bibliotheek

OVER DE BIBLIOTHEEK

In de bibliotheek van het Van Abbemuseum vind je meer dan 140.000 titels: boeken, tentoonstellings- en collectiecatalogi, nationale en internationale (kunst)tijdschriften, video’s, CD’s en DVD’s. Er is binnen de collectie bijzondere aandacht voor kunstenaarsboeken en publicaties over minimal art, conceptuele kunst en fluxus. Publicaties worden daarnaast aangevuld met uitnodigingen, affiches en speciale uitgaven.

Bijzonder zijn ook het documentatiearchief over de kunstcollectie en het tentoonstellingsarchief vanaf 1936. Door middel van aankopen, schenkingen en ruilverkeer met andere musea proberen wij actuele ontwikkelingen in de hedendaagse kunst op de voet te volgen. In uitzonderlijke gevallen krijgen ook collecties van externe organisaties een plaats in de verzamelingen van de bibliotheek. Een overzicht van de nieuwe aanwinsten kun je in onze bibliotheekcatalogus vinden.

Foto: Peter Cox

ARCHIEF- EN BIBLIOTHEEKCATALOGUS

Het tentoonstellings- en beheersarchief maakt deel uit van de bibliotheek. Je vindt er een schat aan informatie over de geschiedenis van het museum vanaf 1933. Via de bibliotheekcatalogus kun je alle tentoonstellingen of collectiepresentaties vanaf 1936 raadplegen en aanvullende informatie downloaden (o.a. zaaloverzichten, persberichten, factsheets en folders). Voor het gebruik kun je een handleiding downloaden. Het beheersarchief over de periode 1933-1989 is volledig raadpleegbaar via de bibliotheekcatalogus en mediabank en tevens met de optie 'Zoekwoorden' ontsloten. 

KUNSTBIBLIOTHEKEN IN NEDERLAND EN HET BUITENLAND

De bibliotheek van het Van Abbemuseum is aangesloten bij het Overleg Kunsthistorische Bibliotheken Nederland (OKBN) en werkt binnen dit overleg samen met andere gespecialiseerde kunsthistorische bibliotheken in Nederland. Een overzicht van de geschiedenis van de bibliotheek van het museum is te vinden in de publicatie Kunstbibliotheken in Nederland. Daarnaast werkt de bibliotheek o.a. via het exchange programme samen met gespecialiseerde kunsthistorische bibliotheken in het buitenland.

 

 

OPENINGSTIJDEN & RESERVEREN

Van dinsdag t/m donderdag is een beperkt aantal werkplekken beschikbaar in de leeszaal van de bibliotheek van het Van Abbemuseum voor kunsthistorisch onderzoek dat niet thuis gedaan kan worden. Het gaat dan om het raadplegen van publicaties, documentatie en bestanden van Bibliotheek en Archief.

Reserveren kan door een mail te sturen naar bibliotheek@vanabbemuseum.nl (ten minste 2 werkdagen van tevoren) voor een timeslot van 11 - 13 uur en/of 14 - 16 uur (tussen 13 en 14 uur is de bibliotheek gesloten). Voorafgaand aan je bezoek ontvang je een antwoord met de definitieve bevestiging van je aanmelding. Je krijgt een ruime werkplek toegewezen, waar je archiefmateriaal, boeken en tijdschriften kunt raadplegen die ook ten minste 2 werkdagen van tevoren zijn aangevraagd.

Onze dienstverlening wordt aangevuld om korte vragen te kunnen beantwoorden en zo het kunsthistorisch onderzoek op afstand te bevorderen. Je kunt een gerichte vraag mailen naar bibliotheek@vanabbemuseum.nl.

Bijzondere sluitingsdagen

1 januari: Nieuwjaarsdag
Eerste en Tweede Paasdag
27 april: Koningsdag 
18/19 mei: Hemelvaarts- & brugdag
Eerste en Tweede Pinksterdag
Zomersluiting (nog te bepalen)
25 december: Eerste Kerstdag
26 december: Tweede Kerstdag

HUISREGELS BIBLIOTHEEK ALGEMEEN

  • Alle publicaties in de collectie mogen worden ingekeken, maar worden niet uitgeleend. Je dient op voorhand documentatie en publicaties aan te vragen.
  • Kom alleen, je aanmelding is geldig voor één persoon.
  • Vanwege coronamaatregelen is de gelegenheid tot kopiëren en/of scannen beperkt, in overleg met de bibliotheekmedewerker en met uitzondering van kwetsbare en/of kostbare werken. Kosten: zwart A4 € 0,10 per kopie; A3 € 0,20 per kopie / kleur A4 € 0,25 per kopie; A3 € 0,50 per kopie. Scannen: € 1,50 per sessie
  • Er zijn laptopaansluitingen. Wifi is vrij toegankelijk. Tevens zijn er twee kioskcomputers beschikbaar.
  • Eten en drinken is niet toegestaan
  • Jassen/tassen opbergen in de aanwezige lockers in de bibliotheek.
  • Houd rekening met medegebruikers van de leeszaal: geen meetings, niet mobiel bellen en schakel het geluid van mobiele telefoons, laptops, etc uit.
Foto: Peter Cox
Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage