Tickets
Dinsdag t/m zondag
11:00 - 17:00 uur
Contrast

The Gym

Welkom in The Gym! In deze ruimte vind je meerdere ontwerpprojecten. Hieronder lees je er meer over!

Davy de Lepper - Homohooligan

De Homohooligan Protest Sjaal is een draagbaar symbool voor kracht en solidariteit met de LHBTQIA+ gemeenschap. Het ontwerp is een gespreksstarter over identiteit en gelijkheid met zinnen zoals ‘queer is a state of mind’, ‘gender is a construct’ en ‘trans rights are human rights’.

'Homohooligan' begon als een lokaal social-designproject in samenwerking met Tante Netty in Woensel-West. Daar was melding gemaakt van homofobie. Om de 'standaard' regenboog te vermijden, werd de voetbalsjaal gekozen als nieuw symbool. 

Naast de Protest Sjaal werd in samenwerking met Tante Netty en leerlingen van de plaatselijke basisschool een film gemaakt over en met de LHBTQIA+ gemeenschap. De boodschap van het project oversteeg Woensel-West: al snel groeide Homohooligan uit tot een grotere tegenbeweging met een gedeelde boodschap van liefde voor de queer community. Inmiddels lopen er zo’n duizend Homohooligans rond met de Protest Sjaal of het recent uitgebrachte Protest T-shirt.

Davy de Lepper is een veelzijdige maker gespecialiseerd in branding, visuele communicatie en educatief design. Met een scherp oog voor design en een strategische mindset creëert hij boeiende merkverhalen, en gebruikt hij visuele media om het publiek te betoveren. Zijn expertise: het naadloos samenvoegen van creativiteit en strategie. Dat resulteert in impactvolle, educatieve en activistische projecten.

Floor Hofman - You Are in My Story

Als onderdeel van een artist-in-residence programma verbleef documentairemaker Floor Hofman een aantal maanden in een hechte gemeenschap voor mensen met een ontwikkelingsachterstand. Tijdens haar verblijf gaf Hofman de bewoners camera's. Daarmee konden zij zelf momenten in hun dagelijks leven vastleggen. Hofman wilde er hun kijk op de wereld mee leren kennen. Ze hield ook interviews met bewoners, ouders en verzorgers om verschillende perspectieven te verzamelen en zo meer inzicht te krijgen in de betekenis van de vastgelegde momenten van de bewoners. 

Dit samenwerkingsproject zorgde ervoor dat de verwachtingen van Hofman, en die van de verzorgers en ouders, veranderden. De documentaire ‘You Are in My Story’ brengt dit proces in beeld en toont ook beelden die door de bewoners zelf zijn gefilmd. De opnames nodigen kijkers uit in een wereld waar kwetsbaarheid en veerkracht in elkaar overlopen. 

Floor Hofman is een documentairemaker, ontwerper en enthousiast interviewer. Ze werkt samen met verschillende culturele en sociale groepen om hun verhalen te vertellen. Verhalen die klein en persoonlijk zijn en inzoomen op dingen die heel gewoon lijken en daarom over het hoofd worden gezien. Tegelijkertijd behandelen ze bredere, overkoepelende sociaal-culturele thema's. Voor deze film nam Hofman deel aan het artist-in-residence programma 'Re-creatie', gevestigd in woon-zorggemeenschap 'De Heygraeff' (een locatie van de Reinaerde zorggroep). 

Ink Social Design - Mensenkenners

Openbare plekken hebben te vaak drempels voor mensen met een beperking. Soms zijn dit fysieke obstakels; daar is snel iets aan te doen. Maar de meeste drempels ontstaan door gedrag. Mensen die in de openbare ruimte werken en kampen met ongemak, onwetendheid en onbedoelde onhandigheid. Gevolg: mensen met een beperking voelen zich niet overal welkom, serieus genomen of betrokken. ‘Mensenkenners’ is een schaalbare, laagdrempelige online training. Hiermee trainen medewerkers van winkels, musea en horeca actief hun inclusiviteitsspier.  

Wil jij ook je inclusiviteitsspier trainen? Neem plaats op de Mensenkenners-fiets. Al fietsend leer je meer over de wereld van iemand met een beperking. Hoe is het om een visuele of auditieve beperking te hebben? En hoe kunnen we dichter tot elkaar komen? Je krijgt antwoord op alle vragen die je nooit durfde te stellen aan mensen met een beperking. Zo worden onhandige interacties iets comfortabeler en wordt de openbare ruimte uitnodigend voor iedereen.

Ink is een social design studio in Amsterdam, onder leiding van Anna Noyons. Ze combineren gedragswetenschappen met creatieve disciplines om oplossingen te ontwerpen met echte impact op de sociale vraagstukken van vandaag en die van onze gedeelde toekomst. Gedreven door co-creatie met hun partners en de groepen die ze willen bereiken, biedt Ink een nieuwe kijk op het samen ontwerpen van een betere wereld.

