alzheimer programma

Onvergetelijk Van Abbe

Onvergetelijk Van Abbe bestaat uit interactieve rondleidingen voor mensen met dementie en de ziekte van Alzheimer. De rondleiding biedt hen de mogelijkheid om zich te uiten en een dialoog aan te gaan met hun omgeving. Tijdens het programma ligt de focus op het positieve, creatieve en inspirerende; niet op de ziekte. Tijdens een Onvergetelijk-rondleiding bekijken de deelnemers samen een aantal werken waarover zij met elkaar in gesprek gaan. Door verhalen, herinneringen, associaties en ideeën te delen, brengen de deelnemers met elkaar de kunstwerken tot leven. 

PROGRAMMA RONDLEIDINGEN

De Onvergetelijk Van Abbe rondleiding vindt iedere tweede maandag van de maand van 14.00 tot 15.30 uur plaats (onder voorbehoud). De rondleiding is gratis, maar een museumticket is vereist. Bekijk voor het actuele aanbod onze agenda.


RONDLEIDING OP AANVRAAG

Op aanvraag kun je deze groepsrondleiding ook op een ander moment boeken. Neem voor meer informatie contact op via reserveringen@vanabbemuseum.nl of 040-238 10 42.

ONTSTAAN

In april 2013 startte het Van Abbemuseum, in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam, een speciaal programma voor mensen met dementie en hun dierbaren. Het is geïnspireerd op het Meet Me at MoMA-programma van het Museum of Modern Art in New York.

POSITIEVE EFFECTEN

Steeds meer mensen krijgen direct of indirect te maken met dementie en de ziekte van Alzheimer. Kijken naar kunst biedt de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen zonder terug te hoeven vallen op het kortetermijngeheugen. Het geeft toegang tot het langetermijngeheugen en persoonlijke ervaringen. Bovendien stimuleert kijken naar kunst de hersenen door middel van cognitieve oefening; onderzoek toont aan dat dit een positief effect heeft op de gezondheid.

Onvergetelijk Van Abbe rondleiding. Foto: Freekje Groenemans.

ONTMOET LOTGENOTEN

Het Onvergetelijk Van Abbe-programma leidt niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van de persoon met Alzheimer, maar het heeft ook positieve effecten voor zijn of haar mantelzorger en hun relatie. Bovendien creëert het museum hiermee een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen.

ONBEPERKT VAN ABBE

De projecten voor mensen met dementie en alzheimer maken deel uit van het Onbeperkt Van Abbe-programma, waarin de bezoeker centraal staat. Het Van Abbemuseum is toegankelijk voor iedereen die nieuwsgierig is: of je nu blind of slechtziend bent, doof of slechthorend. Zelfs als je aan je bed gekluisterd bent, komt het museum naar je toe. Onbeperkt Van Abbe bestaat uit activiteiten, rondleidingen en aanpassingen die de toegankelijkheid van het museum te verbeteren. Het wordt mede mogelijk gemaakt door deelnemers van de VriendenLoterij.

Contact

Voor meer informatie over het Onbeperkt Van Abbe programma, neem contact op met Vivian Heyms, Constituent organiser (vivian.heyms [at] vanabbemuseum.nl / +31 6 385 568 10) of Glenda Pattipeilohy, educatie- en publieksbemiddeling (glenda.pattipeilohy [at]vanabbemuseum.nl / +31 6 3855 4992). Voor vragen omtrent reserveringen neem je contact op met reserveringen@vanabbemuseum.nl of 040-238 10 42.

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage