inclusie

Onbeperkt Van Abbe

Onbeperkt Van Abbe is hét programma waarin de bezoeker centraal staat. Het Van Abbemuseum is toegankelijk voor iedereen die nieuwsgierig is, of je nu blind of slechtziend bent, doof of slechthorend. Zelfs als je niet in staat bent om zelf naar het museum te komen, komt het museum naar jou toe.

Het ervaren van het museum en de kunstwerken met alle zintuigen is niet alleen een meerwaarde voor doelgroepen met speciale behoeften, maar levert een bijzondere bijdrage aan de museumbeleving van iedere bezoeker.

Programma

Er zijn verschillende aanpassingen gedaan om de toegankelijkheid van het museum te verbeteren en iedere maand vinden er terugkerende activiteiten plaats voor diverse doelgroepen. Het Onbeperkt van Abbe programma blijft zich steeds verder ontwikkelen en verbeteren, altijd in nauwe samenwerking met de doelgroepen en belangenorganisaties. Hieronder vind je meer informatie voor elke Onbeperkt van Abbe-doelgroep:

Blinde en slechtziende bezoekers
Dove en slechthorende bezoekers
Onvergetelijk: bezoekers met alzheimer
Spraakmakend: bezoekers met afasie
Prikkelarm museumbezoek
Museumbezoek met robot
Bekijk agenda

DWARSVERBANDEN: MULTI-ZINTUIGLIJKE COLLECTIEPRESENTATIE

De tentoonstelling Dwarsverbanden, te zien van september 2021 t/m eind 2024, is de eerste volledig multizintuiglijke collectiepresentatie van Nederland. Met ruim 25 multizintuiglijke tools, waaronder teksten in braille, geurinterpretaties, voeltekeningen en sound scapes maakt Dwarsverbanden kunstwerken toegankelijk voor een grotere diversiteit aan bezoekers, waaronder rolstoelgebruikers en blinde en dove bezoekers. 

Voelreplica van Picasso in Dwarsverbanden. Foto: Joep Jacobs
Multi-zintuiglijke rondleiding voor blinde en slechtziende bezoekers. Foto: Perry van Duijnhoven

Publicatie

Museum Open U: toolkit voor een toegankelijk museum is een praktisch handboek vol tips, inspirerende voorbeelden en ervaringsverhalen van bezoekers om het museum toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Een aanrader voor iedereen die concreet aan de slag wil om de toegankelijkheid te verbeteren in zijn of haar instelling of bedrijf. Bekijk het boek hier online als PDF.

BEZOEKERSERVARING

"Ik voel een sterke affiniteit met dit schilderij. Het raakt me, omdat ik mijzelf erin herken." George Kabel is kunstenaar en filosoof en zelf op latere leeftijd blind geworden. Hij neemt regelmatig deel aan de Onbeperkt Van Abbe rondleidingen. Na afloop van de rondleiding waarbij het schilderij Untitled (Wroblewski) van Wilhelm Sasnal werd besproken, schreef hij deze brief.

Contact

Voor meer informatie over het Onbeperkt Van Abbe programma, neem contact op met Vivian Heyms, Constituent organiser (vivian.heyms [at] vanabbemuseum.nl / +31 6 385 568 10) of Glenda Pattipeilohy, educatie- en publieksbemiddeling (glenda.pattipeilohy [at]vanabbemuseum.nl / +31 6 3855 4992).

Special Guests

Onbeperkt Van Abbe vindt zijn oorsprong in het in 2014 gelanceerde Special Guests project. Het wordt mede mogelijk gemaakt door deelnemers van de VriendenLoterij

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het externe cookies bevat. Wilt u deze (en andere) content alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van externe cookies.

Homepage