samen kijken, meer zien

Workshop - Samen kijken, meer zien

"Beoordeel een kunstwerk nooit naar zijn gebreken."
Washington Allston

Workshop geïnspireerd op de methode ‘Visual Thinking Strategies’

Kijken kan haast iedereen, maar het is opvallend hoeveel verschillen er zijn tussen wat de een en wat de ander ziet. Dat komt in de eerste plaats vanwege onze verschillende achtergronden; een boer ziet een totaal ander landschap dan een geoloog, ook al kijken ze naar hetzelfde. Dat is ook zo als we met een aantal mensen kijken naar een kunstwerk. Altijd weer valt op wat een verschillen er zijn in onze waarnemingen. Die verschillen en het bewustzijn daarvan vormen een belangrijk gegeven, want veel van onze dagelijkse handelingen zijn gebaseerd op visuele waarnemingen.

In Amerika heeft het Museum of Modern Art, New York in samenwerking met een aantal psychologen een methode ontwikkeld die je leert om kritischer te denken door te kijken naar kunstwerken: Visual Thinking Strategies (VTS). Op basis van deze methode heeft het Van Abbemuseum een serie workshops ontwikkeld voor het bedrijfsleven. Iedereen, ongeacht opleiding en culturele achtergrond kan eraan deelnemen, er is geen achtergrondkennis vereist. Iedere deelnemer interpreteert een kunstwerk op zijn eigen manier. Daarbij zijn er geen foute antwoorden. De deelnemers in deze workshops zijn onder deskundige leiding geconcentreerd bezig met slechts één ding: benoemen wat ze in het kunstwerk zien. De ervaringen met VTS tonen aan dat in het kijken en verwoorden vijf fasen zijn die de beschouwer kan doorlopen. Naarmate een deelnemer meer VTS oefeningen heeft gedaan, nemen zijn vaardigheden in het verwoorden toe en leert hij ook om zijn mening te toetsen aan die van een ander. Op een prettige en speelse manier worden deze essentiële vaardigheden in het museum geoefend en er wordt vastgesteld op wat voor niveau de deelnemers zich bevinden. U zult verbaasd zijn over wat er allemaal in een kunstwerk te zien is!

De kosten voor deelname aan deze 1,5 uur durende workshop bedragen vanaf € 18,- per persoon. Maximaal 15 personen per groep.

Wat biedt het u?

• Anders leren kijken
• Beter leren luisteren
• Goed formuleren

Meer informatie

Voor meer informatie over onze workshops of een offerte kunt u contact opnemen met Golda Maas 
T: +31 (0)40 238 1042
E: reserveringen@vanabbemuseum.nl

Home

Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann
Bezoekers in het Van Abbemuseum 
Foto: Boudewijn Bollmann