activiteiten voor vrienden

Van 5 t/m 8 juli 2017 brengen we met de vrienden een vierdaags bezoek aan de dOCUMENTA (14) in Kassel en Skulptur Projekte Mϋnster in Duitsland. 

Om de vijf jaar is de Documenta in Kassel een van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen voor hedendaagse kunst uit de hele wereld. De tentoonstelling duurt precies honderd dagen en strekt zich uit over de hele stad. De Documenta wordt in 2017 voor de veertiende maal gehouden van 10 juni tot 17 september 2017. En voor de eerste maal zal er ook in Athene een documenta expositie te zien zijn.

De Poolse kunstcriticus en curator Adam Szymczyk is aangesteld als artistiek leider van dOCUMENTA (14). Szymczyk is directeur van de Kunsthalle Basel en was onder meer curator van de vijfde Berlijn Biënnale (2010). Hij koos voor Athene  vanwege de geografische identiteit en immigratieproblematiek van Griekenland. Het thema is dan ook ‘Documenta 14: Learning From Athens’. dOCUMENTA (14) richt zich op de politieke en economische wereldproblemen van vandaag,  die gevoelens van ontheemding, onthechting en onteigening veroorzaken. Diverse kleine en grote verhalen illustreren hoe minderheden, vluchtelingen en gewone mensen zich nergens nog thuis voelen. 

De laatste dag van onze reis bezoeken we  de tienjaarlijkse manifestatie Skulptur Projekte in Mϋnster. Voor de vijfde de maal worden kunstenaars uitgenodigd om werk te creëren in openbare ruimten met name 3-dimensionale kunst voor Skulptur Projekte. Artistiek leider van de expositie is Kaspar König, directeur van Museum Ludwig in Keulen. Deelnemers zijn dit jaar o.a. Maria Pask en Suchan Kinoshita, Gustav Metzger, Bruce Nauman, Rosemarie Trockel, Thomas Schütte, Mark Wallinger, Mike Kelley en Guillaume Bijl. Net als in 1977, 1987 en 1997, doet Skulptur Projekte onderzoek naar de wisselwerking tussen de kunsten, de stad en het publiek.

De organisatie van onze reis is in handen van De Gouden Engel te Nijmegen (tel. 024 3788872). De reissom bedraagt  €490,- per persoon. Toeslag 1-persoons kamer:  € 130,-. Voor niet vrienden geldt een toeslag van € 40,-. De reis is:

Inclusief:

·      drie overnachtingen (+ ontbijt) in 4-sterren-hotel Golden Tulip Hotel Reiss

op basis van verblijf in een 2-persoonskamer; het hotel  ligt in het centrum van Kassel. Documenta locaties en restaurants liggen op loopafstand.

·      vervoer per luxe touringcar Eindhoven – Kassel v.v.

·      Inhoudelijke begeleiding door Fien Diepstraten, kunsthistorica en Frank Malcorps, museumdocent en gids Van Abbemuseum met gebruik van rondleidingsysteem(oortjes)

·      tweedaagse toegangskaart Documenta

Exclusief:

·         overige maaltijden

·         reis- en/of annuleringsverzekering

Indien u belangstelling heeft voor deze reis kunt u contact opnemen met  het vriendenbureau( 040-2381032 of info@vriendenvanabbe.nl) en sturen wij het inschrijfformulier en het reisprogramma toe.

 

11 mei Vriendensalon

 

In verband met Nationale Dodenherdenking op donderdag 4 mei wordt onze vriendensalon verzet naar 11 mei.                                                         

                                             VORM + VERVORM’ een lezing over haar kunstenaarschap

 Donderdag 11 mei is een vriendensalon-avond. Onze gast die avond is Helmie Brugman, beeldend kunstenaar; zij woont en werkt in Eindhoven. Helmie Brugman (Venlo, 1957) maakte aanvankelijk monumentale abstracte keramische beelden, die vaak bestonden uit verschillende elementen. Herhaling en ritmiek speelden daarbij een belangrijke rol. Sinds 2004 heeft haar werk zowel uiterlijk als inhoudelijk een verandering ondergaan. Haar jeugd in Limburg en vooral het aan beelden zo rijke katholicisme en bezoeken aan Rome op jonge leeftijd, zijn van grote invloed geweest op dit thema: de kwetsbaarheid van het bestaan. Helmie reduceert het leven tot een bijna wiskundige formule: liefde + lijden = leven. Haar Piëta’s (2004-2008), zijn gebaseerd op een simpel souvenir van de beroemde Piëta van Michelangelo. In 2014 exposeerde Brugman tijdens de solotentoonstelling ‘Who Cares’ in de Cacaofabriek in Helmond haar installatie: The Terracotta David’s. De Davids roepen associaties op met Plato’s ideeënwereld. Al het aardse is slechts een afgietsel. Juist in zijn materiële concreetheid weet het beeld te ontroeren en roept het existentiële vragen op, maar stelt tevens de idealisering en maakbaarheid van ons bestaan ter discussie. Helmie Brugman werkt veel met klei in combinatie met andere materialen, in 2 en 3 dimensionale technieken, zoals zeefdruk, fotografie, videobeelden en performances. Brugmans installaties en beelden worden zowel nationaal als internationaal geëxposeerd. Tijdens deze lezing vertelt ze ook over haar bezoek aan Zuid Korea waar ze deelneemt aan Gyeonggi International Ceramic Biennale 2017.

 Het programma is als volgt: 

 19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing door Helmie Brugman

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan via info@vriendenvanabbe.nl tot en met woensdag 10 mei. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn van harte welkom. Graag bij aanmelding opgeven. 

 

Donderdag 6 april is weer een vriendensalon-avond. Onze gast die avond is Hans Robertus

                           'Als Kalff zou hebben geweten waar hij aan was begonnen ....'

Hans Robertus was na zijn studie aan de Academie Industriële Vormgeving Eindhoven werkzaam als ontwerper. Tijdens de periode dat hij bij Océ van der Grinten werkte, ontving hij samen met Louis Lücker en John Lippinkhof (ontwerpteam Océ van der Grinten) de prestigieuze Kho Liang Ie Prijs. In 1991 trad hij in dienst van Philips Design waar hij leidinggevende functies vervulde. In 2010 werd hij directeur van de Dutch Design Week en creatief directeur van Design Coöperatie Brainport. In 2013 trad hij toe als partner van Holland Branding Group en World Design Forum in Eindhoven en strategisch partner bij Design Link in Amsterdam. Onder de titel 'Als Kalff zou hebben geweten waar hij aan was begonnen ....', gaat het verhaal van Hans Robertus over de ontwikkeling van het vakgebied Design en de strategische impact van de rol van designers bij innovatie processen. De rol van designers evolueerde in de loop van de tijd van ontwerper van mooie en functionele objecten tot een motiverende en stimulerende rol in het nadenken over de functie van ontwerpen en de invloed daarvan op het denken over maatschappelijke processen. In zoverre sluiten zijn ideeën aan bij de beleidsmatige opvattingen die het Van Abbemuseum heden ten dage uitdraagt. Vanuit zijn lange ervaring bij Philips Design maakt Hans een wandeling vanuit de tijd van Louis Kalff als grondlegger van vormgeving bij Philips, naar design research programma’s [probes] zoals die vandaag de dag worden opgezet vanuit 'zijn' World Design Forum.  

Het programma is als volgt:   

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing door Hans Robertus

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst 
Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan via info@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 5 april. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn van harte welkom. Graag bij aanmelding opgeven. 


Klik op de volgende link voor verslagen van eerdere salonavonden:

https://vanabbemuseum.nl/vrienden/vrienden-vereniging/vriendenblog/

 

 

24 maart Excursie Gemeentemuseum Den Haag

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de  kunstbeweging De Stijl in Leiden is opgericht. Nederland viert dit met het feestjaar Mondrian to Dutch Design 100 jaar De Stijl en tal van tentoonstellingen. 

Op vrijdag 24 maart 2017 brengen we met de vrienden een bezoek aan Gemeentemuseum Den Haag over de ontstaansgeschiedenis van een nieuwe kunst die de wereld voorgoed heeft veranderd. De tentoonstelling Piet Mondriaan en Bart van der Leck De uitvinding van een nieuwe kunst vertelt het verhaal van de vriendschap en wederzijdse beïnvloeding tussen twee schilders die heeft geleid tot het inhoudelijk fundament van De Stijl. 

Van der Leck en Mondriaan zijn er allebei van overtuigd dat er een nieuwe kunst voor een moderne wereld moet komen. Van der Leck bouwt voort op zijn ervaringen als glasschilder en zijn bewondering van de simpele vormgeving van Egyptische kunst. Mondriaan is direct geboeid door het kleurgebruik van Van der Leck. Van der Leck op zijn beurt is onder de indruk van Mondriaans zoektocht naar abstractie. In navolging van Mondriaan begint hij zijn doeken ook ‘composities’ te noemen en durft hij de figuratie los te laten. Niet eerder waren de onderlinge relatie en blijvende invloed van Mondriaan en Van der Leck onderwerp van een tentoonstelling. De presentatie ontrafelt het verhaal van de vriendschap aan de hand van schilderijen, historische foto’s en ander archiefmateriaal met prachtige bruiklenen uit het Museum of Modern Art (MoMa) en het Solomon R. Guggenheim Museum.

U kunt deelnemen aan een rondleiding door deze Stijl presentatie. Een gezamenlijke lunch gebruiken we in Restaurant Gember naast het Gemeentemuseum. Wij vertrekken per bus vanaf het parkeerterrein bij zwembad De Tongelreep Eindhoven om 8.45u ’s morgens. We verwachten om ca. 18.00u in Eindhoven terug te zijn. De kosten voor deze excursie bedragen € 62,50 inclusief busreis, entree, lunch en rondleiding. Voor MK houders  € 48,-.

Tot 1 maart kunt u zich aanmelden per e- mail(info@vriendenvanabbe.nl), ovv naam, telefoonnummer, MK ja/nee. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u een bevestiging en rekening of indien u per incasso betaalt, wordt het bedrag automatisch afgeschreven.

 

 

23 maart Presentatie eerste prent Kunstmap

Donderdag 23 maart is de eerste bijeenkomst van onze Kunst map in de Bibliotheek van het Van Abbemuseum. Alle 66 kopers van de map worden die avond uitgenodigd om het eerste werk en de foedraal in ontvangst te nemen. Ook geïnteresseerde vrienden zijn van harte welkom.
De eerste prent  is gemaakt door kunstenaar Bram Hermens. Hij zal een toelichting geven op zijn werk. Bram Hermens is in het Van Abbemuseum vooral bekend door zijn monumentale werk 'Bactrius' dat hij maakte in Het OOG. Wij vinden het dan ook verheugend dat hij de eerste kunstenaar is die met zijn werk in de Kunst map vertegenwoordigd is en ook omdat hij als kunstenaar zo direct met het museum en met Eindhoven verbonden is.
Programma:
18.45u                  ontvangst Bibliotheek Van Abbemuseum
19.00u                  welkom
19.15u                  toelichting Bram Hermens
19.30u                  borrel
20.00u                  einde
Aanmelden voor deze avond kan tot 15 maart info@vriendenvanabbe.nl.

2 maart Vriendensalon

Donderdag 2 maart is weer een vriendensalon-avond. Onze gast die avond is Willem Jan Renders, conservator van het Van Abbemuseum.

Malevitsj en de De Kunstschool van het volk in Vitebsk, 1918-1922

Willem Jan Renders is verbonden als conservator Russische kunst aan het Van Abbemuseum. In de afgelopen jaren is hij van groot belang geweest voor het onderzoek en de organisatie van tentoonstellingen rond El Lissitzky. Momenteel leidt hij onder andere projecten die resulteren in de bibliotheektentoonstellingen. Zijn kennis van de Russische cultuur en taal stellen hem in staat om het historisch cultuurgoed van Rusland een eigen plaats te geven in het Van Abbemuseum.

In 2016 verscheen een belangrijke uitgave van de brieven en documenten die toebehoorden aan Malevitsj. Niet alleen inhoudelijk, maar ook wat betreft vormgeving is dit een belangrijke en interessante bibliofiele uitgave. In zijn lezing voor de Vrienden gaat Willem Jan in op deze recent gepubliceerde uitgebreide uitgave van brieven en documenten van kunstenaar Kazimir Malevitsj, in 2016 aangekocht voor de bibliotheek van het Van Abbemuseum met steun van de Vrienden. Vervolgens bespreekt hij waarom een dergelijk bronnenboek van nut is bij de voorbereiding van de tentoonstelling ‘Chagall, Lissitzky, Malevitsj – De Kunstschool van het Volk in Vitebsk, 1918 – 1922’. Deze tentoonstelling opent op 28 maart 2018 in Centre Pompidou in Parijs. Samen met zijn Franse collega Angela Lampe is Willem Jan Renders de curator van deze tentoonstelling.
Het programma is als volgt: 

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing door Willem Jan Renders

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan via info@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 1 maart. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn van harte welkom. Graag bij aanmelding opgeven.  

Klik op de volgende link voor verslagen van eerdere salonavonden:

https://vanabbemuseum.nl/vrienden/vrienden-vereniging/vriendenblog/

 

Donderdag 2 februari is weer een vriendensalon-avond. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd. Onze gast die avond is Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum. 

In 2015 is Charles mentor geweest van een aantal jonge Indonesische curatoren voor de Biënnale van Jakarta met als titel ‘Neither forward nor Back’(http://jakartabiennale.net/en/curatorial/).

Deze biënnale heeft Charles’ interesse in Indonesië en de Nederlands koloniale geschiedenis verder aangewakkerd. Dit uit zich onder andere in het nieuwe project van Lidwien van de Ven dat aanstaande zaterdag geopend wordt in het museum als onderdeel van De Collectie Nu (https://vanabbemuseum.nl/programma/programma/lidwien-van-de-ven/). Momenteel is Charles bezig met de voorbereidingen voor een tentoonstelling over Indonesië die eind 2017 te zien zal zijn in BOZAR Brussel.

In zijn lezing zal Charles de ontwikkeling van de nieuwe kernwaarden van het museum onder andere verbinden met zijn ervaringen in Indonesië.  

Het programma is als volgt:   

19.15 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.30 uur: lezing door Charles Esche

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst 

Graag nodigen wij u voorafgaand aan de salon uit om 18.30u in het leslokaal van het Van Abbemuseum voor een korte informatieve bijeenkomst, waarin het  bestuur van de Vriendenvereniging u wil informeren over de financiële bijdrage van de vrienden aan het Van Abbemuseum voor 2017 en komende jaren.  

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan via info@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 1 februari. Wilt u vermelden of u ook de informatiebijeenkomst bijwoont?

Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding opgeven.  

 

5 januari 2017 Vriendensalon

Donderdag 5 januari 2017 is de eerste vriendensalon in het nieuwe jaar. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.  

                   Nieuwe collectiepresentatie in 2017 

In 2017 maakt de huidige collectiepresentatie in het Van Abbemuseum  ‘De collectie nu’ plaats voor een nieuwe opstelling met de collectie. Hoe gaat deze presentatie eruit zien? Welke uitgangspunten liggen eraan ten grondslag? Welke uitdagingen kent het nieuwe plan? Achter de schermen zijn medewerkers van het museum al geruime tijd druk bezig met de voorbereidingen. Samen met de vormgevers Can en Asli Altay wordt een groot deel van de Nieuwbouw veranderd in een dynamische tentoonstelling waar plaats is voor een wisselend programma dat samen met groepen bezoekers zal worden ingevuld. Op 5 januari licht Christiane Berndes, conservator en hoofd collecties Van Abbemuseum , een tipje van de sluier op en gaat met u hierover in gesprek. 

Het programma is als volgt: 

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing door Christiane Berndes

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan via info@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag  4 januari. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

Klik op de volgende link voor verslagen  van eerdere salonavonden: http://libraryblog.vanabbe.nl/category/vrienden-van-abbemuseum/

9 december 2016 Rondleiding Positions #3

Zaterdag 3 december aanstaande opent de tentoonstelling Positions #3 . In 2014 is het Van Abbemuseum begonnen met de meerjarige tentoonstellingsreeks Positions, waarbij de stem van de kunstenaar centraal staat. Het is een jaarlijks ontmoetingspunt voor verschillende artistieke en intellectuele statements. Positions #3 presenteert het werk van vier kunstenaars; Rossella Biscotti, Duncan Campbell, Maryam Jafri en Natasja Kensmil. Zij maken gebruik van zeer verschillende beeldende disciplines, variërend van schilderijen en prenten, film, objets trouvés tot ruimte-gebonden installaties. Hun werkwijze is verwant aan methodes uit geschiedschrijving en het sociaalwetenschappelijk onderzoek. De kunstenaars zoeken naar sporen uit het verleden om deze te testen op hun waarde voor het heden. Rossella Biscotti (Molfetta, Italië, 1978) richt zich in haar werk, installaties, op vergeten sociale en politieke gebeurtenissen. Via zorgvuldig vooronderzoek brengt zij met haar reconstructies deze verhalen opnieuw in circulatie. Ze toont de relevantie ervan voor het heden. De films van Duncan Campbell (Dublin, Ierland, 1972) nemen een specifieke historische gebeurtenis en de mensen en objecten die ermee te maken hadden tot onderwerp. Zijn films bestaan uit een collage van archiefopnames, nieuw documentair materiaal en gefingeerde filmdelen. Maryam Jafri (Karachi, Pakistan, 1972) speelt in haar fotoanalyse met feit en fictie. Nauwkeurig worden onderwerpen ingekaderd, opnieuw gecomponeerd, herbenoemd of tegenover elkaar geplaatst. Natasja Kensmil (Amsterdam, Nederland, 1973) gebruikt in haar schilderijen en zeefdrukken op zijde citaten uit de (kunst)geschiedenis om de relatie tussen het heden en het verleden scherp te stellen. Als vriend kunt u deelnemen aan een rondleiding door de tentoonstelling op vrijdag 9 december  om 15.00 uur door conservator Diana Franssen(duur ca.1 uur). Deelname is gratis.

Aanmelden kan tot 2 december per mail aan info@vriendenvanabbe.nl.

1 december 2016 Vriendensalon

Donderdag 1 december 2016 zal weer een 'vriendensalon' avond zijn. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.

 

                                                     Archief JCJ VANDERHEYDEN

 

Onze gast is Louis Baltussen, senior medewerker Beheer & Behoud van het Van Abbemuseum.

Momenteel werkt Louis aan het  archief van JCJ VANDERHEYDEN, een van de meest toonaangevende Nederlandse kunstenaars van de tweede helft van de vorige eeuw en een van de eerste kunstenaars die met video en film werkte. Alle belangrijke Nederlandse musea hebben werk van hem in de collectie, zo ook het Van Abbemuseum. Na diens overlijden verzocht de familie van JCJ VANDERHEYDEN aan Louis de inhoud van het atelier te inventariseren. Sinds juli 2012 werkt hij hieraan. Door de erven werd tevens besloten het omvangrijke archief te schenken aan het RKD (Rijks Kunsthistorisch Documentatiecentrum) hetgeen nu wordt voorbereid. Eind dit jaar wordt het archief  naar het RKD overgebracht, waarna Louis aan de beschrijving er van kan beginnen. Louis wil deze avond laten zien hoe zo’n omvangrijk proces in z’n werk gaat.
Het programma is als volgt:   

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing door Louis Baltussen

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan via info@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag  30 november. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

 

 

 

 

Schilderij en lijst in perfecte harmonie

Donderdag 3 november  2016 zal weer een 'vriendensalon' avond zijn. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.

Onze gast is Edwin Becker, hoofd tentoonstellingen van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Na zijn studie kunstgeschiedenis is hij de initiator van grote tentoonstellingen in het Van Gogh Museum. Interessant is onder andere zijn 'ontdekking' van Alma Tadema, waarvan momenteel een overzichtstentoonstelling te zien is in Leeuwarden. Reeds in 1996 maakte hij in het Van Gogh Museum en in The Walker Art Gallery in Liverpool van Alma Tadema een overzichtstentoonstelling. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar de periode rond 1900 waarvan hij in de wereld een van de belangrijke kenners is. Belangrijke tentoonstellingen maakte hij onder andere rond Picasso, Van Gogh, Munch, Monet, Lautrec, Klimt en Egon Schiele. De tentoonstelling In perfect Harmony over Schilderij en Lijst in de periode 1850 en 1920 is het uitgangspunt voor zijn lezing in de Salon. Deze tentoonstelling was te zien in het Van Gogh Museum en in het Kunstforum in Wenen.

Vincent van Gogh vond een doek pas af als het was ingelijst: zonder lijst was het voor hem nog in 'ruwe staat'. Hij en veel van zijn tijdgenoten zagen schilderij en lijst als een onlosmakelijk geheel en kozen of ontwierpen hun eigen lijsten. Aan de hand van stromingen als het historisme, Secession (Jugendstil, symbolisme) en het impressionisme wordt de relatie tussen schilderij en lijst uit de doeken gedaan, met een focus op de periode 1880-1920. Juist in die tijd veranderde de functie en betekenis van de lijst radicaal. 

De omlijsting wordt als een basisprincipe van de westerse kunst beschouwd. Vanaf de Renaissance wordt met de ontdekking van het centraal perspectief het schilderij tot een venster op een andere wereld. De lijst isoleert die wereld en de materialiteit van het schilderij wordt daarmee ontkend. Maar uiteindelijk verdwijnt in de vorige eeuw de lijst, waardoor het kunstwerk geïntegreerd wordt in de werkelijkheid of de lijst zelf tot kunstwerk verheven wordt.

Het programma is als volgt:   

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing door Edwin Becker

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan via info@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 2 november. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

Klik op de volgende link voor verslagen  van eerdere salonavonden: http://libraryblog.vanabbe.nl/category/vrienden-van-abbemuseum/

25 en 28 oktober Rondleidingen DDW

Van 22 tot en met 30 oktober 2016 vormt Eindhoven weer het podium voor de Dutch Design Week, het grootste designevenement van Nederland!

Ook dit jaar organiseren wij speciaal voor de vrienden rondleidingen bij twee presentaties DDW op locatie in Eindhoven en één in het Van Abbemuseum.

