activiteitenarchief-2015

3 december Vriendensalon

Op donderdag  3 december is er weer een vrienden salon avond.  Onze gast is dan Jeroen Willemsen. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd. 

‘Van Abbe Verlicht: de Licht-Raum Modulator van László Moholy-Nagy’

Tussen 1922 en 1930 maakte de Hongaarse kunstenaar László Moholy-Nagy (1895-1946) een bewegend kunstwerk van metaal, kunststof en hout. Hij noemde het werk “Licht-Raum Modulator”, omdat het voortdurend in beweging is en daardoor een fascinerend spel van licht en schaduwen op de muren van het museum projecteert. De museumruimte lijkt daardoor constant in beweging te zijn. Het originele kunstwerk bevindt zich in de collectie van een Amerikaans museum, maar het Van Abbemuseum kocht in 1971 een replica van het werk aan. Dat lijkt nogal merkwaardig, want waarom zou een museum replica’s van kunstwerken aankopen? Blijkbaar vond Jean Leering, die in 1971 directeur van het Van Abbemuseum was, de Licht-Raum Modulator zó belangrijk, dat hij het verwerven van een niet-origineel kunstwerk acceptabel achtte.                                                                               

Jeroen Willemsen zal toelichten dat de Licht-Raum Modulatorhet verhaal vertelt van een bepaalde visie op de relatie tussen beeldende kunst en publiek. Zoals zal blijken, had ook de directeur van het Van Abbemuseum een duidelijk idee over de functie van het museum in de Eindhovense samenleving. Omdat zijn museumideaal nauw aansloot op de idealen van de kunstenaar, vervult het kunstwerk een sleutelpositie in de museumcollectie die Jean Leering opbouwde. Leering presenteerde het resultaat van Moholy-Nagy’s fascinatie voor licht en beweging als een voorloper van eigentijdse kunststromingen.

Jeroen Willemsen  werkt als hydroloog bij een waterschap in Rotterdam. Naast zijn werk volgt hij de Masteropleiding Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit. Jeroen richt zijn aandacht vooral op de vakgebieden Kunstgeschiedenis en Cultuurgeschiedenis: hij bestudeerde onder andere de koloniale doctrine van de Belgische koning Leopold II en onderzocht de vormentaal die Samuel de Clercq, architect van het Rotterdamse tuindorp Heijplaat, gebruikte om de identiteit van religieuze groeperingen uit te drukken in de architectuur van hun kerkgebouwen.

Wij nodigen u graag uit voor deze salonavond.

Het programma is als volgt:  

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing 

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst 

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan viainfo@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 2 december. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

 

 

28 november Preview Positions II

Zaterdag 28 november vindt de opening plaats vanPositions #2, persoonlijke kijk op "de geschiedenis".

In 2014 is het Van Abbemuseum begonnen met de meerjarige tentoonstellingsreeks Positions, waarbij de stem van de kunstenaar centraal staat, een jaarlijks ontmoetingspunt voor verschillende artistieke en intellectuele statements.

In Positions #2 is een verzameling nieuwe en oudere kunstwerken te zien gemaakt door kunstenaars uit verschillende delen van de wereld. De idee van verschillende geschiedenissen staat centraal. Geschiedenis, die wordt verteld vanuit verschillende locaties, verschillende tijden en in verschillende vormen. Deze persoonlijke kijk is terug te vinden in de werken waarbij gebruik wordt gemaakt van allerhande media: schilderijen, tekeningen, installaties, performances en video's.

Anna Boghiguian (woont en werkt in Cairo, Egypte en overal ter wereld) is opgeleid in de beeldende kunst, muziek, economie en politicologie. Haar nomadische levensstijl en de vele reizen die ze maakt kunnen als onderdeel van haar werk worden beschouwd. Zij krijgt haar inspiratie vaak van de plaats waar ze tijdelijk werkt en vertaalt dit op een unieke en persoonlijke manier in dagboekachtige schilderijen en tekeningen. De beelden die zij maakt kunnen gezien worden als snapshots of als thematisch gebundelde beschrijvingen van de staat van onze wereld. 

In zijn videowerken gebruikt Chia-Wei Hsu (woont en werkt in Taipei, Taiwan) hedendaagse vormen uit de oude traditie van storytelling om het heden en het verleden met elkaar te verbinden. In de tentoonstelling zijn twee video's te zien samen met enkele installaties.

Nástio Mosquito (woont en werkt in België) heeft zijn wortels in omroepindustrie, waar hij werkte als regisseur en cameraman. Hij gebruikt performance, poëzie, film, fotografie, muziek en het gesproken woord om de tegenstellingen in onze realiteit te onderzoeken. Hij wordt gezien als een van de meest belangrijke hedendaagse kunstenaars. In 2014 won hij de International Future Generation Art Prize voor kunstenaars onder 35 jaar. Dit jaar had hij een solotentoonstelling in de Ikon Gallery in Birmingham en was zijn werk te zien op de Biënnale van Venetië en de  International Biënnale voor hedendaagse kunst in Göteborg.

Sarah Pierce (woont en werkt in Dublin, Ierland) werkt met performance, installaties, video en archiefmateriaal om plekken en de omstandigheden waarin interactie plaatsvindt te onderzoeken.

Als vriend krijgt u de unieke gelegenheid om voorafgaand aan de opening op zaterdag 28 november om 13.00u de tentoonstelling te bezoeken. Conservator Annie Fletcher zal u rondleiden door de presentatie(duur ca.1 uur). Deelname is gratis voor vrienden. Aanmelden voor de preview kan tot 21 november per mail aan info@vriendenvanabbe.nl. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging.

 

 

13 november Bezoek De Fundatie Zwolle 'William Turner'

Op vrijdag 13 november brengen we een bezoek aankasteel het Nijenhuis bij Heino en Museum de Fundatie Zwolle. ‘Gevaar & Schoonheid - Turner en de traditie van het sublieme’ is een tweeluik, dat gepresenteerd wordt op twee locaties. De kunstwerken rond de elementen water en vuur zijn te zien in Museum de Fundatie, die rond aarde en lucht in Rijksmuseum Twente. Wij bezoeken de Fundatie  Zwolle waar de zeegezichten van Turner centraal staan.

We beginnen ons bezoek in Heino waar in Kasteel het Nijenhuis de tentoonstelling ‘Caspar Berger – VIVO’ te zien is. Naast het werk Family (2007) toont Berger (Utrecht 1965) er stukken uit zijn projecten Skeleton en Universe.  Ook te bezoeken is de beeldentuin rond het Nijenhuis, één van de grootste en meest bijzondere van Nederland, die een boeiende doorsnede van de moderne beeldhouwkunst uit de 20ste en 21ste eeuw toont met tachtig beelden van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland . De beelden zijn afkomstig uit de collecties van Museum de Fundatie, Beelden aan Zee en de Provincie Overijssel.

Na een gezamenlijke lunch in kasteel Nijenhuis reizen we door naar Zwolle voor de Turner presentatie in Museum de Fundatie

De invloed van Joseph Mallord William Turner (1775-1851), zoals hij voluit heette, reikt tot ver buiten zijn eigen land en tijd. Hij belichaamt het sublieme landschap, dat een revolutionaire visie op de natuur verbeeldde, waarin gevaar en schoonheid elkaar niet uitsluiten maar juist verstrengeld zijn. In ‘A Philosophical Enquiry into our Ideas of the Sublime and the Beautiful’ uit 1757 omschreef de filosoof Edmund Burke de ervaring van het sublieme als de sterkste emotie die een mens kan ondergaan. Voor schilders betekende dit een ommekeer van beredeneerde en beheerste schoonheid naar verbijstering, een beleving zo intens dat zij niet meer te bevatten is. Turner, die zichzelf ooit liet vastbinden aan de mast van een schip in zwaar weer, bracht die overweldigende sensatie van de natuur het meest pregnant in beeld. Hij schilderde het verlammende geraas van een storm op zee, de adembenemende diepte van een ravijn en het verblindende licht van een vuurspuwende vulkaan. 

In de Fundatie kunt u deelnemen aan een rondleiding door de Turner presentatie.

 

Wij vertrekken per bus vanaf het parkeerterrein bij zwembad De Tongelreep Eindhoven om 8.45u  ’s morgens. We verwachten om ong. 18.30u in Eindhoven terug te zijn. De kosten voor deze excursie bedragen € 60.00 inclusief busreis, entrees, lunch en rondleiding. Voor museumkaarthouders € 48,-.

Tot 30 oktober kunt u zich aanmelden per e-mail(info@vriendenvanabbe.nl).                                                                                                                                     

Inschrijving gebeurt op volgorde van binnenkomst. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u een bevestiging en rekening of indien u per incasso betaalt, wordt het bedrag automatisch afgeschreven.

Videoverslag  https://www.dropbox.com/s/29wswtry2wv9g9w/2015%20Fundatie.mp4?dl=0

5 november Vriendensalon

Op donderdag 5 november is er weer een vrienden salon avond.  Onze gast is dan Wessel Stoker. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.

        ‘Spiritualiteit en religie in de kunst’

Wessel Stoker zal spreken over het spirituele en religieuze in de kunst naar aanleiding van zijn studie over Kandinsky, Rothko, Warhol en Kiefer. Hij laat zien hoe deze kunstenaars de verhouding tussen hemel en aarde, hier en ginds verbeelden. Naast een aantal voorbeelden uit zijn studie gaat hij in op werken die nu in de collectietentoonstelling van het Van Abbemuseum te zien zijn zoals  'Markische Heide' van Kiefer,  'Monochrome bleu, sans titre'  van Yves Klein en enkele werken van Mondriaan.

Professor Wessel Stoker is theoloog en godsdienstfilosoof. Als zodanig heeft hij een aantal predikantsplaatsen bekleed in de protestantse kerk o.a. in de wijk Stratum te Eindhoven. Hij was als hoogleraar Esthetiek verbonden aan de VU in Amsterdam en gaf gastcolleges o.a. in Zuid-Afrika.

Hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan o.a. over zingeving en religie en de plaats van transcendentie in de kunst en de cultuur. Onlangs verscheen ‘Apocalyps in kunst, Ondergang als loutering’ (Marcel Barnard en Wessel Stoker red.), Meinema 2014.    
In 2012 publiceerde hij 'Kunst van hemel en aarde' over het spirituele bij Kandinsky, Rothko, Warhol en Kiefer. De werken van deze kunstenaars laten een eigen spiritualiteit zien, vaak los van officiële religies. Zij communiceren hun religieuze inzichten en beelden.

Wij nodigen u graag uit voor deze salonavond.

Het programma is als volgt: 

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing 

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan viainfo@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 4 november. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

 

 

20 oktober Bezoek sectie C DDW

Van 17 tot en met 25 oktober 2015 vormt Eindhoven weer het podium voor Dutch Design Week, het grootste designevenement van Nederland!  

Dit jaar organiseren wij speciaal voor de vrienden een ontvangst en rondleiding in twee presentaties op Sectie-C: Club C//OXI en Collaboration-O op dinsdag 20 oktober om 13.30u.

Mede organisator van OXI Govert Flint ontvangt ons  inexposite OXI, op Sectie C, Daalakkersweg 2-8, Eindhoven.Voor OXI werd een selectie van ‘beeldend’ werk gemaakt, waarbij reflectie, contrast en beleving opvallende kenmerken zijn. De vormgeving van de expositie geeft uiting aan hoe kunstenaars en ontwerpers momenteel gepositioneerd worden door de creatieve industrie. Want OXI is meer dan een expositie alleen; het wil aandacht vestigen op het maatschappelijke probleem, dat er dringend alternatieve verdienmodellen voor ontwerpers en kunstenaars nodig zijn.

Sociaal/maatschappelijke veranderingen hebben ook binnen de creatieve industrie voor verschuivingen gezorgd. In deze expositie wordt een museaal concept geboden waarbij de emotionele reactie d.m.v. webcams/software wordt vertaald naar data, die kan worden verkocht. Govert Flint presenteert hiermee een mogelijk alternatief verdienmodel voor ontwerpers en kunstenaars.

Vervolgens geven Joan en Jelle (Mastenbroek) een rondleiding bij Collaboration-O, tevens op Sectie C. Duur ruim een uur. 

Aansluitend worden vrienden van harte uitgenodigd om de officiële opening van OXI bij te wonen (vanaf 15:00u- om 15:30u start het plenaire deel), waar Koert van Mensvoort (http://www.mensvoort.com/life/) en Koen Kleijn (https://www.groene.nl/redactie/koen-kleijn) hun visie geven op de huidige positie van kunstenaars en ontwerpers.  

Toegang en rondleidingen zijn gratis. Aanmelden kan tot 16 oktober per mail info@vriendenvanabbe.nl .

 

 

 

1 oktober Vriendensalon

Op donderdag 1 oktober is er weer een vrienden salon avond.  Onze gast is dan Saskia van de Wiel. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.  

Saskia is conservator in het Bommel van Dam Museum in Venlo. In de salon wil zij laten zien hoe musea en bedrijfsleven elkaar wat betreft innovatie kunnen ondersteunen. Saskia: “Je hebt kunstenaars die zich het liefst terugtrekken in hun atelier, maar er zijn steeds meer kunstenaars – een breed begrip, denk ook aan architecten, filmmakers of ontwerpers – die hun creativiteit op andere manieren willen inzetten. Zij zien de samenleving als hun werkveld. Sommigen richten zich heel specifiek op projecten in het bedrijfsleven. Zij hebben bijvoorbeeld een rol bij het bedenken van nieuwe producten, het aanscherpen van de identiteit of het creëren van een impuls voor de gewenste bedrijfscultuur. 
Doordat ze vanuit een andere achtergrond, met een frisse blik, open houding en een flinke dosis creativiteit naar een vraagstuk van een bedrijf kijken, kunnen ze met verrassende maar tevens effectieve oplossingen komen.”                                              

Creativiteit inzetten om tot innovatie te komen en bij te dragen aan veranderprocessen: dat is het doel van Museum in bedrijf. Hiervoor koppelt Museum van Bommel van Dam creatieve ondernemers aan bedrijven en instellingen uit de stad. Eén van de vraagstukken betrof het museum zelf. Vijf kunstenaars en ontwerpers bogen zich over de vraag: Hoe ziet het museum van de toekomst eruit? De artistieke interventie groeide uit tot een breed project met participatie, inspraak en betrokkenheid als sleutelwoorden:  Join in!

Wij nodigen u graag uit voor deze salonavond.

Het programma is als volgt: 

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing  

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan viainfo@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 30 september. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

 

 

21 september 2015 Vijfdaagse reis naar Biennale Venetie

Van maandag 21 september tot en met vrijdag 25 september 2015 brengen we met de vrienden een vijfdaags bezoek aan Venetië en de Biënnale.

De Biënnale d’Arte, de tweejaarlijkse expositie van moderne kunst in Venetië, vindt dit jaar voor de 56e maal plaats. In het stadspark Giardini di Castello, in de complexen van de vroegere scheepswerven van Arsenale en in diverse locaties in de stad zijn kunstenaars uit 53 landen vertegenwoordigd.

De Biënnale 2015 heeft als thema All the World’s Futures. De in Nigeria geboren Amerikaan Okwui Enwezor is benoemd tot artistiek directeur. Hij is directeur van het Haus der Kunst in München en was  o.a. curator van de tweede Johannesburg Biënnale in Zuid-Afrika en van Documenta 11 in Kassel.  Hij wil kunstwerken laten zien die reageren op „de onlusten in onze tijd”. Volgens Enwezor zal hij zich daarbij niet beperken tot de „conventionele tentoonstellingsmodellen”.

De Nederlandse inzending voor de Biënnale is van beeldend kunstenaar herman de vries(1931). Samen met  de curatorenColin Huizing en Cees de Boer zal de vries, die zijn naam zonder hoofdletters schrijft, het Rietveldpaviljoen vullen met driedimensionale installaties, waaronder nieuw werk dat hij gaat maken op verlaten en overwoekerde eilanden in de Venetiaanse lagune. De Vries is een anarchist die al meer dan 60 jaar op het snijvlak werkt van kunst, wetenschap en filosofie. Hij wil de poëzie van de natuur tonen. In zijn werk draait alles het om ‘het zijn’, niet het denken erover, maar de zintuiglijke ervaring; de poëzie. Vanaf de jaren 80 ligt de nadruk in zijn werk op de verstoorde relatie tussen mens en natuur waardoor een belangwekkende bron van kennis verloren dreigt te gaan. Hij maakte samen met o.a. Armando en Jan Schoonhoven deel uit van de Nulgroep.

Deze reis naar Venetië is volgeboekt!!

3 september Vriendensalon

Het nieuwe seizoen van de salon van de Vrienden van het Van Abbemuseum staat weer op het punt te beginnen. Opdonderdag 3 september is onze gast Eduard Sweep. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.

‘’Dutch Design Week’’

Eduard Sweep van Yksi Ontwerp zal vertellen over het collectief Yksi en hoe het als een van de initiatiefnemers van de DDW het evenement mee groot heeft gemaakt. Hij neemt ons  mee in het ontstaan van de Dutch Design Week, vertelt wat er bij komt kijken om zo’n event te organiseren en brengt bijzondere ontwerpen uit het verleden voor het voetlicht. Maar vooral zal hij een sneak preview geven van de highlights en de pareltjes van DDW 2015 zodat je niet verloren rond zult lopen in oktober.

Yksi bestaat uit Leonne Cuppen, Eduard Sweep en Kees Heurkens. De drie ontwerpers, die aan de Design Academy Eindhoven studeerden, richtten het collectief bijna 24 jaar geleden op. Yksi was vanaf de start betrokken bij de ontwikkeling van het Designhuis, in nauwe samenwerking met Design Academy Eindhoven, Stichting Brainport en Gemeente Eindhoven.                                                                                        

Yksi bestaat uit Yksi Ontwerp,Yksi Expo en Yksi Winkel. Yksi ontwerpt meubels en totale interieurs, op eigen initiatief en in opdracht. De ontwerpen van Yksi zijn verrassend en fris, maar tegelijkertijd tijdloos en ingegeven door een voortdurende zoektocht naar nieuwe combinaties van materialen, vormen en productiemethoden. Ze ontwierpen onder andere meubels voor eigen collectie en voor diverse meubel en accessoire merken. Behalve meubels en accessoires op eigen initiatief ontwerpt Yksi ook totale interieurs en meubels voor bedrijfsleven en in opdracht van de industrie, en voor particulieren. Een greep uit recente interieuropdrachten: Rabo Vastgoed/ Bouwfonds Eindhoven, Sateliet, Kapellerput, Manfield, Brantano, Bol Accountants, Ballast Nedam, Noord Brabant Museum, en Het Regionaal Historisch Archief. Yksi heeft ook een winkel en expositie ruimte op Strijp S.

Wij nodigen u graag uit voor deze salonavond.

Het programma is als volgt: 

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing  

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan viainfo@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 2 september. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

 

 

 

3 september Vriendensalon

Het nieuwe seizoen van de salon van de Vrienden van het Van Abbemuseum staat weer op het punt te beginnen. Opdonderdag 3 september is onze gast Eduard Sweep. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.

‘’Dutch Design Week’’

Eduard Sweep van Yksi Ontwerp zal vertellen over het collectief Yksi en hoe het als een van de initiatiefnemers van de DDW het evenement mee groot heeft gemaakt. Hij neemt ons  mee in het ontstaan van de Dutch Design Week, vertelt wat er bij komt kijken om zo’n event te organiseren en brengt bijzondere ontwerpen uit het verleden voor het voetlicht. Maar vooral zal hij een sneak preview geven van de highlights en de pareltjes van DDW 2015 zodat je niet verloren rond zult lopen in oktober.

Yksi bestaat uit Leonne Cuppen, Eduard Sweep en Kees Heurkens. De drie ontwerpers, die aan de Design Academy Eindhoven studeerden, richtten het collectief bijna 24 jaar geleden op. Yksi was vanaf de start betrokken bij de ontwikkeling van het Designhuis, in nauwe samenwerking met Design Academy Eindhoven, Stichting Brainport en Gemeente Eindhoven.                                                                                        

Yksi bestaat uit Yksi Ontwerp,Yksi Expo en Yksi Winkel. Yksi ontwerpt meubels en totale interieurs, op eigen initiatief en in opdracht. De ontwerpen van Yksi zijn verrassend en fris, maar tegelijkertijd tijdloos en ingegeven door een voortdurende zoektocht naar nieuwe combinaties van materialen, vormen en productiemethoden. Ze ontwierpen onder andere meubels voor eigen collectie en voor diverse meubel en accessoire merken. Behalve meubels en accessoires op eigen initiatief ontwerpt Yksi ook totale interieurs en meubels voor bedrijfsleven en in opdracht van de industrie, en voor particulieren. Een greep uit recente interieuropdrachten: Rabo Vastgoed/ Bouwfonds Eindhoven, Sateliet, Kapellerput, Manfield, Brantano, Bol Accountants, Ballast Nedam, Noord Brabant Museum, en Het Regionaal Historisch Archief. Yksi heeft ook een winkel en expositie ruimte op Strijp S.

Wij nodigen u graag uit voor deze salonavond.

Het programma is als volgt: 

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing  

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan via info@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 2 september. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

donderdag 2 juli 2015 algemene ledenvergadering

De algemene ledenvergadering zal gehouden worden op donderdag  2 juli om 19.30 uur in het Auditorium Van Abbemuseum. Vanaf 19.15 uur ontvangst in het museumcafé.

Na het formele gedeelte zal Stijn Huijts spreken over ‘de toekomst van het museum‘.

Musea opereren in een complex krachtenveld waarin professionele museale waarden steeds opnieuw hun maatschappelijke relevantie moeten bewijzen. De steeds veranderende culturele, economische en politieke context waarin het museum opereert drukt onmiskenbaar zijn stempel op de museumpraktijk c.q. de kerntaken op het gebied van collectie, presentatie en educatie. Een museumdirecteur moet tegenwoordig als een volleerd jongleur wel 10 gekleurde ballen tegelijkertijd in de lucht zien te houden. Bonnefanten-directeur Stijn Huijts komt vertellen hoe hij al jonglerend de toekomst van het museum probeert vorm te geven.

Na afloop wordt u uitgenodigd voor de afscheidsreceptie van Dries Steinmeijer(voorzitter) en Hans Schmitz(penningmeester), die de Vrienden na vele jaren als bestuurders gaan verlaten.

De avond zal eindigen om ongeveer 22.30 uur.

Aanmelden kan tot 20 juni. Na aanmelding ontvangt u de vergaderstukken.

 

 

Preview woensdag 24 juni

Zaterdag 27 juni aanstaande opent de tentoonstelling Een republiek der kunsten, Franse internationale collecties van hedendaagse kunst.

Als vriend krijgt u de unieke gelegenheid om tijdens de opbouw van deze tentoonstelling al op woensdag 24 juni om 15.00 uur een kijkje te komen nemen. Conservator Diana Franssen zal u tijdens deze voorbezichtiging rondleiden(Duur ca.1 uur). Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meldt u snel aan! Dit kan tot 20 juni per mail aaninfo@vriendenvanabbe.nl. Na aanmelding ontvangt u bericht.

Een republiek der kunsten duikt in de visuele cultuur van de Franse republiek. Deze wordt gevolgd vanaf de oprichting van de Fonds Régionaux d’Art Contemporain (FRAC) in 1982 tot en met de ontwikkelingen in de beeldende kunst van nu. Deze 23 kunstinstellingen zijn verspreid over Frankrijk en hebben als doel een uitstekende collectie hedendaagse kunst in elke regio van het land op grote schaal toegankelijk te maken. Daarnaast ondersteunen deze instellingen hedendaagse levende kunstenaars uit Frankrijk en het buitenland door aankopen en tentoonstellingen.

De tentoonstelling start in de vroege jaren tachtig met werken van vermaarde kunstenaars zoals Daniel Buren, Gerhard Richter, Cindy Sherman en Paul McCarthy. Een republiek der kunsten maakt de grote veranderingen in de nieuwe media zichtbaar aan de hand van werk van onder andere Dara Birnbaum en Harun Farocki. Via het werk van Luc Tuymans komt het gebruik van massa media naar voren. Ontwikkelingen in film en literatuur vormen de inspiratiebron in het werk van kunstenaars als Sophie Calle en Dominique Gonzales-Foerster. Andere trends worden zichtbaar in de jaren 90 en 2000 zoals de toenemende interesse voor het milieu en alternatieve manieren van samenleven in een diversiteit van interpretaties door N55 en Simon Starling. De tentoonstelling volgt de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst tijdens de afgelopen dertig jaar uit het bestaan van de FRAC-collectie. De periode waarin het einde van het communisme bewaarheid werd en de wereld dramatisch veranderde onder invloed van de val van de Berlijnse muur, het Tianmenprotest tot aan de gebeurtenissen in New York op 9/11. Een periode waarin kunstenaars als Sarkis, Chen Zhen en Yang Pei Ming of Absalon verhuisden naar Frankrijk. Ook de ontwikkelingen in de vrije markt economie waarin de kunstmarkt explosief kon groeien worden van commentaar voorzien in bijvoorbeeld het werk van  Matthieu Laurette, Raymond Hains of General Idea. Mondialisering, het proces van de wereldwijde economische, politieke en culturele integratie tot aan het uiteenvallen van de sociaal democratie in Europa: de geschiedenis trekt voorbij in deze tentoonstelling, aangekaard via het werk van onder andere Claire Fontaine, Lily Reynaud Dewar en Bouchra Khalili. Door te kijken naar de collecties van de FRAC vanuit het perspectief van de cultuurhistorie, zullen bezoekers in staat zijn om hun eigen herinneringen en emoties van de afgelopen dertig jaar te vergelijken met de kunstwerken die toen werden gemaakt. Daarbij zullen er enkele algemene vragen rijzen. In welke mate kan kunst de geest van een moment vastleggen? Zouden we een Franse identiteit kunnen destilleren uit deze Franse collecties? Wat is de invloed van het uiteenvallen van de eens zo machtige welvaartsstaat op deze beeldende uitingen?

 

 

 

19 juni 2015 Bezoek Stedelijk Museum Matisse

Op vrijdag 19 juni brengen we een bezoek aan het Stedelijk Museum in Amsterdam De oase van Matisse,  de grootste tentoonstelling van Henri Matisse ooit in Nederland. Met meer dan 100 werken is het een van de meest omvangrijke tentoonstellingen in de geschiedenis van het Stedelijk.

Henri Matisse (1869-1954) verbeeldde (oosterse) naakten, stoffen, tapijten, kamerplanten en idyllische landschappen. Hij zocht daarbij naar een zo volmaakt mogelijke overeenstemming tussen kleur en vorm. De tentoonstelling laat zien dat Matisse zich tot zijn dood bezighield met het minimum dat nodig is voor het weergeven van een lichte, vrolijke zorgeloosheid: 'de oase van Matisse'.

In de tentoonstelling De Oase van Matisse wordt een selectie topwerken van Matisse samen gepresenteerd met werk van leermeesters, tijdgenoten en latere navolgers uit de eigen collectie. Hiermee plaatst de tentoonstelling het werk van Matisse en dat van de andere kunstenaars in een nieuw licht. Het tijdsbestek van de vaste collectieopstelling, van 1861 (Courbet) tot de Cobrabeweging uit de jaren 50, weerspiegelt bovendien min of meer de levensjaren van Matisse. De indeling van de vaste collectie leent zich daarom goed voor deze benadering van het werk van de kunstenaar. De tentoonstelling voert de bezoeker naar de oase, het paradijs van Matisse dat de Franse meester uitdrukte in effen kleurvlakken en gebogen lijnen, arabesken genaamd. U kunt deelnemen aan een rondleiding door de Matisse presentatie. Een gezamenlijke lunch gebruiken we bij Brasserie Keyzer vlakbij het Stedelijk. ’s Middags kunt u dan zelf de collectie bezoeken. Wij vertrekken per bus vanaf het parkeerterrein bij zwembad De Tongelreep Eindhoven om 9.00u  ’s morgens. We verwachten om ong. 18.00u in Eindhoven terug te zijn. De kosten voor deze excursie bedragen € 70.00 inclusief busreis, entree, lunch  en rondleiding. Voor museumkaarthouders € 55,-. 

Tot 1 juni kunt u zich aanmelden(info@vriendenvanabbe.nl). In verband met het bestellen van toegangskaarten graag duidelijk vermelden of u in het bezit bent van een museumkaart.  Inschrijving gebeurt op volgorde van binnenkomst. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u een bevestiging en rekening of indien u per incasso betaalt, wordt het bedrag automatisch afgeschreven.

 

 

 

7 mei 2015 Vriendensalon

Donderdag 7 mei is weer een vrienden salon avond. Onze gast is dan Gerrit Jan de Rook. 

Gerrit Jan de Rook zet uw poëtische voelsprieten op scherp

En waar gaat het dan over? Over Concrete poëzie die rond de jaren vijftig definitief doorbreekt in het Duitse taalgebied en in Brazilië, waarna vanaf de jaren zestig de Visuele Poëzie de fakkel overneemt.                                    Concrete poëzie is een taalspel, waarbij letters en woorden het wit van de pagina exploreren en uitgesproken klanken op de bandrecorder worden vastgelegd. Visuele poëzie voegt daar nog andere middelen aan toe en beweegt zich regelmatig in de richting van de performance.                       Beide vormen van experimentele poëzie ontwikkelen zich eerder in een wereldwijde context, o.m. in de richting van Stéphane Mallarmé en Guillaume Apollinaire. Aanzetten zien we eveneens in kunststromingen als Futurisme, Dadaïsme en De Stijl. In populariteit en qua aantal beoefenaars blijven Concrete en Visuele poëzie echter marginaal.

Gerrit Jan de Rook is kunstcriticus en freelance tentoonstellingsmaker, in de jaren zeventig  actief als beeldend kunstenaar, beoefenaar van Visuele poëzie, uitgever, maker van diverse kunstenaarsboeken, centrale figuur op het terrein van Mail Art en Stempelkunst, waarover hij een twintigtal exposities in Nederland en België organiseert. Met hem  werken o.m.  Paul de Vree, Hans Clavin, Robert Joseph, Herman Damen, herman de vries  en Peter Meijerboom samen. Allen brengen ze eigen varianten en klemtonen aan in een poëzie die gebruik maakt van wat zintuiglijk concreet is aan taal. Op deze avond zal De Rookaan de hand van publicaties, afbeeldingen en audio fragmenten de route die deze bevlogen kunstenaars volgden duidelijk maken en terugblikkend zal hij zijn avonturen te midden van zijn ‘makkers’ kritisch presenteren.  

Het programma is als volgt: 

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing Gerrit Jan de Rook

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan viainfo@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 6 mei. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

 

                                                                                                     

 

 

2 april 2015 vriendensalon

Donderdag 2 april is weer een vrienden salon avond. Onze gast is dan Karin Verboeket.

 

Karin Verboeket (1959) is kunsthistoricus en oprichter van Verboeket Art Consult.

