Examenrondleidingen

De examenstof tot leven brengen in het Van Abbemuseum

Voorbereiden op het Centraal Schriftelijk Examen Kunst algemeen en TeHaTex (tekenen, handvaardigheid en textiele vormgeving): juist in het Van Abbemuseum! Speciaal voor de klassen havo 5 en vwo 6 zijn er examenrondleidingen die de onderwerpen ‘Cultuur van het moderne in de eerste helft van de 20e eeuw’ en 'Massacultuur' behandelen. 
Ook voor de examens TeHaTex vmbo, havo en vwo kun je je leerlingen uitstekend laten oefenen met de thema's die voor dit jaar bepaald zijn; identiteit voor vmbo, water voor havo en voorbeeldig voor vwo. 

VMBO: identiteit

Juist in het Van Abbemuseum kun je volop oefenen met het thema identiteit in de beeldende kunst. De collectiepresentatie heeft twee grote zalen ingericht rondom de thema's land en thuis. Kunstenaars, vaak met niet-Nederlandse en niet-Westerse achtergronden roepen met hun werk vragen op; bepalen de landsgrenzen onze identiteit? Wat is cultuur en hoe bepaalt het waar we ons thuis voelen? Ook identiteit in gender is een onderwerp waar in het museum veel over te ontdekken valt. In de rondleidingen worden het thema en de kunstwerken toegankelijk en leer je woorden te geven aan je eigen ideeën.

HAVO: Water

Hoe verbeeldt een kunstenaar water? Zet het water in de landschappen van Sluijters, Schaap en Kokoschka naast elkaar en ontdek hoe impressionistisch of realistisch een rivier geschilderd kan worden. Maar ook water als symbool, bijvoorbeeld als natuurkracht die getemd moet worden, komt terug in de serie over de Deltawerken op de tweede verdieping van de nieuwbouw. In het werk van Füsun Onur, Let's meet at the Orient, zijn de landen op de aardbol letterlijk in het water gevallen.  

VWO: Voorbeeldig

Ook dit jaar zijn er weer examenrondleidingen binnen het thema Voorbeeldig die VWO-leerlingen voorbereiden op hun centraal examen. Iedere kunstenaar, ontwerper en architect werkt met een voorbeeld. Soms wil de kunstenaar imiteren, maar vaker voegt hij of zij iets toe of laat iets weg waardoor je vragen gaat stellen bij wat je ziet. De bekende werkelijkheid wordt opeens vreemd. In de collectiepresentatie komen veel kopieën voor. Wat gebeurt er met de waarde van een Mondriaan als er een levensechte kopie naast hangt? En hoe gebruikt Iris Kensmil Marcus Garvey, een belangrijke voorvechter van gelijke rechten voor Afro-Amerikanen in de VS als voorbeeld in haar werk? Deze en andere voorbeelden binnen collectiepresentatie maken je wegwijs in de eindexamenstof. 

Boek je rondleiding!

Maximale groepsgrootte: 15
Duur: 1,5 uur 
Kosten: € 10 
Graag minimaal twee weken vooraf reserveren

Contact en reserveren

Reserveer direct via dit formulier. Neem voor vragen over de inhoud van rondleidingen contact op met de afdeling educatie: educatie@vanabbemuseum.nl of noteer je vraag in het formulier. Dan nemen we snel contact met je op. 

Homepage