1. ’Modebelofte’ de Bijenkorf Piazza 1 toont de jaarlijkse selectie modetalent met ontwerpen van 30 recent afgestudeerden van de beste internationale modeopleidingen. Modebelofte is te zien in diverse etalages in de Bijenkorf en vanuit de bovenste verdieping op het dak van de Bijenkorf.  Het thema - ‘Adaptive Travelers’ - vat het werk van de internationaal geselecteerde toptalenten samen en kan gezien worden als een ontluikende ‘global trend’. ”Nu er letterlijk geen hoekje van de wereld meer te ontdekken valt en mobiliteit en migratie steeds vaker een noodzaak zijn in plaats van een luxe, wordt onze autonomie weer een belangrijk thema. Deze ‘up & go’ mindset maakt weer echte uitvinders van ontwerpers, zij ontwerpen hoe wij morgen leven.”, aldus Niek Pulles (Heyniek) en Harm Rensink, voor het derde jaar op rij de curatoren en designers van de Modebelofte expositie. De rondleiding door projectdirecteur Ellen Albers start buiten voor de Bijenkorf bij de ingang 18 Septemberplein en is op dinsdag 25 oktober om 10.00u, duur ca. 45 minuten. Houdt u rekening met €2,- (gepast)entreekosten voor de presentatie op het dak. 

2. ‘POPCORE’, conceptstore You Are Here, Kleine Berg 32A, is een levende expositie met werk van 14 pas afgestudeerde talenten die een nieuwe, flexibele manier van leven ervaren. Met een achtergrond in de ontwerpwereld, gebruikt deze groep het designmedium om een alternatieve werkhouding te ontwikkelen en hierdoor de grenzen van de norm op te zoeken. POPCORE streeft er uiteindelijk naar de stem van onze generatie te vertegenwoordigen door design te versmelten met disciplines als mode, concerten, talks en eten en op deze manier een 360° ervaring te creëren. Curator Tijs Gilde zal ons samen met andere designers op dinsdag 25 oktober om 11.30u rondleiden, duur ca. 30 minuten.

3. In het Van Abbemuseum is de tentoonstelling ‘Pracht und Prinzip Bas van Beek’ te zien. Ontwerper Bas van Beek combineert de ontwerpprincipes van het Bauhaus (1919-1932) en de Wiener Werkstätte (1903-1932)met de collectie van het Van Abbemuseum. Van Beek ziet de Bauhaus school, met zijn heilige geloof in het industrieel vervaardigde product, en de Wiener Werkstätte met zijn frivolere, meer ambachtelijke en kleinschaligere inslag, als de kraamkamers van het hedendaagse design. Hij heeft een reeks ontwerpen en patronen van beide scholen - die soms nooit eerder waren uitgevoerd -  opnieuw ontworpen en waar nodig aangepast. Hij voegt deze samen met werken uit de collectie van het museum, zoals die van Donald Judd en François Morellet. De resultaten past hij toe op verschillende producten, zoals behang, een tapijt, een meubel, kleding en een houten legpuzzel. Hoewel de ontwerpen dateren van meer dan honderd jaar geleden - rond 1910 - zijn ze nog verrassend actueel. Zeker nu ze geplaatst worden in de context van een hedendaagse museum. 

Bas van Beek bekritiseert met zijn werk marktmechanismen, ‘branding’, armzalig conceptualisme en de kritiekloze designer-cults. Hij grijpt vaak terug op productontwerpen uit het verleden, boeken en archiefstukken zijn voor hem belangrijke inspiratiebronnen. Bas van Beek zal u op vrijdag 28 oktober om 11.30uur rondleiden door verschillende plekken in de nieuwbouw van het Van Abbemuseum, duur ca. 1 uur, start entree museum. 

Voor vrienden is deelname aan deze drie rondleidingen gratis, m.u.v. entreekosten van €2,- bij Modebelofte. Aanmelden kan tot 15 oktober per mail(info@vriendenvanabbe.nl) o.v.v. naam, telefoonnummer. Graag duidelijk aangeven aan welke rondleiding(en) u wilt deelnemen (1.Modebelofte, 2. Popcore, 3.Pracht und Prinzip). Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Na aanmelding ontvangt u bericht.

 

http://www.ddw.nl/evenement/552

http://www.ddw.nl/evenement/824

https://vanabbemuseum.nl/programma/programma/pracht-und-prinzip/

 

 

 

6 oktober 2016 Vriendensalon

Beste vrienden,

Donderdag 6 oktober  2016 zal weer een 'vriendensalon' avond zijn. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.  

Onze gast is dan Karin van Pinxteren (‘s-Hertogenbosch, 1967). 

Karin maakt installaties, performances, video, tweedimensionaal werk, schrijft beschouwingen op haar blog Nachtportier en maakt korte poëzie. Ze heeft de ambitie om de stem en de fysieke aanwezigheid van het menszijn an sich zichtbaar te maken buiten alle machtsverhoudingen om. Zelfreflectie en reflectie tussen mensen vormen de belangrijkste thema’s in haar werk. Naast beeld speelt daarin ook taal een belangrijke rol. Werk van haar was te zien in o.a. Het Van Abbemuseum en Museum De Pont, Stockholm, Praag en New York. 

Over haar werk zegt Karin: ‘Je ziet de ander, je bent jezelf, daarentegen kun je jezelf alleen in de spiegel helemaal zien. Concluderend is het eigen bestaan redelijk onzichtbaar terwijl het bestaan van anderen geheel in beeld is. Hieruit ontstaat de wil tot reflectie en communiceren, manieren om het eigen bestaan concreet te maken. Op pogingen tot samenvallen volgen pogingen tot samenvallen. Door de onmogelijkheid hiervan, want we zitten nooit op een lijn, niet met de ander en niet met het zelf, blijken het oneindige bewegingen te zijn. Ik zet het bewust om in beeld zonder hiërarchische verhoudingen, maak het tastbaar, om het treffen, het toucheren van de existentie zichtbaar te maken. Mijn onderzoek speelt zich af in de 2e en 3e dimensie en is filosofisch van aard. Ruimte is veelal van invloed op het werk omdat het de plaats is waar het zich bevindt daarentegen is verbinding tussen ruimte en tijd niet aanwezig omdat onderzochte begrippen in essentie beeld worden.’

Tijdens de Vriendensalon zal zij werk tonen waarin taal en beeld samenkomen en bondige poëzie voordragen uit de bundels Sofa Journal en Traagschuim die zij afgelopen jaar heeft uitgebracht.

https://karinvanpinxteren.wordpress.com

https://nachtportierblog.wordpress.com 

Het programma is als volgt:   

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing door Karin van Pinxteren

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan via info@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 5 oktober. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

Klik op de volgende link voor verslagen  van eerdere salonavonden: http://libraryblog.vanabbe.nl/category/vrienden-van-abbemuseum/

 

KUNSTMAP VOOR VRIENDEN

Kunstmap? Net iets voor U!!

Exclusief voor Vrienden van het Van Abbemuseum      

Misschien wilt u als vriend van de kunst en met een voorliefde voor het Van Abbemuseum ook thuis genieten van wat een museum u te bieden heeft? De Vrienden zijn met een initiatief gekomen om u bij uw voorliefde te helpen. De Kunstmap!

Wat betekent dat? Dat betekent dat u een prachtige foedraal krijg met daarin een beukenhouten lijst. De komende drie jaar ontvangt u elk jaar drie kunstwerken. Deze werken zijn gemaakt door kunstenaars die een sterke band met het Van Abbemuseum hebben of prominent zijn in de regio. Het eerste jaar ontvangt u een kunstwerk van Bram Hermens, Esther Tielemans en Rogier Arents. Bram Hermens is bekend van zijn imposante muurtekening in het Oog, zijn visie op de geschiedenis van Afghanistan. Esther Tielemans exposeerde ook in het Oog met een labyrint van geometrische vormen met kleur. Rogier Arents studeerde in Eindhoven en was te zien bij de Dutch Design Week en bij Yksie. Een begin met drie gerenommeerde jonge kunstenaars. En de volgende twee jaar zult u steeds opnieuw verblijd worden met werken van drie andere veelbelovende kunstenaars.

