Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

Angela Davis #2

3368.jpg

2015

Iris Kensmil

Verworven in 2016
Inventaris nummer 3368
Locatie VAM, B2, 01, 00
met steun van / with support of Mondriaan Fonds

De collectie van het Van Abbemuseum bestaat uit meer dan 3400 kunstwerken, die met enige regelmaat voorzien zullen worden van een begeleidende tekst.

Wil je specifieke informatie over dit kunstwerk of de kunstenaar, dan staat de bibliotheek van het Van Abbemuseum tot je beschikking. Daarnaast kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Beschrijving

Iris Kensmil portretteert personen die een belangrijke rol spelen binnen de ‘Zwarte Emancipatie’. “Ik gebruik bewust een Europese wijze van schilderen van licht. De personen, die ik portretteer, krijgen daardoor een presentie, waarmee ik hun belang wil,benadrukken, op respectvolle wijze.” Hier geportretteerd is Angela Davis - een activiste, politica academica en auteur. Ze is vanaf haar eerste acties en haar gevangenschap in de jaren 70 een uiterst actuele activiste gebleven.

-2017 tentoonstellingstekst 'The Way Beyond Art'

Queer perspectief

Voor iemand die queer en gekleurd is, kan Angela Davis een icoon zijn, hoewel ze niet direct streed voor LGBTQIA+ -rechten. Als zwarte lesbische activistische vrouw heeft Davis zich altijd duidelijk uitgesproken. Wat opvalt in Kensmils schilderij is het indrukwekkende haar; het beslaat meer dan de helft van het werk. Tegenwoordig worden mensen met een afro nog steeds gestigmatiseerd. Het werk van Kensmil beeldt Davis af als iemand die inspirerend en krachtig is en bijdraagt aan de mondigheid van mensen van kleur. De Nederlandse kunstenaar met Surinaamse wortels lijkt zich te vereenzelvigen met de modellen die zij schildert. Ben je vertrouwd met Audre Lorde, Hermina Huiswoud, Octavia Butler? Zo niet, dan welkom in Kensmils pantheon van getalenteerde mensen van kleur die in de marge van de historische canon zijn achtergebleven.

>Tags: blik, leeftijdsdiscriminatie, belichaming, scheidslijnen, zeggenschap

Context