Reem Saleh & Jodie Bécard - Hors-jeu (Buitenspel)

Tijdens onderzoek naar sportverenigingen in Frankrijk viel één discipline op: para-hockey. In deze hockeyvariant zitten spelers in een slee en gebruiken ze hockeysticks om zich te verplaatsen op ijs of op wielen. Deze sport, met semi-professionele teams en groeiende amateurclubs, bevordert gemeenschapsbanden en bereikt een groot netwerk van atleten met en zonder beperkingen. 

De bestaande standaarduitrusting voldoet niet aan de unieke behoeften van spelers. In nauwe samenwerking met een amateurclub parasporten ontwierpen Saleh en Bécard een flexibele, betaalbare open-source hockey-slee. De ontwerpers gooiden het materiaal en de productie van sportuitrusting helemaal om. In plaats van gegoten standaardonderdelen gebruikten ze snij- en vouwmethoden, vergelijkbaar met methoden die men gebruikt bij het maken van patronen en kleding. Ook het uiterlijk van de slee werd vernieuwd, vooral door inspiratie te halen uit urban sportuitrusting – uitrusting die bedoeld is voor buiten en dient als zelfexpressie voor de atleet.

Reem Saleh en Jodie Bécard zijn industrieel ontwerpers gevestigd in Parijs. Saleh gebruikt middelen uit de popcultuur, zoals product- en grafisch ontwerp, videogames en geschreven taal, om verhalen van saamhorigheid tussen mensen te vertellen. Bécard richt zich op materiaalonderzoek en pre-/post-industriële technieken om nieuwe manieren van produceren te bedenken. Samen willen ze met ontwerp sporten inclusiever en toegankelijker maken. 'Hors-jeu' werd ontwikkeld in samenwerking met het Blois Handisport sleehockey-team.

Kexin Hao - Total Body Workout

‘Total Body Workout’ leidt je door een total-body-ervaring waarin de geschiedenis niet op volgorde van tijd verloopt, maar van top tot teen. Hoe wordt ons lichaam gevormd door de tijd waarin het leeft? Hoe zijn nationale ambities en politieke ideologieën verweven in de taal die lichamen spreken? Hoe worden onze lichamelijke herinneringen onderdeel van dominante historische verhalen? En hoe leven we in een historisch en getotaliseerd lichaam? 

‘Total Body Workout’ is gebaseerd op grote, nationale fysieke trainingsroutines en massale sportvoorstellingen in Azië, het Oostblok en de Verenigde Staten. Het geeft een kijk op een andere manier van lichaamsbeweging. Hier en nu, trainen we ons hele lichaam. 

Kexin Hao is een kunstenaar en ontwerper, geboren in Beijing en gevestigd in Nederland. In haar praktijk smelten ontwerp en beleving samen, en ze houdt ervan om de grenzen tussen kunst en niet-kunst op te rekken. Haar werk heeft een gedurfde visuele stijl en wisselt voortdurend tussen een close-up focus op persoonlijke verhalen en een uitzoomen naar collectieve verhalen. De laatste tijd onderzoekt Kexin thema's als het lichaam, rituelen, gezondheid, arbeid en collectieve herinnering.

Afstudeerwerk | Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag | 2021
Docenten: Ruben Pater × Thomas Buxo
Fotografie & cinematografie: Helena Roig & Pedro Gossler
Muziek: Dima Ibrahim
Make-up: Mijs Goosen
Fitnessbegeleider: Leon Lapa Pereira

Gabriel Fontana - Fluid Field

Vanuit de gewoonte om alles hetzelfde te maken, gaan reguliere sportvelden ervan uit dat alle lichamen binnen dezelfde lichaamsnormen passen. De formaten en indelingen van traditionele sportvelden worden bepaald door binaire categorieën. Dat wil zeggen: het hangt er maar vanaf of sportvelden bedoeld zijn voor lichamen van mensen die zich identificeren als man of vrouw, voor volwassenen of kinderen of voor mensen zonder of met lichamelijke beperkingen. 

Op deze manier worden menselijke lichamen door het ontwerp van sportvelden ingedeeld in vaste groepen. 'Fluid Field' is een reactie op die tweedeling. Dit nieuwe speelveld verandert voortdurend van vorm en dimensie en doet zo niet mee aan vaste definities van het lichaam.

Gabriel Fontana is een creative director die manieren onderzoekt om sport opnieuw vorm te geven voor de veranderende samenleving. Hij bedenkt nieuwe teamsporten die groepsdynamiek veranderen en meer onderling begrip aanmoedigen. In 2020 ontwikkelde hij Multiform voor de gemeente Rotterdam; een educatief programma dat bijdraagt aan inclusief bewegingsonderwijs. Zijn spellen zijn gespeeld op scholen in heel Europa, bij Nike World Headquarters en werden tentoongesteld op bijzondere plekken zoals MoMA en W139 Amsterdam.