U komt in het bezit van

  • een foedraal met gestanste teksten: VRIEND, en aan de andere zijde VRIENDIN, ontworpen door Rogier Walrecht,
  • een beukenhouten lijst waarin u de kunstwerken kunt bewaren en exposeren,
  • het formaat van de kunstwerken is 25 x 32 cm,
  • de oplage is maximaal 80,
  • bij intekening krijgt u een vast oplagenummer,
  • u kunt intekenen tot 1 januari 2017 via info@vriendenvanabbe.nl
    Nog geen Vriend? Registreer hier uw lidmaatschap
  • een abonnement is per jaar €155,-. U mag ook ineens €450,-voor drie jaar betalen.

U begrijpt dat wij een uniek aanbod doen waar al veel belangstelling voor is.

30 september 2016 Excursie Voorlinden

Op vrijdag 30 september 2016 brengen we met de vrienden een bezoek aan Museum Voorlinden te Wassenaar.

Het nieuwe Museum Voorlinden van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh opende afgelopen weekend. Het prachtige gebouw is een ontwerp van Kraaijvanger Architects. Het tentoonstellingsgebouw biedt ruimte aan wisselende exposities, de vaste collectie en ruimtes voor permanente werken. Caldenborgh verzamelde in de loop der jaren zo’n 8000 werken. Zijn collectie is breed. Figuratief, abstract, minimalistisch, conceptueel, van Pyke Koch tot Andy Warhol, van Mondriaan tot Ai Wei Wei. Het museum ligt op landgoed Voorlinden met 40 hectare duin, bos, weide, tuin en vijver. Landschapsarchitect Piet Oudolf, ook ontwerper van de tuin van het Van Abbemuseum, ontwierp de bloementuinen rondom het museumgebouw. 

De openingstentoonstellingen ‘Ellsworth Kelly Bloemlezing’ is een ode aan de onlangs overleden kunstenaar Ellsworth Kelly (1923-2015). Het is de eerste solotentoonstelling van deze Amerikaanse kunstenaar in Nederland sinds 1979. Rudi Fuchs, curator, heeft een afgewogen selectie gemaakt van ruim 80 werken, waaronder schilderijen, tekeningen en collages. De tentoonstelling is in nauw contact met de kunstenaar en de Ellsworth Kelly Studio in Spencertown (USA) tot stand gekomen. De voorbereidingen waren in volle gang toen de kunstenaar eind 2015 overleed.

Ook te zien in Voorlinden is ‘Full Moon’ een ahistorische dwarsdoorsnede en eerste kennismaking met de collectie van Museum Voorlinden, waarbij de bezoeker wordt uitgenodigd zelf verbanden en vergelijkingen te maken en ‘Highlights’, de kunstwerken die permanent te zien zijn in het museum.   

Een gezamenlijke lunch gebruiken we in het oude landhuis op landgoed Voorlinden, waarna u deel kunt nemen aan een rondleiding door de collectiepresentatie en de permanente installaties in het museumgebouw.
Wij vertrekken per bus vanaf het parkeerterrein bij zwembad De Tongelreep Eindhoven om 8.45u ’s morgens. We verwachten om ca. 18.30u in Eindhoven terug te zijn. De kosten voor deze excursie bedragen € 70,00 inclusief busreis, entree(MK niet geldig), lunch en rondleiding. Tot 20 september kunt u zich aanmelden per e- mail(info@vriendenvanabbe.nl) ovv naam, telefoonnummer. Museum Voorlinden kan maximaal 45 personen ontvangen! Inschrijving gebeurt op volgorde van binnenkomst. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u een bevestiging en rekening of indien u per incasso betaalt, wordt het bedrag automatisch afgeschreven.

1 september 2016 Vriendensalon

Donderdag 1 september  2016 zal weer een 'vriendensalon' avond zijn. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.

 De Kunstmap’                                    

Het nieuwe seizoen van de Salon opent met een bijzondere presentatie. Omdat het Van Abbemuseum 80 jaar bestaat is dat voor de Vriendenvereniging een goede gelegenheid om een bijzondere productie het licht te laten zien. De Kunstmap! Bij de algemene ledenvergadering van 30 juni werd  de eerste opzet van de Kunstmap reeds gepresenteerd. De Vriendenvereniging wil jaarlijks drie kunstwerken, prenten of foto's van kunstenaars die een band met het Van Abbemuseum en/of Eindhoven hebben, uitbrengen. De kunstwerken worden uitgegeven in een kunstmap: een bijzonder mooi uitgevoerde map, een foedraal,  waarin zich een beukenhouten verzamellijst bevindt, een ontwerp van Rogier Walrecht. In deze lijst kunnen de kunstwerken bewaard, maar ook getoond worden. Het is de bedoeling dat drie jaar achtereen elk jaar drie kunstwerken uitgegeven worden. Natuurlijk moet men daar als vriend wel een abonnement op nemen.                                                                

De eerste vier kunstenaars, die hun medewerking hebben toegezegd om voor de kunstmap  een gesigneerd en genummerd kunstwerk te maken zijn Bram Hermens , Esther Tielemans, Rogier Arents en Kiki van Eijk. Kiki is onder andere bekend van haar werk voor het Rijksmuseum, waar zij voor de tentoonstelling Amsterdam Azië de wanddecoraties maakte. Bram Hermens en Esther Tielemans kennen we van hun werk in het Oog in het museum. Rogier Arents, designer en graficus, studeerde in Eindhoven en was o.a. te zien bij de DDW. De Kunstmap wordt uitgebracht in een oplage van 80 stuks.

Bij de presentatie in de salon zullen de ontwerper van de Kunstmap, Rogier Walrecht en Bram Hermens aanwezig zijn en een toelichting op hun werk geven.

Het programma is als volgt: 

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: uitleg over de Kunstmap door Piet van Bragt

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan via info@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 31 augustus. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

 

Klik op de volgende link voor verslagen  van eerdere salonavonden: http://libraryblog.vanabbe.nl/category/vrienden-van-abbemuseum/

 

 

30 juni 2016 Algemene ledenvergadering

Hierbij nodigen wij u uit voor het bijwonen van de algemene ledenvergadering van de Vrienden Van Abbemuseum. De vergadering zal gehouden worden op donderdag 30 juni om 19.30 uur in het Auditorium Van Abbemuseum. Vanaf 19.15 uur ontvangst in het museumcafé. 

Na het formele gedeelte zal Bennie Mols (wetenschapsjournalist en auteur) spreken over:

Hoe werkt creativiteit (en kunnen computers het ook)?

“Logica brengt je van A naar B, maar verbeelding brengt je overal” - Albert Einstein

 Bennie Mols is gepromoveerd natuurkundige en afgestudeerd filosoof. Hij schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, KIJK, NWT Magazine, De Ingenieur en publiceerde populairwetenschappelijke boeken over natuurkunde, wiskunde, informatica en hersenonderzoek. Eenmaal per week praat hij over wetenschap bij het Radio 1-programma De Ochtend. Verder geeft hij lezingen over het menselijk brein en over kunstmatige intelligentie in computers en robots (http://benniemols.blogspot.com).

Aanmelden voor de ledenvergadering en lezing kan tot 17 juni info@vriendenvanabbe.nl. Na aanmelding ontvangt u de vergaderstukken.