Na een baan als conservator/hoofd communicatie in Museum Singer Laren, begon zij als zelfstandige.  Sinds 2002 adviseert, professionaliseert en begeleidt zij (kunst)musea en andere culturele instellingen. Dat doet zij met een focus op de overdracht, vanuit de uitspraak ‘ik houd meer van mensen dan van dingen, maar van alle dingen biedt kunst de beste mogelijkheid om met mensen in verbinding te staan”. Naast haar specialisme in de beeldende kunst van eind negentiende en begin twintigste eeuw, is Karin Verboeket geïnteresseerd in Outsider Art. Als hoofdredacteur van ‘Out of Art, magazine voor actuele Outsider Art’ beweegt zij zich  regelmatig tussen deze intrigerende kunstvorm, waarvoor de laatste tijd internationaal veel belangstelling bestaat. Denk alleen al aan de veelgeprezen Biënnale in Venetië van 2013, waar klassieke en hedendaagse Outsider Art een plaats kreeg onder het thema ‘Il Palazzo Enciclopedico’. In het huidige klimaat van bezuinigingen staat de toekomstige outsiderkunst in Nederland echter danig onder druk. Reden temeer om aandacht te schenken aan Outsider Art en het magazine dat, op initiatief van Karin Verboeket, sinds 2006 twee maal per jaar verschijnt.

Tijdens de Vriendensalon vertelt zij over deze kunst. Over de verschillende noodzaken van het creëren en de mogelijke redenen van het ‘waarom’. En over gepassioneerde collectioneurs en waardige ambassadeurs van de Outsider Art. Wij nodigen u graag uit voor deze salonavond.

Het programma is als volgt: 

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing Karin Verboeket

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan viainfo@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 1 april. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

 

 

20 maart 2015 bezoek 'Alibis' Sigmar Polke Museum Ludwig Keulen

Op vrijdag 20 maart bezoeken we met de vrienden de tentoonstelling 'Alibis'  in Museum Ludwig in Keulen. De door het MoMa samengestelde tentoonstelling reisde van New York naar Tate Modern in Londen en zal eindigen in Keulen. Polke heeft deze tentoonstelling lang intensief mee voorbereid, maar heeft het resultaat niet meer mogen meemaken. In 2010 overleed hij.

Sigmar Polke wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke en experimentele kunstenaars van de naoorlogse generatie. Deze retrospectieve tentoonstelling met meer dan 300 kunstwerken brengt voor de eerste maal het hele spectrum van zijn oeuvre samen. Niet alleen schilderijen, tekeningen, foto’s, films en beeldhouwkunst komen aan bod, maar ook notitieboekjes, dia-projecties en fotokopieën.

Polke (1941-2010) werd geboren in Oost-Duitsland,  het huidige Polen.  Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog  vluchtte zijn familie naar Oost-Duitsland en in 1953 naar Düsseldorf, waar hij werd opgeleid tot glasschilder en studeerde aan de Kunstakademie.

Polke was in de eerste plaats schilder, maar ontwikkelde zich ook tot graficus en fotograaf. Net als Gerhard Richter schakelde hij moeiteloos over van abstractie naar figuratie. Zijn werk was soms grauw en grafisch, dan weer kleurrijk en schilderachtig. Hij experimenteerde voortdurend met ongewone materialen en technieken en werd daarom wel  'alchemist' genoemd. Hij begon in de jaren zestig als Popart kunstenaar, hoewel hij en Richter deze periode ironisch de term 'Kapitalistisch realisme'  noemden, een verwijzing naar het sociaal realisme, de officiële staatskunst van het Oostblok, waarin reclame-uitingen en consumptieartikelen werden verwerkt. Hij maakte ook zgn. Polkadots, schilderijen op de manier van Roy Lichtenstein. Vanaf 1965 maakte Polke verschillende werken gebaseerd op gedetailleerde studies van historische en eigentijdse meesterwerken. Zo maakte hij zijn eigen varianten op het werk van Durer en Kandinsky. Vanaf de jaren ´70 wendde Polke zich ook steeds meer tot film en fotografie.

U kunt deelnemen aan een rondleiding (Engels of Duits)van ruim een uur. Een gezamenlijke lunch wordt verzorgd in het restaurant van het museum. Daarna heeft u nog ruimschoots gelegenheid om zelf rond te lopen. Wij vertrekken per bus (Munckhoftours) vanaf het parkeerterrein bij zwembad De Tongelreep Eindhoven om 8.30u ’s morgens. We verwachten om ong. 18.00u in Eindhoven terug te zijn. De kosten voor deze excursie bedragen € 65,00 p.p. inclusief busreis, entree, lunch en rondleiding.

Tot 1 maart kunt u zich aanmelden per e-mail (info@vriendenvanabbe.nl). Inschrijving gebeurt op volgorde van binnenkomst. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u een bevestiging en rekening of indien u per incasso betaalt, wordt het bedrag automatisch afgeschreven.

 

 

5 maart Vriendensalon

Donderdag 5 maart is weer een vrienden salon avond. Onze gast is dan Ingrid Simons.

 

Ingrid Simons (Eindhoven, 1976), beeldend kunstenaar,  maakt olieverfschilderijen, grafiek en keramisch werk en zij volgde haar opleiding aan de Academie voor Kunst & Vormgeving te 's-Hertogenbosch en is werkzaam als kunstenaar-ondersteuner bij Grafisch Atelier Daglicht.

