnaast publiceert hij ook over uiteenlopende onderwerpen en verschillende kunstdisciplines van de negentiende eeuw: vooral Jugendstil / Art Nouveau en het symbolisme hebben zijn bijzondere belangstelling. Over het naturalisme maakte hij in 2010 een innovatieve tentoonstelling: Illusie en werkelijkheid, naturalistische schilderijen, foto's, theater en film, in de periode 1875 tot 1918. Vanavond laat hij de relatie zien die er is tussen de voorgaande periode en het huidige museumbeleid van het Van Abbemuseum.
19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum
19.15 uur: Nieuwjaars ontvangst
19.45 uur: lezing door Edwin Becker
20.30 uur: debat en wat zoal ter sprake komt
21.00 uur: einde bijeenkomst
Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan via info@vriendenvanabbe.nl in verband met de feestdagen tot en met maandag 23 december. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden.

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.
Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het tracking cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.

Homepage