24 juni 2016 Excursie voor vrienden More en Sonsbeek

Op vrijdag 24 juni 2016 brengen we een bezoek aan SONSBEEK '16: transACTION en Museum MORE te Gorssel.

MORE is het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme. Hier is de collectie van Hans Melchers ondergebracht met werken van modern-realistische kunstenaars van de afgelopen 100 jaar zoals Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch, Dick Ket, Charley Toorop, Jan Beutener, Erwin Olaf en Annemarie Busschers. Ook te zien in MORE zijn de presentaties IN ESSENTIE – Rein Draijer en ENTER THE VOID van Arnout Killian. De virtuoze kunstenaar Killian(1969) creëert een wereld waarin niets is wat het lijkt. Hij zoomt in en uit, wisselt van perspectief, vertraagt en verstilt. Een schilderij van Killian is een leegte die vol staat van betekenis, interpretatie en dubbelzinnigheid. Opvallend is zijn fascinatie voor het vervreemdende en het unheimliche, iets wat hem verbindt met neorealisten uit het interbellum als Pyke Koch en Carel Willink. Met Killians aandacht voor het kunstmatige en de hedendaagse beeldcultuur roept hij een illusionistische spanning op. Zijn sublieme oeuvre bewijst dat de schilderkunst bij uitstek in staat is op deze manier beelden stil te zetten. De schilder-beeldhouwer Rein Draijer (1899-1986) ontving in de jaren ‘60 de prestigieuze Jacob Marisprijs en vertegenwoordigde Nederland op de Biënnale van Venetië, maar bij het brede publiek werd Draijer vooral bekend als ontwerper van postzegels. De tentoonstelling brengt een ode aan een kunstenaar die de werkelijkheid wilde terugbrengen tot haar pure essentie. 

Op de heenweg maken we een tussenstop in Arnhem voor de hedendaagse kunsttentoonstelling Sonsbeek'16 transACTIONin het Sonsbeekpark, de elfde editie van de kunsttentoonstelling Sonsbeek die na acht jaar weer plaats vindt. Curator is het Indonesische collectief ruangrupa, dat kunst en maatschappelijke thema’s vanuit een ruimtelijke en persoonlijke invalshoek benadert. 

De tentoonstelling gaat over de dynamiek van de stad. Ruangrupa zet met het thema transACTION de uitwisseling tussen mensen onderling en hun omgeving centraal. Ruangrupa werd in 2000 in Jakarta opgericht door een groep kunstenaars die zich bezighoudt met het vraagstuk van het gemeenschappelijk recht op de stad. In het park verrijzen tijdens SONSBEEK ’16: transACTION zo’n twaalf kunstwerken. Alle deelnemende kunstenaars zijn op pad geweest met de parkbeheerder als onderdeel van het artistieke onderzoek om verhalen te verzamelen over de geschiedenis en de verschillende functies van het park. De installaties zijn nieuwe verblijfs- en ontmoetingsplekken waar iedereen gebruik van kan maken en worden speciaal voor het park vervaardigd door Richard Bell (Brisbane, Australië), Maze de Boer (Amsterdam, Nederland),  Rossella Biscotti (Molfetta, Italië), Kevin van Braak(Arnhem, Nederland), Cinema Caravan (Nagoya, Japan) Louie Cordero (Manila, Filippijnen), Shilpa Gupta (Mumbai, India), Folkert de Jong (Amsterdam, Nederland), KUNSTrePUBLIK(Berlijn, Duitsland), Eko Prawoto (Yogjakarta, Indonesië), Slavs and Tatars (Berlijn, Duitsland) en Rob Voerman (Arnhem, Nederland).

Na een wandeling door Park Sonsbeek reizen we door naar Gorssel. Een gezamenlijke lunch gebruiken we bij Café More(Loetje). In Museum More wordt een inleidende lezing verzorgd over het museum, de collectie en de lopende tentoonstellingen waarna u het museum zelf kunt bezoeken.

Wij vertrekken per bus vanaf het parkeerterrein bij zwembad De Tongelreep Eindhoven om 8.30u ’s morgens. We verwachten om ca. 18.30u in Eindhoven terug te zijn. De kosten voor deze excursie bedragen € 67,50 inclusief busreis, entree, lunch en lezing.

Tot 1 juni kunt u zich aanmelden per mail(info@vriendenvanabbe.nl). Inschrijving gebeurt op volgorde van binnenkomst. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u een bevestiging en rekening of indien u per incasso betaalt, wordt het bedrag automatisch afgeschreven.

2 juni 2016 Vriendensalon

Donderdag 2 juni 2016 zal weer een 'vriendensalon' avond zijn. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.

                                                                              ‘Blauw’

De kleur ´blauw´ heeft een krachtige en bijzondere betekenis zoals te zien is de laatste duizenden jaren in verschillende culturen. Denk bij voorbeeld aan de kleur lapis lazuli, die verwerkt werd in het beroemde dodenmasker van farao Toetanchamon (14e eeuw v. Chr.) in combinatie met goud.

Blauw is het hemelse, rust; blauw  schept afstand, suggereert zuiverheid en adel (blauw bloed), maar staat ook voor dood, verdriet, eenzaamheid en kilte( the blues, een blauwtje lopen, blauwbekken). Tegenwoordig wordt blauw in reclame en door fabrikanten vooral gebruikt om verkoelende en zuiverende producten aan te prijzen zoals schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers.

Ultramarijn blauw, Ceruleum blauw, Kobalt blauw, Egyptisch blauw, Phthalo blauw, Mangaanblauw, Indigo blauw, Pruisisch blauw, Hemels blauw, Azuurblauw, om maar een paar ´ blauwen´  te noemen zijn enkele voorbeelden uit de blauwfamilie, maar er zijn natuurlijk nog veel meer ´blauwen´.

Hoe gingen en gaan kunstschilders, beeldhouwers en vormgevers om met het rijke palet aan ´blauwen´? Hoe passen zij de diversiteit aan blauw in hun palet toe, wat voor meerwaarde krijgen de kunstwerken door blauw toe te passen? Allemaal vragen die aan de orde komen in de lezing van Florence Husen, docent/kunstenaar. De lezing geeft een rijk inzicht in het fenomeen BLAUW,  toegepast door de eeuwen heen in prachtige schilderijen, beeldhouwwerken en objecten.

Het programma is als volgt: 

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing door Florence Husen

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan viainfo@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 1 juni. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

Klik op de volgende link voor verslagen  van eerdere salonavonden:http://libraryblog.vanabbe.nl/category/vrienden-van-abbemuseum/

14 april 2016 Preview JAREN 80 het begin van nu?

In 2016 bestaat het van Abbemuseum 80 jaar. Om dit te vieren is het museum 80 uur lang non-stop geopend van donderdag 14 april 11.00 uur tot en met zondag 17 april 19.00 uur.

Zaterdag 16 april is ook de opening van de tentoonstellingJAREN 80 het begin van nu?, een alternatieve blik op de jaren 80.

Jaren 80 – Het begin van nu? presenteert een alternatieve blik op de roerige jaren 80 vanuit verschillende Europese perspectieven: Slovenië, Turkije, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De tentoonstelling bestaat uit kunstwerken, muziek, televisiefragmenten, grafisch en archiefmateriaal waarin sociaalpolitieke thema’s worden verkend door een culturele lens. De tentoonstelling en het begeleidende bemiddelingsprogramma analyseren de recente geschiedenis van de jaren 80 vanuit het oogpunt van tegenculturen en veranderingen in staatsvormen. Ook wordt het belang van de ontwikkelingen in de jaren 80 voor onze hedendaagse samenleving duidelijk.

Een deel van het materiaal komt voort uit projecten van onze partners van de museumconfederatie L’Internationale. Met aanvullend nieuw onderzoek leggen de curatoren van het Van Abbe dwarsverbanden tussen de verschillende culturele contexten en strategieën.

De tentoonstelling laat meerdere verhalen en stemmen vanuit verschillende Europese perspectieven aan bod komen, beginnend met die van Nederland, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk. Vanaf 9 juli verandert de samenstelling van de tentoonstelling en worden de Turkse en Spaanse invalshoeken toegevoegd. Binnen de tentoonstelling wordt een zaal ingericht als een aparte ruimte voor bemiddeling met een bijbehorend activiteitenprogramma. Hier wordt een link gelegd tussen de thema’s in de tentoonstelling en de stad Eindhoven.

Als vriend krijgt u de unieke gelegenheid om voorafgaand aan de opening op zaterdag 16 april om 13.00u de tentoonstelling te bezoeken. Conservatoren zullen u rondleiden door de presentatie(duur ca.1 uur). Deelname voor vrienden is gratis.

Aanmelden voor deze preview kan tot 10 aprilinfo@vriendenvanabbe.nl. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging.

7 april 2016 Vriendensalon

Op donderdag  7 april 2016 is er weer een salon avond. Onze gast is dan Domeniek Ruyters. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.

                                  ’Media, kunstkritiek en de toekomst’

Kunstkritiek is onmisbaar voor een gezond kunstklimaat. Daar is iedereen het wel over eens. Toch zie je hoe na een periode van grote bloei kunstkritiek toenemend onder druk is komen te staan. Een subsidiestop voor kunsttijdschriften, voortschrijdende digitalisering en krimpende advertentie-inkomsten maken dat traditionele organen voor de kunstkritiek, met name het specialistische kunstblad, op zoek moet naar nieuwe wegen om te overleven. Vooral digitaal groeit het aantal nieuwe titels en platforms met de dag. Er worden vormen van kritiek geboden die soms sterk afwijken van de kunst kritische stem uit de traditionele kunstpers. Domeniek Ruyters, hoofdredacteur van Metropolis M, zal inzicht geven in de belangrijkste ontwikkelingen en diverse kunst kritische media tegen het licht houden.

Metropolis M neemt een belangrijke positie in binnen de hedendaagse kunstkritiek in Nederland, en is al ruim dertig jaar een toonaangevend kunsttijdschrift. Iedere twee maanden presenteert Metropolis M de nieuwste ontwikkelingen in de kunst uit Nederland en daarbuiten en plaatst deze in een kritisch perspectief. In thematisch georiënteerde nummers wordt bijvoorbeeld gekeken naar het museum van de toekomst, schilderkunst in digitale tijden of fotografie zonder camera. Metropolis M heeft ook een signalerende rol, en publiceert artikelen over actualiteit, zoals kunstenaarsportretten, columns, voorbeschouwingen en recensies. Metropolis M geeft een stem aan de kunstenaar, en laat graag direct betrokkenen aan het woord. Naast veel kunstenaars, zijn dat ook curatoren, filosofen of cultuurbeschouwers.

Wij nodigen u hiervoor graag uit.

Het programma is als volgt: 

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst 

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan viainfo@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 6 april. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

Let op: In verband met Hemelvaartsdag op donderdag  5 mei vervalt onze salon in mei! 

Klik op de volgende link voor verslagen  van eerdere salonavonden:http://libraryblog.vanabbe.nl/category/vrienden-van-abbemuseum/

25 februari 2016 Rondleiding Kunst-Inhaleren

Als vriend kunt u op donderdag 25 februari om 15.00udeelnemen aan een bijzondere rondleiding. 

Caro Verbeek, kunsthistorica met specialisaties op het gebied van zintuigen(geur en tast) in relatie tot cultuur, ontwikkelde bij diverse kunstwerken in de tentoonstelling De collectie nuspeciale geurinterventies. Bij de kunstwerken wordt het mogelijk een intieme relatie aan te gaan met de collectie: letterlijk kunst inhaleren.

 

Een museum is normaal gesproken de plek bij uitstek waar we alleen het zicht gebruiken om kunstwerken waar te nemen; reuk blijft hierbij compleet onderbelicht. Een geur kun je niet via e-mail versturen. Dat maakt geur niet waardeloos, maar juist speciaal, meent kunsthistorica Caro Verbeek. "In onze gedigitaliseerde cultuur worden we overspoeld met beelden en geluiden die met één druk op de knop te kopiëren zijn. We kunnen Picasso's 'Guernica' thuis op de computer bekijken, en op Facebook bladeren we vluchtig door elkaars fotoalbums. Dat doet afbreuk aan de unieke ervaring van het authentieke. Een geur kun je alleen ter plekke ruiken. Geur biedt een unieke en intieme ervaring die de huidige technologie vooralsnog niet kan vervangen."

Hoewel de reuk het minst onderzochte en meest genegeerde zintuig is, heeft geur een enorme invloed op ons gedrag, onze emoties en gemoedstoestand en staat de reuk bekend om de levendige herinneringen die het kan oproepen. Ook kunnen zintuigen die tegelijk geprikkeld worden elkaar beïnvloeden. 

 

Caro Verbeek zal u zelf rondleiden en vertellen(duur ca. 1 uur) over haar project en u vooral laten ervaren hoe kunst en geur samen komen.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld u snel aan! Deelname is gratis.

Dit kan tot 20 februari per mail aaninfo@vriendenvanabbe.nl. Na aanmelding ontvangt u bericht.

3 maart 2016 Vriendensalon

Op donderdag  3 maart 2016 is er weer een salon avond. Onze gast is dan Frans Crutzen. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.

                                  ‘Jan Dibbets in Ransdaal en Wijlre: ramen, licht en symboliek’

Als u ooit de Theresiakerk in het idyllische kleine Zuid-Limburgse  dorpje Ransdaal bezoekt,  dan ontmoet u een prachtig gebouw van de architect Frits Peutz en de glas-in-lood ramen van Jan Dibbets. In de jaren daarvoor werkte Jan Dibbets jarenlang aan nieuwe ramen voor de kathedraal van Blois in Frankrijk. De opdracht die hij kreeg van Jack Lang, de voormalige minister van cultuur, was een enorme opgave voor hem. "Tien jaar ben ik met Blois bezig geweest. Ik was bijna vergeten hoe ik kunst moest maken. Schizofreen werd ik er van. Dat heb ik opgelost door in Italië alleen glas in lood te ontwerpen. Van het paard van de kunst spring ik dan op de fiets van het glas-in-lood, en omgekeerd".                                                                                        

Als Frans Crutzen pastoor wordt in Wijlre en later in Ransdaal nodigt hij Jan Dibbets uit om hem te helpen en te adviseren bij de renovatie van het gebouw. Hij weet Dibbets enthousiast te maken voor het project en  Dibbets ontwerpt voor hem prachtige glas-in-lood ramen, waardoor het gebouw gevuld wordt met een nieuw en prachtig licht en symboliek.                                                                                     Frans Crutzen, voormalig archivaris en nu pastoor in Ransdaal, wil u graag in de Salon kennis laten maken met de prachtige kunst van Jan Dibbets en vertellen hoe alles bij hem  tot stand is gekomen. Een verhaal vol weerga. Wij nodigen u hiervoor graag uit.

Het programma is als volgt:  

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst 

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan viainfo@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 2 maart. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

Klik op de volgende link voor verslagen  van eerdere salonavonden:http://libraryblog.vanabbe.nl/category/vrienden-van-abbemuseum/

4 februari 2016 Vriendensalon

Op donderdag  4 februari 2016 is er weer een salon avond. Onze gast is dan Tessa de Swart. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.