Zij schildert irreële landschappen van de ziel en de herinnering.

Over haar werk zegt Ingrid:

"Mijn landschappen schilder ik naar aanleiding van herinneringen aan  plekken en hun sfeer. Je moet kunnen ronddolen en dwalen in mijn schilderijen. In de verstilling zoek ik naar wat niet direct te zien is, naar een bepaalde geladenheid, zowel de rauwheid maar ook de overweldigende schoonheid van de natuur en het leven en waar deze elkaar overlappen.

De cyclus van het leven intrigeert me, de wisseling van de seizoenen, het groeien, het sterven; ik streef naar intensiteit. Ik houd van dualiteit: bijvoorbeeld in de weergave van een momentopname van een landschap, waarin een compleet verleden doorschemert maar dat wellicht ook elk onverwacht moment kan veranderen." "Door constante afwisseling in toets van schraal tot pasteus en vereenvoudiging van het kleurgebruik tot tonaliteiten ontstaat er een verdieping, intensivering en verbreding van de betekenis".

 

Tijdens de Vriendensalon zal zij ook vertellen over de grote invloed die Portugal op haar werk heeft. Dit voorjaar vertrekt Ingrid voor de zesde keer naar Portugal en vertelt zij ons over de veranderingen die haar eerdere residenties in Portugal in haar werk teweeg hebben gebracht.

Ook zal zij werk laten zien van voor deze perioden en zal zij ons vertellen over de exposities die zij in Portugal gemaakt heeft en de daarbij behorende publicatie die hierover werd uitgegeven.

 www.ingridsimons.com

 

Wij nodigen u graag uit voor deze salonavond.

 

Het programma is als volgt: 

 

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing Ingrid Simons

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

 

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan viainfo@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 4  maart. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

 

 

5 februari Vriendensalon

Donderdag 5 februari is weer een vrienden salon avond. Onze gasten zijn Hans Kuijs en Liesbeth Schreuder.  

‘In gesprek met Hans Kuijs’

Hans Kuijs (Helmond, 1948) schildert, tekent, aquarelleert, maakt ruimtelijk werk, installaties en foto’s, schrijft poëzie en geeft cursussen. Zijn zoektocht naar de mogelijkheden van elk medium lijkt oneindig te zijn. Artistieke vrijheid is voor hem een absolute noodzaak om zich te kunnen uiten in een persoonlijke beeldtaal, waarmee hij het publiek niet met schoonheid wil imponeren, maar waarin hij zijn denken en voelen direct vertaalt. Die individuele expressie is echter niet vrijblijvend ten opzichte van de beschouwer. Zijn hand is onmiskenbaar getraind en van een grote technische vaardigheid getuigend. Voorop staat dat hij zijn creatieve handelingen doorziet. De volledige vrijheid die hij zichzelf toe-eigent, staat een bepaalde methodiek niet in de weg. En andersom. Hij neemt een beslissing daar waar nodig is.

Kunstenaar Hans Kuijs en kunsthistoricus Liesbeth Schreuder gaan met behulp van een aantal lichtbeelden, in een tweegesprek in op de wijze waarop in de dagelijkse praktijk van zijn kunstenaarschap het werk, zijn spiritualiteit, en het kortgeleden verschenen oeuvreboek ‘Tijdslijn 1970-2014’ tot stand zijn gekomen.                                                             

Wij nodigen u graag uit voor deze salonavond.

Het programma is als volgt:

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: tweegesprek

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan viainfo@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 4 februari. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

 

 

 

16 januari 2015 Rondleiding

Vrijdag 16 januari 2015 om 15.30u kunt u deelnemen aan een rondleiding speciaal voor vrienden door de tentoonstellingBekentenissen van de Imperfecte 1848 – 1989 – vandaag.

Bekentenissen van de Imperfecte gaat over kunst, design, leven en werken en is opgezet als een praktisch en experimenteel overzicht van de moderne wereld. De tentoonstelling omvat een diverse mix van historisch materiaal, design en hedendaagse kunstprojecten. 1848 en 1989 Zijn twee ijkpunten in de moderne geschiedenis. Twee revoluties. De eerste met als symbool de barricade van de Februarirevolutie en de tweede met de Berlijnse Muur.
De presentatie is geen historisch overzicht van kunst, maar een dwarsdoorsnede van de moderne cultuur die laat zien dat kunst en vormgeving alle facetten van het leven raakten.                                   

De basis voor de tentoonstelling is een indrukwekkende, architecturale interventie van kunstenaar Liam Gillick, die in navolging van de barricade, steeds verschillende barrières opwerpt in de tentoonstelling, die de bezoeker op speelse wijze moet overwinnen. Te zien zijn nieuwe en oude kunstwerken van Constant, Jeremy Deller, Fernando García-Dory, Liam Gillick, Renzo Martens, Antoni Miralda, Li Mu,Wendelien van Oldenborgh, Alexandra Pirici & Manuel Pelmus, John Ruskin, Static en Akram Zaatari. 

Conservator Steven ten Thije zal de rondleiding verzorgen. Aanvang  15.30u, duur ong. 1 uur, start centrale hal Van Abbemuseum.

Aanmelden kan tot 10 januari info@vriendenvanabbe.nl. Deelname is gratis.

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.
Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het tracking cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.

Homepage