 ‘Presentatie met beelden en gedichten; een interview’

Tessa de Swart (1984) is beeldend kunstenaar. Zij is geboren in West Brabant en studeerde aan de academie voor beeldende kunst Sint Joost te Breda. Zij studeerde af in 2008, studierichting autonome beeldende kunst. Zij woont en werkt in Leiden. Aanvankelijk maakte zij tekeningen en realiseerde  zij performances. De laatste jaren legt zij zich toe op poëtische teksten (gedichten), die zij tijdens performances voordraagt. Ook vervaardigt zij kunstenaarsboeken. Onlangs verscheen de bundel  'Brieven aan de zee', die ze met behulp van crowdfunding in druk wil laten verschijnen. Regelmatig draagt  zij gedichten voor in radio-uitzendingen van NPO 2. Het werk van Tessa kenmerkt zich door eenvoud en diepgang, grote en zeer expressieve werken. Haar thema's zijn uit het leven gegrepen en gaan over liefde en verlies, wanhoop en vrolijkheid, gevaar en durf. Zelf zegt zij: ‘’Ik loop door de polder en ik loop door de stad. Daaruit ontstaan beeld en tekst. Als beeldend kunstenaar maak ik gebruik van fotografie, videobeeld, tekeningen, performances en acties. De teksten bestaan uit poëzie, korte verhalen en filosofische overdenkingen. Het doel is enkel een aanleiding tot handelen. De nadruk binnen mijn werk ligt op dat wat zich aandient op weg naar het doel’’.

Wij nodigen u graag uit voor deze salonavond.

Het programma is als volgt:

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing, interview

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan viainfo@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 3 februari. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden. 

Klik op de volgende link voor een verslag van de salonavond in januari: http://libraryblog.vanabbe.nl/category/vrienden-van-abbemuseum/

7 januari 2016 Vriendensalon

Op de eerste salon dag van het nieuwe jaar donderdag  7 januari 2016 zijn we bijzonder blij dat onze gast dan Charles Esche is, directeur van het Van Abbemuseum. U wordt hiervoor van harte uitgenodigd.

‘Artistieke keuzes Van Abbemuseum’

Charles zal het huidige artistieke beleid van het museum toelichten, de uitgangspunten van het beleid uiteen zetten en ingaan op het gebruik van de collectie nu.

Waarin verschilt de huidige visie van die van zijn voorgangers? In  welk opzicht is het museum veranderd? Wat betekent de huidige globalisering voor het Van Abbemuseum? Welke nieuwe vragen en verwachtingen komen op het museum af?

Welke keuzes , die in het verleden zijn gemaakt, wil het museum behouden en wellicht continueren? Welke nieuwe wegen moet het museum bewandelen?Veel vragen, die Charles aan de hand van enkele voorbeelden uit de collectie, zal beantwoorden.

Wij nodigen u graag uit voor deze salonavond.

Het programma is als volgt: 

19.00 uur: inloop bibliotheek Van Abbemuseum

19.15 uur: lezing  

20.00 uur: debat en wat zoal ter sprake komt

21.00 uur: einde bijeenkomst

Als vriend heeft u gratis toegang. Aanmelden kan viainfo@vriendenvanabbe.nl  tot en met woensdag 6 januari. Introducés, die kennis willen maken met de Vriendenvereniging, zijn welkom. Graag bij aanmelding vermelden.

8 januari 2016 Excursie naar Stedelijk Museum en Van Gogh Museum Amsterdam

Op vrijdag 8 januari 2016 brengen we een bezoek aan het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum in Amsterdam.

In het Stedelijk bezoeken we de tentoonstelling van Mach Dich hübsch! die een overzicht toont van het eigenzinnige werk van Isa Genzken (Duitsland, 1948). Zij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke naoorlogse Europese kunstenaars. De tentoonstelling is het eerste retrospectief van haar werk in Nederland. De vernieuwingsdrift en inventiviteit van haar werk, dat vol zit met autobiografische elementen en subtiele maatschappelijke commentaren, is een referentiepunt en inspiratiebron voor generaties kunstenaars en kunstliefhebbers.

Genzken’s oeuvre vindt zijn basis in de beeldhouwkunst en kenmerkt zich door radicale vernieuwing en het vrije gebruik van media. In de loop van de tijd is zij een steeds breder artistiek terrein gaan bespelen. Zij maakt driedimensionale werken, foto’s, schilderijen, collages, tekeningen, installaties, kunstenaarsboeken, films en sculptuur in de openbare ruimte. Met meer dan 200 objecten is dit een van de grootste tentoonstellingen over haar werk ooit.  

U kunt in het Stedelijk deelnemen aan een rondleiding van een uur en heeft gelegenheid ook de overige presentaties te bezoeken.

Na een gezamenlijk diner bij Brasserie Keyzer zijn wij te gast in het Van Gogh Museum, waar tijdens de avondopeningen nèt een ander sfeertje hangt dan overdag. De avond staat in het teken van het Cultuurprogramma Munch : Van Gogh met o.a. op diverse plekken in het museum korte muzikale performances uitgevoerd door musici van het Koninklijk Concert Gebouworkest.

Edwin Becker, hoofd tentoonstellingen VGM, zal ons ontvangen en een lezing verzorgen in het auditorium over de tentoonstelling Munch : Van Gogh, waarna u de presentatie zelf kunt bezoeken.

In Munch : Van Gogh staan de parallellen tussen twee iconische kunstenaars centraal. Hun visies op leven en kunst zijn nauw aan elkaar verwant, ondanks dat ze elkaar nooit hebben ontmoet. Hun werk is kleurrijk, intens, expressief en radicaal. Hun levens hebben opvallend veel raakvlakken. Vincent van Gogh (1853-1890) en de Noorse kunstenaar Edvard Munch (1863-1944) worden dan ook niet voor niets vaak in één adem genoemd.

Wij vertrekken per bus vanaf het parkeerterrein bij zwembad De Tongelreep Eindhoven om 13.00u ’s middags. We verwachten om ca. 23.00u in Eindhoven terug te zijn. De kosten voor deze excursie bedragen € 90.00 inclusief busreis, entrees, diner, lezing  en rondleiding. Voor museumkaarthouders € 58,-.

Tot 14 december kunt u zich aanmelden met het aanmeldingsformulier of per e-mail(info@vriendenvanabbe.nl) met duidelijke vermelding of u in het bezit bent van een museumkaart. Inschrijving gebeurt op volgorde van binnenkomst. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u een bevestiging en rekening of indien u per incasso betaalt, wordt het bedrag automatisch afgeschreven.

Voor een filmverslag:

https://www.dropbox.com/s/wztdi7u0h8w5fzi/2016%20Stedelijk%20%26%20Van%20Gogh%20Museum.mp4?dl=0

Terugkerende activiteiten

Vriendensalon
Iedere eerste donderdag van de maand wordt er in het Van Abbemuseum de Vriendensalon georganiseerd. Dit is een avond voor vrienden maar ook zij die graag kennis willen maken met het Van Abbemuseum en de Vriendenvereniging zijn welkom. 

Excursies
De vrienden bezoeken met regelmaat andere musea en presentaties moderne beeldende kunst.

Rondleidingen
Het Van Abbemuseum organiseert zowel grote tentoonstellingen als kleinere presentaties op het gebied van hedendaagse kunst. Kijk hier voor de meest actuele tentoonstellingsinformatie. 

 

Activiteitenarchief

Bekijk hieronder het archief van activiteiten van de Vrienden:

2015
2014
2013
2012

Home